Her Gün Tüketsek Yeri Olan Doğal Antibiyotik Sarımsağın Faydaları
27 Ekim 2014Sarımsak ya da sarmısak. Önemli olan nasıl telaffuz ettiğin değil, özellikle mevsim değişiminde bu mucizevi bitkiden ne kadar faydalandığın. Herkes kendini bir sorgulasın, kokusuna çare yokmuş gibi sarımsağa ne kadar çok üvey evlat muamelesi yaptığının farkına varsın ve kendine gelsin. Mutfaklarımızda ve hayatımızda sarımsağa gereken önemi vermeye başlıyoruz.
Neden sarımsak?
M.Ö. tarihlerden Sümerler’den tutun da Eski Mısır'a kadar uzanan yazıtlarda sarımsağın bilindiğini ve ilaç olarak kullanıldığını görüyoruz. Tarih kadar eski olan sarımsaktan fayda sağlayan bunca insan yanılıyor olamaz değil mi?
Sarımsağın faydaları nelerdir?
İçeriğinde bulunan kükürt bileşikleri, çeşit çeşit aminoasitler, çinko, A, B1 ve C vitaminleri, sarımsağın bağışıklığı arttırıcı bir takviye olduğunun kanıtı.
Vücuttaki enfeksiyon ve mikroplara karşı amansız bir savaşçı kesilen sarımsak, antibiyotik kimliğini üstlenmiş durumda. Türlü türlü yan etkileri olan ilaçlar yerine belli oranda, düzenli olarak her gün tükettiğiniz sarımsak ile nezle ve soğuk algınlığının önüne geçmek mümkün. Veriler kronik bronşitin etkisini azalttığını da destekliyor.
Nasıl mı? Pratik bir şekilde hazırlanan sarımsak çayı, limon suyu ve bal ilavesiyle bu iş için birebir. Tanısı konmuş herhangi bir sağlık sorununuz yoksa ve vücudunuzu iyi tanıyorsanız; metabolizmayı hızlandırıcı etkisi ile sarımsak çayının zayıflamada etkili olduğu biliniyor.
Beden sağlığınız için sarımsak
Sarımsak hakkında yapılan tıbbi çalışmalar; kan dolaşımını hızlandırdığı, yüksek tansiyonu düşürdüğü, kan şekerini düzenlediği, sindirimi kolaylaştırdığı, afrodizyak etkilerinin bulunduğu, sinir sistemini güçlendirdiği, vücudu temizlediği konusunda birleşiyor.
Antiseptik özellikleri sayesinde boğaz ağrısından tutun da vücutta olan her türlü enfeksiyonu gidermeye yardımcı olan sarımsak, çoğu kozmetik ürün içeriğinde de başı çekiyor. Saç dökülmesinin önüne geçtiği gibi dolaşımı hızlandırdığı ve hücre yenilenmesini hızlandırdığı için saç çıkartıyor. Alerjik bir bünyeye sahip değilseniz sarımsağı, nimetlerinden nasiplenmek için belirli bir oranda günlük olarak tüketmekte yarar var.
Sarımsak sosu sever
Örneğin; pesto sos. Bakmayın siz çam fıstığı ve fesleğenin "biz olmasak pesto sos bir hiç dediklerine". Rendelenmiş sarımsak ve zeytinyağı uyumunun bu birliktelikte payı büyük. Bunun yanı sıra kalamar tavanın olmazsa olmazı tarator sostan, Guacamole sos gibi pek çok dip sosa kadar sarımsak her yerde. Sade yoğurda verdiği aromayı düşünün hele, sarımsak seni seviyoruz.
Belki fazla tüketmeyiz ama ekmeği hepimiz severiz. Hele de sarımsaklıysa. Muhtemelen bir keyif insanı değil bir bekarın icat ettiği sarımsaklı ekmek aperatif olarak da güzel.
Öyle ya da böyle hepimiz yemek yapıyoruz. Sarımsaklı zeytinyağının omlet bile hazırlasanız ona ne kadar lezzet katacağının farkında değilsiniz herhalde. Zeytinyağı şişenize bir güzellik yapın. İçine birkaç diş sarımsak ve biberiye ekleyin. Oldukça cömert davranıp, lezzetini yağa verecektir. Sarımsak aynı zamanda gerçek bir antibiyotik, yağınıza zeval gelmez ve uzun süre dayanır. Korkmayın.
Bir baş sarımsağı zeytinyağı ile ovduktan sonra alüminyum folyo ya da yağlı kağıt ile kaplayıp, fırınlayın. Az tuz, biraz balsamik sirke. Sade sade yersin, ekmek üzerine sürmek istersin. Fırınlanınca karamel lezzetini de alıyor sarımsak. Bunu biliyor muydun?
Antibiyotik içeriği, mikrop ve bakterilerle savaşan ruhu ile o bir hazır asker. Turşu kurarken elinizin altında bol bol sarımsak bulunsun. Turşunuzu sizin yerinize korur, bozulmasını önler. Bu ve bunun gibi pek çok küçük dokunuşla farkında olmadan sarımsak tükettiniz ve artık daha sağlıklısınız.
Sarımsak kokusu nasıl giderilir?
Arada karanfil ve maydanoz yaprağı çiğnemeyi, nane ve fesleğen tüketmeyi, sarımsak içeriği olan yemeklerden önce ya da sonra en azından 1/2 su bardağı kadar süt içmeyi, yemek sonrası meyve yemeyi alışkanlık haline getirmeyi, en önemlisi dişlerinizi günde en az 2 defa fırçalamayı unutmayın.