Yemek.com

Öğrendikten Sonra Kokusunu Bile Seveceğiniz Karnabaharın Bilinmeyen 10 Faydası

16 Ekim 2015

Bize göre Ekim ayının güzelliklerinden birisi de karnabahardır. Tazesi çıkmıştır bir kere ve bütün bir kış masalarımızda görmeye başlayacağız demektir. Tabii bu, karnabaharı bizim kadar sevenler için geçerlidir.

Sevmeyeni de var yok değil, aslında az biraz -çok azıcık ama- hakları da var. Mesela haşlanırken mis gibi kokmuyor kabul.

Ancak yemeği ayrı, kızartmaları ayrı, fırında beşamel sosla yapılanı ise apayrı lezzettedir.

Faydaları mı? Onlar da hatırı sayılır nitelikte.

Vücudu toksinlerden temizliyor

karnabahar

Vü­cu­dun za­ten hali hazırda bulunan tok­sin at­ma me­ka­niz­ma­la­rı vardır, bunlar: Bağırsak­lar, böb­rek­ler ve ka­ra­ci­ğerdir. Karnabahar ise bu üç sistemi de kısa sürede çalıştırmaya başlıyor.

Mangalın kötü etkilerinden korur

Mangalı hepimiz severiz ancak dikkat etmek gereken bazı hususlar vardır. Hepimizin bildiği gibi, etin ateşe ya da kömüre doğrudan temas etmemesi gerekir mesela. Karnabahar da mangal yapmayı çok seven ve sık sık yapanların tüketmesi gereken bir sebze, çünkü içinde yüksek miktarda bulunan bit­ki­sel lif­ler, özel­lik­le man­gal­da piş­miş et gi­bi uzun va­de­de kan­ser olu­şu­mu­na ze­min ha­zır­la­ya­bi­le­cek yi­ye­cek­ler­le bir­lik­te alın­dı­ğın­da etin bu et­ki­si­ni azal­tıyor.

Kabızlığı yok eder

İçindeki lifler sayesinde karnabahar tüketildiğinde, dolaşım sistemini harekete geçirerek kabızlığı önler.

İdrar yolları enfeksiyonunun iyileşmesine yardımcı olur

Karnabahar, hastalıklara neden olan bakterilere karşı etkin bir antibakteriyel görevindedir. İdrar yolları enfeksiyonunda tüketilmesi oldukça önemlidir.

Alzheimer’a yakalanma ihtimalini düşürür

Karnabaharın içindeki vitaminler, alzheimer hastalığına karşı koruyucu özelliği olan bir maddedir. Uzmanlar bu nedenle beyni de güçlendirdiğini söyleyerek tüketilmesinin önemini vurguluyor.

Migren ağrılarını bitirir

İçerdiği etkin maddelerden biri de antimigraine’dir. Bu özelliği sayesinde uzun süreli tüketildiğinde migrene karşı savaşma özelliği de bulunuyor.

Mide ülseriyle savaşır

Karnabaharın içerdiği treonin mide ülserine karşı etkin bir madde olması nedeniyle özellikle bu konuda problemi olanların rahatlıkla tüketebileceği bir sebze olarak vurgulanıyor.

E vitamini deposudur

Özellikle yapraklarında bulunan E vitaminlerini vücudumuza kazandırmak için, haşlarken ya da yemeğini yaparken 4-5 adet yaprağını kullanabilirsiniz.

Kış aylarında hastalıklardan korur

Karnabahardaki selenyum bağışıklık sistemini korumaya yardımcı olur. Özellikle kış aylarında ana yemeklerde bol bol tüketebilirsiniz.

Ağrı kesicidir

İçeriğindeki K vitamini ve omega-3 yağ asitleri sayesinde kronik ağrılara ve hatta romatizmaya iyi geliyor.

Tarifi de burada: Karnabahar çorbası