Yemek.com

Latte Art'ın Kralları: Barista Kimdir, Baristalık Nedir?

29 Ocak 2015

Hepimiz güzel kahve içmenin peşindeyiz. Kahvemizin derecesini tercih edebiliyor, hangi kahveden çekilmesini istediğimizi söyleyebiliyoruz. Hatta kahvenin tadını iyice ve kişisel olarak çıkarmak için özelleştiriyoruz.

Aslında tüm bunların hepsini bizim yerimize baristalar yapıyor. Kahve dükkanlarında görmeye alıştığınız, koca makinelerin arkasındaki adamlar ve kadınlar. Günümüzün iyi geçip geçmeyeceğine karar veren insanlar onlar. Eğer kahvemiz istediğimiz gibi olmazsa ya da baristayla anlaşamazsak günümüz artık iyi geçmeyebilir.

Yani kahvelerin gücü adına, latte art'ın kralları baristalar olmasaydı halimiz niceydi!

Madem bu kadar önemli bu insanlar, sorularımız da hazır.

İçindekiler

  • Barista kimdir, baristalık nedir?

Yukarıda da biraz bahsettiğimiz gibi barista, kahve dükkanlarında çalışan ve espresso bazlı kahveler yapan insandır. Ancak barista yalnızca kahveyi hazırlamaz, neredeyse kocaman bir kahve dükkanının yükü üzerindedir. Kahvelerin kavrulma seviyesini kontrol eder, kahve makinesini daima temiz tutar, kahveseverin sesine kulak verir, istenilen kahveyi en iyi şekilde yapmaya çalışır ve latte art'la birlikte kahvenin en ufak ayrıntısına dair bilgisi olan kişidir.

Ayrıca dünyadaki gelişmeleri takip eder, kahve dünyasına adapte etmeye hazır hale getirir ve içtiğiniz kahvenin en iyisi olması için çalışır. Kendi kahve karışımını yaratarak kahveseverlere sunabilir yani cümlenin içinde kahve geçiyorsa barista oradadır.

  • Baristalar hangi alet ve araçları kullanır?

Barista yalnızca espresso bazlı kahve yapan değil aynı zamanda farklı kahve aletlerini kullanarak da kahve hazırlayabilendir. Moka pot'u da kullanabilir french press'i de, cold drip kulesine de eli yetişir chemex'e de. Hal böyle olunca barista, bir kahve dükkanında bulunan her bir aracı kullanabilir. Pratikte sıklıkla kullanmıyor olsa da gerektiğinde kahveyle yeni tanışan birisine french press'in nasıl yapıldığını da anlatabilir.

  • Baristalık kursları nelerdir?

Dünyanın farklı noktalarında farklı zamanlarda barista yetiştirmek için özel kurslar düzenlenir. Her bir kurs hem yurt içi hem de yurt dışında çalışmaya uygun olacak şekilde sertifikalar verir. Bu sertifikaları alabilmek için belirlenen süre içinde barista kurslarına gitmek, kurslardan geçer not almak gerekir.

Barista kurslarında kahveyle tanışma, kavurma ve öğütme dersleri, latte art, demleme türleri, baristaların kullandıkları alet ve edevatlar hakkında dersler verilir. Dünyanın en ünlü sertifika programlarından bir tanesi olan SCAE sertifikasını alabilmeniz için ve Avrupa'da da baristalık yapabileceğinizi kanıtlamak için bu sertifikayı veren barista kurslarını tercih etmeniz gerekir.

Temel barista kursu ve ileri barista kursu olarak ikiye ayrılan eğitim programlarında ders dağılımı genellikle şöyle olur:

Kahvenin kökeni hakkında bilgi, günümüzde kahve algısı ve trendler, kahve çekirdeğinin yeşilden kavrulmaya yolculuğu, kahvenin asiditesi - gövdesi ve tadı bilgileri, kahve nasıl işlenir, kahve nasıl kavrulur, kahve nasıl öğütülür, kahve nasıl demlenir, süt nasıl olmalıdır, latte art nasıl yapılır, kahve suyu nasıl olmalıdır, kahve makinesi bakımı nasıl yapılır.

Her kahve eğitimi veren firma kendine özel tarihlerde barista kursu açtığı için programlarını takip etmeniz ya da kendileriyle iletişime geçmeniz gerekebilir.

Verdikleri eğitimle pek çok kahve tutkununu baristaya dönüştüren ve akla ilk gelen yerler de şöyle: Kiva Han, İstanbul Kahve Akademisi, Doors Akademi, Chef's Table, Sheriff's Coffee Factory.

  • Barista şampiyonası nedir?

Dünya Barista Şampiyonası ilk olarak 2000 yılında Norveç'te yapıldı. Ardından her sene düzenli olarak farklı ülkelerde yapılmaya devam etti. 2015 yılındaki durağı Seattle, ABD. 2016 durağı ise Dublin, İrlanda. Dünya Barista Şampiyonası bir baristanın gelebileceği en iyi nokta. Yarışmada 15 dakika içinde 12 adet kahve hazırlamaları isteniyor. Bunlardan 4 tanesi espresso, 4 tanesi cappucino ve 4 tanesi de tamamen kendilerinin oluşturdukları kahveler.

Bunun yanı sıra her ülkede düzenlenen yerel şampiyonalar da mevcut. Örneğin İstanbul Coffee Festival'da gerçekleştirilen 5 farklı yarışma sonucu en iyi baristalar seçildi ve kendileri 2015'in en prestijli barista şampiyonalarında yer almaya hak kazandı. World Latte Art Championship, World Cezve-Ibrik Championship, World Brewers Cup Championship ve World Coffee Roasting Championship bu yıl Türk baristaları ağırlayacak.