Yemek.com

Son Yılların Kulaktan Kulağa Dolaşarak Ünlenen İsmini Yakından Tanıyın: İngiliz Karbonatı

17 Aralık 2018

İngiliz karbonatı... Son yıllarda adını çok sık duymaya başladığımız ana ne olduğu hakkında pek de net bir bilgiye sahip olamadığımız bir madde kendisi.

Sahiden İngiliz karbonatı nedir? Önce eczanelerde görmeye başladığımız, ardından kulaktan kulağa dolanan o "İngiliz karbonatı zayıflatır mı?" sorusuna kapılıp gittiğimiz, nasıl kullanacağımızı da tam olarak bilmediğimiz bir yabancı o.

Artık İngiliz karbonatı hakkında aklınızdaki tüm soruları yanıtlamanın zamanı geldi. Siz de İngiliz karbonatı nedir, faydaları nelerdir, nasıl kullanılır merak ediyorsanız yaklaşın böyle.

Tüm artıları ve eksileriyle karşınızda İngiliz karbonatı!

İçindekiler

  • İngiliz karbonatı nedir?

İngiliz karbonatı aslında sodyum bikarbonat olarak bilinen bir madde. Kendisine eczanelerden kolayca ulaşılabiliyor. İnsan vücuduna etkisinin de temel olarak asidik ortamı dengelemesi olduğu söyleniyor.

Alkali beslenme akımının ön plana çıkmasıyla popülerleşen İngiliz karbonatı birçoğunuzun bildiği gibi alkali su hazırlamada kullanılıyor ve çoğunlukla zayıflattığı için kullanılıyor. Peki ya bu ne kadar doğru dersiniz? İngiliz karbonatı zayıflatır mı, cilde ve vücuda faydaları nelerdir bir bir anlatmaya başlayalım o zaman.

  • İngiliz karbonatının faydaları nelerdir?

  • Alkali denge kurmaya yardımcı oluyor.
  • İngiliz karbonatı vücudun asit ve alkali dengesini sağlamaya yardımcı oluyor.
  • Mideye iyi geliyor.
  • Mide asidinin artması sonucu yaşanabilen mide ekşimesi, mide yanması gibi problemlerin hızla geçmesini sağlıyor.
  • Vücudu toksinlerden arındırmaya yardımcı oluyor.
  • Bu etkisi sayesinde vücudu birçok hastalığa karşı koruyor, bağışıklık sisteminin dahi güçlenmesine destek oluyor.
  • Birçok kanser türüne yakalanma riskini azaltıyor.
  • İngiliz karbonatının vücudu toksinlerden arındırma özelliği meme kanseri başta olmak üzere birçok kanser türüne karşı da vücudu koruyucu bir etki oluşturuyor.
  • Kilo vermek isteyenlere destek oluyor.
  • Metabolizmayı hızlandırdığından yağ yakım sürecinin hızlanmasını sağlıyor.
  • Kas ve eklemlerin sağlığını koruyor.
  • Spor yaptıktan sonra oluşan kas ve eklem ağrılarının daha hızlı bir şekilde geçmesini sağlıyor.
  • Diş sağlığına olumlu etkilerde bulunuyor.
  • Dişleri beyazlatmak için kullanıldığı da biliniyor.
  • Cildin sağlıklı ve ışıl ışıl görünmesine yardımcı oluyor.
  • Cildin pH dengesini sağlamada da etkilerini gösteren İngiliz karbonatı, bu özelliği sayesinde cilt kuruluğu problemine çözüm oluyor.
  • Sivilcelere iyi geliyor.
  • İngiliz karbonatı aynı zamanda sivilce ve kara noktaların da ciltten hızla temizlenmesine yardımcı oluyor.
  • Saç sağlığını da destekliyor.
  • İngiliz karbonatından 1 çay kaşığı kadar şampuanınıza karıştırdığınızda saçlarınızın her zamankinden daha temiz bir hale geldiğini kısa sürede görebilir, saç derinizde oluşan çeşitli deri rahatsızlıklarından bu sayede kolayca kurtulabilirsiniz.
  • İdrar yollarına iyi geliyor. Son olarak İngiliz karbonatının idrar yolu enfeksiyonlarının hızla iyileşmesine de destek olduğunu söylemeden geçmeyelim.
  • İngiliz karbonatı zayıflatır mı?

İngiliz karbonatı elbette diğer tüm ürünler gibi tek başına zayıflatma etkisi olan bir malzeme değil, yalnızca zayıflamaya yardımcı olabilecek bir gıda takviyesi.

Vücudun asit ve alkali dengesini sağladığından çokça tercih edilen bir isim haline gelen İngiliz karbonatı, vücutta biriken toksinlerin, yani yabancı ve zararlı maddelerin vücuttan uzaklaştırılmasını sağlıyor. Aynı zamanda metabolizmanın da hızlanmasına yardımcı olduğundan kilo verme, daha doğrusu yağ yakımı sürecini hızlandırabiliyor. Tabii ki sadece İngiliz karbonatlı su içerek bunu sağlayamayacağınızı bilerek hareket etmeniz, beslenme programınızı daha sağlıklı hale getirmeniz de büyük önem taşıyor.

  • İngiliz karbonatı nasıl kullanılır?

İngiliz karbonatı genel olarak içme suyuna ilave edilerek tüketilen bir madde diyebiliriz. Eğer hazır olarak aldığınız İngiliz karbonatı minik minik poşetlere (kaşelere) ayrıldıysa 1 litre suya bu kaşelerden 1 tane ilave edebilir, eğer bir kavanozun içinde toz halde bulunuyorsa yine 1 litre suya 1 çay kaşığı tepeleme olacak şekilde ekleyebilirsiniz. Hazırladığınız bu suyu gün içinde tüketmeniz yeterli. Ancak yemeklerden hemen sonra tüketmemeye dikkat etmeli. 1 hafta boyunca her günü bu karışımı içerek geçirirseniz 1 hafta ara vermeyi unutmamalısınız.

Eğer dişlerinizi beyazlatmak için değerlendirmek isterseniz diş fırçanızın üzerine biraz İngiliz karbonatı döküp dişlerinize zarar vermeyecek şekilde yavaş yavaş fırçalayabilir ve ağzınızı güzelce durulayabilirsiniz.

Eğer sivilce ya da leke gibi cilt problemleriniz için değerlendirmek isterseniz İngiliz karbonatını limon suyu ya da 1 yemek kaşığı kadar yoğurtla karıştırarak temiz cildinize bir peeling gibi uygulayabilir ya da yine suyun içine karıştırıp bu suyu bir tonik gibi kullanarak aynı etkisinden faydalanabilirsiniz.

  • İngiliz karbonatının zararları nelerdir?

İngiliz karbonatının neredeyse tüm iyi yönlerinden söz ettik, faydalarını, nasıl kullanıldığını anlattık ama peki ya zararları? İngiliz karbonatının zararlarını merak ediyorsanız yaklaşın böyle, onu kullanıp kullanmamaya karar vermeden önce bunları da bilmenizde fayda var.

İngiliz karbonatı karaciğeriyle ilgili herhangi bir rahatsızlığı bulunanlara, tansiyon hastalarına, vücudu sık sık ödem toplayan, şişkinlik yapanlara önerilmiyor. Aynı şekilde hamilelik ve emzirme dönemlerindeki kadınların da İngiliz karbonatı tüketmemesi gerekiyor.

Bunlar dışında İngiliz karbonatını sürekli kullanmamak da önemli. Bunun için eğer İngiliz karbonatını bir hafta kullanıyorsanız bir hafta ara vermelisiniz.

Aynı zamanda yemek yedikten hemen sonra da İngiliz karbonatı tüketmemelisiniz, bizden söylemesi.

Aksi halde İngiliz karbonatı vücudunuzda baş ağrısından mide yanmasına, ödem oluşumundan yüksek tansiyona kadar birçok soruna neden olabiliyor, aman diyelim.

Sözün kısası, siz siz olun herhangi bir probleminiz olmasa dahi İngiliz karbonatı da dahil olmak üzere herhangi bir ürünü düzenli olarak kullanmaya başlamadan önce mutlaka doktorunuza danışın, onun önerileri doğrultusunda hareket edin.

Önemli Uyarı

Bu yazı genel bilgilendirme amaçlıdır, reçete niteliği taşımaz. Bir beslenme uzmanı ve/veya diyetisyene danışmadan hiçbir beslenme programını ya da diyeti uygulamamalısınız. Ciddi, kronik bir rahatsızlığı olanların kendi doktorlarına da danışmaları gerektiğini hatırlatalım.