Kuru ya da Çok Sulu Kalmasın, Yedikçe Yedirsin: Kısır Yapmanın Püf Noktaları
23 Haziran 2020Altın günlerinin baş köşesinde dururdu kısırlar, annelerimizin misafir geleceği zaman ilk olarak bu nefis lezzeti hazırlardı. Soğanı çiğden konulanı da var, domatessiz olanı da... Tüm malzemeleri kavrulup konulanından bol yeşillikli olanına kadar farklı farklı kısır çeşitlerimiz de var. Ancak kısır yaparken bazen kıvamı çok sulu olabilir ya da kuru kalabiliyor. Bulgur tam istenilen şekilde şişmeyebiliyor. Gelin bugün adım adım tüm püf noktalarıyla lezzetli bir kısır yapmanın püf noktalarını paylaşalım sizlerle.
Hem çiğden hem bulguru ıslatılmadan hem de kavrularak yapılan kısırların sırları burada! Şimdiden ellerinize sağlık.
Kısır yapmanın püf noktaları
Kısırın en temel malzemesi pek tabi bulgur. İnce bulgur kısır için en ideal bulgur çeşidi. Kalın bulgur hem suyu kolay çekip hemen şişmiyor hem de pişirmeden kullanım için çok uygun bir çeşit değil. Bu nedenle kısır yapımı için öncelikle ince bulgura ihtiyacımız var. 1 su bardağı ince bulgur için 3/4 su bardağı sıcak su (1 su bardağından 1 parmak eksik) yeterli olacaktır. Bu suyu ilave ettikten sonra üzerini sıkıca, hava almayacak şekilde kapatıp mutlaka oda sıcaklığında tüm suyu çekmesi için bekletin. Bundan daha fazla su koyarsanız bir miktar daha bulgur ilavesinde bulunabilirsiniz. Eğer bulgurunuz çok su aldıysa ve şişmediyse biraz daha sıcak su ilave edebilirsiniz. Eklediğiniz suyun sıcak olmasına dikkat edin.
Ardından en klasik olacak şekilde içerisine salça ve soğan ilave edip yoğurmaya başlayın. İlk aşamada taze ya da kuru incecik doğranmış soğanları ilave ederek yoğurmak oldukça önemli. Soğanın harçla özdeşleşince ortaya çıkardığı lezzet tek kelimeyle kısırların nefis olmasını sağlıyor. Tüm yeşilliklerden önce soğanı ilave etmeyi bir köşeye not edin mutlaka.
Sıra geldi diğer malzemelere. Kısıra domates koyduğunuz zaman kıvamını biraz daha sulu hale getirmiş olursunuz. Bu nedenle bizim önerimiz koymamanızdan yana. Koymak isterseniz de iç kısmındaki çekirdekli kısımlarını çıkararak harca ilave etmenizi öneririz. Nane, incecik doğranmış maydanoz, reyhan gibi yeşillikler kısıra çok yakışıyor. Bunları ilave ettikten sonra çok yoğurmadan hafif karıştırarak harca yedirmenizi öneririz.
Klasik bir kısırın olmazsa olmazı ise sosu. Servis etmeden hemen önce zeytinyağı, limon suyu ya da nar ekşisi, toz kırmızı biber ya da pul biber, sumak, tuz gibi malzemeleri bir kapta karıştırıp ya da direkt olarak malzemelerin üzerine ilave edin. Damak zevkinize göre oranlarını ayarlamanızı öneririz. Özellikle zeytinyağını kontrollü bir şekilde ilave edin ki kısırınızın harcı çok sulu ve yağlı kalmasın. Ve kısırınız hazır!
Gelelim soğanları kavrularak hazırlanan kısır tariflerine bu tarifte klasik kısırdan farklı olarak soğanları, bol baharat, salça ve zeytinyağı ile birlikte öncesinde kavruluyor ve bulgurun üzerine ilave ediliyor. Eklendikten sonra güzelce yoğruluyor ve yeşillikleri sonradan ilave ediliyor. Antep usulü kısır olarak bilinen bu tarifin lezzeti nefis! Bir diğer kısır yapma yöntemi ise Hatay usulü kısır olarak bilinen tarif. Bu tarifte bulgur ıslak elle yoğrularak şişiyor. Öncesinde ıslatılmıyor ve tüm malzemelerin lezzeti birbirleriyle nefis bir şekilde özdeşleşiyor. Bu iki yöntemle de birbirinden nefis kısırlar hazırlayabilirsiniz.
Şimdiden ellerinze sağlık.