Duvarda ve Dolap İçinde Oluşan Küf Birkaç Malzemeyle Nasıl Kolayca Temizlenir?
8 Ağustos 2018Nem ve ısı değişiklikleri nedeniyle duvarlardan dolap içlerine, tavandan banyoya evin birçok farklı alanında küf oluşabiliyor, bildiğiniz gibi.
İşte bu küfleri temizlemek, daha da önemlisi deyim yerindeyse kökünü kurutmak her zaman pek kolay olmuyor. Piyasada küfleri temizlediği söylenen birçok farklı ürün bulunsa da bunlar ya küflerden tamamen kurtulmayı sağlamıyor ya da evinde kimyasal madde kullanmaktan hoşlanmayanlar için bir çözüm olmuyor.
Biz de istedik ki evde, hemen hemen her yerde bulabileceğiniz basit ve olabildiğince doğal malzemelerle küf nasıl temizlenir anlatalım, evin dört bir yanını saran küflerden kurtulmanın yollarını herkes öğrensin, uygulasın.
Kolları sıvayın, temizliğe başlıyoruz!
Özellikle mutfak dolaplarına dikkat: Dolaplardaki küf nasıl temizlenir?
Evin farklı odalarında bulunan dolapların içlerindeki, özellikle de fazla nemli bir ortam olması ve sağlığa doğrudan etki edebilecek etkiye sahip olması nedeniyle mutfak dolaplarındaki küflenmelerden bir an önce kurtulmamız gerekiyor.
Bunun için doğal ürünlerden destek almak isteyenler içinse şöyle bir yöntem bulunuyor: Dolapların içindeki tüm malzemeleri çıkarıp güzelce yıkayın. Dolap içinde küf oluşan alanı kuru bir bezle ovalayarak silin ve küf lekelerinden bir miktar kurtulun. Kalan küf lekelerinin üzerine sirkeli su karışımını püskürtün. (1 su bardağı sirkeye 1 su bardağı su ilave edebilir, karışımı temiz bir sprey şişesinin içine koyarak kullanabilirsiniz)
Bu şekilde yaklaşık 15 dakika beklettikten sonra temiz bir fırçayla fırçalayarak kalan lekeleri de yok edin. Ardından kalıntıları yine kuru bir bezle güzelce toparlayıp dolap içinden uzaklaştırın.
Son olarak aktarlardan kolayca temin edebileceğiniz çay ağacı yağından en az 10-15 damlayı yine temiz bir sprey şişesine damlatıp üzerine 1 su bardağı su ilave edin. Bu karışımı da yine küflerden arındırdığınız tüm bölgeye uygulayın. 5-10 dakika beklettikten sonra temiz ve nemli bir bezle bölgeyi temizleyin. Dolap içlerinde nem nedeniyle yeniden küf oluşmasını engellemek için kuru bir bezle güzelce kurulamayı da ihmal etmeyin. İşte bu kadar!
Unutmadan dolaplarınızın içine tabak-tencere-çatal-bıçak gibi tüm mutfak malzemelerini asla ıslak ya da nemli bir haldeyken koymayın. Evinizin diğer bölümlerinde kullandığınız dolaplara da yine aynı şekilde hiçbir eşyayı ıslak ya da nemli olarak yerleştirmeyin. Bu, yeniden küf oluşmasına neden olabilir, aman diyelim.
Mutfak dolaplarınızı dip köşe temizlemek istiyorsanız Kapakları Sararan, İçi Rutubetlenen Mutfak Dolapları Nasıl Kolayca Temizlenir? yazımıza da mutlaka göz atın deriz.
İmkansız değil: Tavandaki ve duvardaki küf nasıl temizlenir?
Rutubet olarak andığımız nem fazlalığı nedeniyle evlerin duvarlarında, özellikle de ocak ve fırından sık sık yükselen buhar nedeniyle mutfakların duvarlarında ve tavanlarında küf oluşabiliyor. Bu sağlıksız durumdan kurtulmak için imdadınıza tabii ki ilk olarak sirke koşuyor. Bu uygulamada üzüm, elma sirkesi gibi sirkeleri ya da temizlikte daha çok kullanılan beyaz sirkeyi tercih edebilirsiniz.
Öncelikle duvardaki küflü alanı temiz bir bezle güzelce temizleyin ve kurtulabildiğiniz kadar küften kurtulun. Geriye çok fazla leke kaldıysa ve duvarınız buna uygunsa zımparayla hafifçe zımparalayarak lekeleri azaltın. Kalan lekeler için sirke ve suyu aynı oranda karıştırın. Yani 1 bardak sirke kullanacaksanız 1 bardak da su kullanın. Bu karışımı sprey şişesine koyup duvar ve tavandaki tüm küflü bölgenin üzerine bolca püskürtün. Bu şekilde kurumasına izin vermeden yaklaşık 10-15 dakika bekletin ve sirkenin antiseptik özelliklerini göstermesinin keyfini sürün. Bu alandaki zararlı maddelerden kurtulduğunuzda temiz bir fırçayla tüm alanı güzelce fırçalayın. Tüm küf lekeleri çözüldüğünde sprey şişesindeki karışımı duvara yeniden püskürterek güzelce temizlenmesini sağlayın.
Temizleme işleminin ardından koku kalmasından endişeliyseniz temiz bir sprey şişesine sadece su ya da deterjanlı veya sabunlu su koyarak bölgeyi durulayabilirsiniz. Bu işlemin ardından duvarların hızlıca kurumasını sağlamak ve nem nedeniyle yeniden küflenmesini önlemek için temiz havluyla güzelce fazla suyu alın, odanızı havalandırarak duvarların hızla kurumasını sağlayın.
Daha detaylı bilgi almak isterseniz Duvar küfü nasıl temizlenir? yazımıza da bekleriz.
Sağlığınızı riske atmayın: Banyodaki küf lekeleri nasıl temizlenir?
Banyoda, özellikle küvet, duş kabini ve çıplak ayakla basacağınız her yerde oluşan küf, salığınız için oldukça tehlikeli olabilir. Bundan kurtulmak için yardımcınız antiseptik ve antibakteriyel özellikleriyle beyaz sirke ve en az onun kadar etkili isimlerden karbonat!
Büyük marketlerden kolayca temin edebileceğiniz şeffaf renkli bir sirke olan beyaz sirkeyi küf olan tüm alanların üzerine dökün. Uzunca bir süre bekletip sirkenin bu alanların üzerinde kurumasını sağlayın. Kuruyan sirkeli alanların üzerine yeniden bolca beyaz sirke dökün ve temiz bir fırçayla tüm alanı güzelce ovarak küfleri bölgeden uzaklaştırın, temiz suyla güzelce durulayın.
Duruladıktan sonra küf lekelerinin geçtiğini göreceksiniz ama kalıntılarından kurtulmak ve yeniden oluşmasını önlemek için karbonattan da destek almayı unutmayın. Durulama işleminin sonrasında bu alanların tümüne bu kez karbonat serpiştirin. Alanın genişliğine göre miktarı değişecek olsa da elinizi korkak alıştırmadan tüm yüzeye değecek şekilde karbonat kullanabileceğinizi söyleyebiliriz. Bu şekilde de en az bir 10 dakika beklettikten sonra alanı yeniden durulayın ve nemli kalmasına izin vermeyecek şekilde kurulama işlemi yaparak temizliğinizi tamamlayın.
Eğer fayans araları gibi erişimi ve temizlemesi zor yerlerde küfler oluştuysa buraları temizlerken beyaz sirkeyi sprey şeklinde bir şişeye koyarak kullanabilir, temizleme işlemini de yine diş fırçayı gibi daha küçük uçlu fırçalarla yapabilirsiniz, aklınızda bulunsun.
Olmaz demeyin: Halıdaki küf lekesi nasıl çıkar?
"Halıda da küf olur muymuş canım?" diye düşünmeyin, çünkü halılar sıvılara ya da aşırı neme maruz kaldıklarında kolayca küflenebiliyor. Eğer halınızı evinizde yıkıyor ve uzun uzun kurumasını bekliyorsanız, ufak bir ihmal sonrası küflenme söz konusu olabileceği gibi halının bir köşesine dökülen su bile doğru temizlenmezse halının küflenmesine yol açabiliyor mesela.
Bu durumda da devreye fırça ve sirke giriyor. Önce temiz ve kuru bir temizleme fırçasıyla halınıza zarar vermeden küflü alanı güzelce fırçalayın. Ardından elektrikli süpürge ile halının üzerinde kalan küfü çekin. Ardından 1 ölçü sirke ile 1 ölçü suyu karıştırıp sprey şişesinin içine alın, halının üzerinde küfün oluştuğu bölgeye bu karışımı bolca püskürtün. Yaklaşık 5 dakika bu şekilde bekletip kurumasına izin vermeden duru su ve temiz bir bez yardımıyla karışımı halıdan temizleyin. Bu noktada eğer sirke kokusu kalacağından endişe ediyorsanız halınıza uygun bir deterjanla suyu karıştırarak da uygulayabilir, ardından tekrar suyla durulayabilirsiniz.
Bu temizlik işleminin ardından halının üzerinde kalan fazla suyu kağıt havlularla bastırarak aldırmaya çalışın. Halınızı yeniden küflenmesine izin vermeden kurutmak için havadar bir alanda bekletin. Hem temizleme fırçanızı hem de elektrik süpürgenizi güzelce temizlemeyi de unutmayın.
Evinizde oluşan rutubeti engellemek ve yeniden küf oluşmasının önüne geçmek isterseniz şu yazımıza da mutlaka göz atın deriz: Eviniz Rahat Bir Nefes Alsın: Rutubeti Engellemenin 8 Doğal ve Kolay Yolu