Vücudu ve Bağırsakları Temizleyerek Ayda 5 Kilo Verdirdiği Söylenen Kefir Diyeti
13 Şubat 2019Faydaları say say bitmeyen kefir inek, keçi ya da koyun sütünün kefir mayasıyla mayalanması sonucu ortaya çıkan ekşimtırak bir içecek. Özellikle içerdiği probiyotik sayesinde sindirim sistemini ve bağırsakları güçlendiren kefir yiyeceklerin daha hızlı ve sağlıklı bir şekilde sindirilmesini sağladığı için kilo vermeye çalışanların da yardımına yetişiyor.
Sütten daha az kaloriye sahip olan ve 1 bardağında yalnızca 105 kalori bulunduran kefirin merkezinde bulunduğu kefir diyeti ise bağırsakları dolayısıyla vücudu temizleyerek fazla kilolardan kurtulmaya da çare oluyor.
Deneyenlerin 4 ayda 20 kilo verdiğini söylediği kefir diyetini düzenli olarak yapmak da pek mühim. Öyleyse gelin "Kefir diyeti nedir, nasıl yapılır?", "Kefir diyeti yaparken dikkat edilmesi gerekenler neler?" sorularını cevaplayalım ve kefirin faydalarının üzerinden yeniden geçelim.
İçindekiler
Kefir diyetinde yasaklı yiyecekler neler?
Kefir diyeti nasıl yapılır? Kefir diyeti örnek liste
Kefirin faydaları nedir?
-
Kefir diyeti nedir?
Kefir diyeti her sabah aç karnına iki bardak kefir içmekle başlayan, yasaklı yiyecekler dışında her türlü yiyeceği damak zevkinize göre seçmenize izin veren bir diyet türü.
Ancak kefir diyeti yapmayı düşünenlere ciddi de bir uyarımız var. Kefir bağırsakları harekete geçirdiği için özellikle ilk günlerde ishal olabilirsiniz. Bu yüzden kefir diyetini uygulamadan önce mutlaka ama mutlaka doktorunuza danışmayı unutmamalısınız!
Kefir diyetinde yasaklı yiyecekler ve iki haftalık bir program var. Bu iki haftalık programı dönüşümlü olarak uygulamalısınız. Yavaş ama sağlıklı kilo vermeyi sağlayan kefir diyetinin işe yaraması içinse düzenli yapılmalı, sporla ve bol su içerek onu desteklemeli ve porsiyonlarınızı ufak tutmalısınız.
-
Kefir diyetinde yasaklı yiyecekler neler?
Kefir diyeti yaptığınız süre boyunca şu yiyecekleri hayatınızdan çıkarmanız gerekiyor:
- Patates
- Bezelye
- Muz
- Karpuz
- Kavun
- Tarhana
- Mercimek
- Ekmek
- Tüm unlu gıdalar
- Tatlılar
- Şeker
-
Kefir diyeti nasıl yapılır? Kefir diyeti örnek liste
1.hafta:
- Sabah uyandığınızda aç karnına 2 bardak kefir tüketmelisiniz.
- Kahvaltı, öğle ve akşam yemeğinde yasaklı yiyecekler dışında kalan her şeyi ölçülü olarak tüketebilirsiniz. Akşam yemeklerinde protein almaya dikkat etmelisiniz. Bir gün tavuk, bir gün kırmızı et yiyebilir, haftanın bir gününü balığa ayırabilirsiniz.
- Gazlı içecekler asla tüketmemelisiniz.
- Akşam 20:00'den sonra ise hiçbir şey yememelisiniz.
2.hafta:
- Sabah uyandığınızda aç karnına yine 2 bardak kefir tüketerek güne başlamalısınız.
- Kahvaltıda yasak yiyecekler haricinde her şey yiyebilirsiniz ama yine ölçülü olmak kaydıyla.
- İlk haftadan farklı olarak öğlen ve akşam yemeklerinden yarım saat önce 1 bardak kefir içmelisiniz.
- Akşamları salata ile birlikte et ya da tavuğu tercih etmeli, kefir diyetini proteinle desteklemelisiniz.
Bu arada kefiri hazır alabileceğiniz gibi evde kendiniz de yapabilirsiniz. Yapımı biraz zahmetli olsa ve çokça emek istese de ev yapımı kefirin diyetinizdeki faydası daha fazla olacaktır.
Evde kefir yapmak isteyenler için tarifini de hemen şöyle paylaşalım: Ev Yapımı Kefir Tarifi
-
Kefirin faydaları nedir?
Vücut için gerekli fermente gıdaların başında gelen kefiri uzmanlar mucize bir gıda olarak tanımlıyor. İşte bu yüzden onun faydalarını yeniden hatırlamakta fayda var:
- Sindirime yardımcı olan bakteriler nedeniyle sindirimi düzenler ve hızlandırır; hazımsızlık ve kabızlık sorunlarına iyi gelir. Tembel bağırsakları çalıştırır.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Güçlü bir kalsiyum ve magnezyum kaynağı olan kefir kemik sağlığını korur, menopoz sonrasında kadınlarda kemik kaybını engeller.
- Kişinin günlük A vitamini ihtiyacının %10’unu, kalsiyum ihtiyacının %30’unu, C vitamini ihtiyacının %4’ünü karşılar.
- Vücuttaki fazla tuzun atılmasına yardımcı olur, doğal bir detoks destekçisidir.
- Mide rahatsızlıklarına iyi gelir, kolestrolü dengeler.
- Kalp sağlığı konusunda olumlu etkileri vardır, karaciğer için faydalı olarak bilinir.
Bu yazı genel bilgilendirme amaçlıdır, reçete niteliği taşımaz. Bir beslenme uzmanı ve/veya diyetisyene danışmadan hiçbir beslenme programını ya da diyeti uygulamamalısınız. Ciddi, kronik bir rahatsızlığı olanların kendi doktorlarına da danışmaları gerektiğini hatırlatalım.