Yemek.com

Ağrı Kesicilerin Yerini Alacak Birbirinden Şifalı 5 Bitkisel Yağ

13 Ekim 2015

Ağrı kesiciler, çoğu reçetesiz satıldığından en kolay ulaşabileceğimiz ve en sık kullandığımız ilaç grubu.

Ve çoğu zaman, çok düşünmeden, en hafif ağrılarımızda bile hemen yutuveriyoruz bir ağrı kesici. Oysa ağrı kesici haplar, başta mide olmak üzere pek çok organımızı da olumsuz etkiliyor.

Öte yandan ağrılar, çoğu durumda belli hastalıkların habercisi. Eğer vücudunuzun belirli bir veya birkaç bölümünde tekrarlayan ağrılarınız varsa mutlaka doktora başvurmalı ve gereken tahlilleri yaptırmalısınız.

Örneğin, diz ağrılarınızın asıl nedeni kireçlenme veya eklem sıvısının eksilmesi olabilir. Bu durumda ağrı kesiciler veya ağrı kesici yağlar kullanmak işe yarasa bile asıl sorununuzun teşhis edilmesini ve dolayısıyla tedavi görmenizi geciktirerek sizin için daha sıkıntılı bir durum yaratabilir. Burada önereceğimiz ağrı kesici yağlar ve kullanımları, daha hafif düzeyli ve tehlike oluşturmayan durumlar için uygundur.

Ağrı kesici yağlar, rahatlatıcı ve gevşetici etken maddelere sahiptirler. Bu şekilde gerginliği ve stresi azaltarak pek çok ağrı türünü yok edebilirler. Ayrıca kan dolaşımını hızlandırıp vücudu ısıttıkları için de ağrılar üzerinde etki ederler.

Önemli not: Yağlar dâhil her tür bitkinin kullanımının alerjik reaksiyonlara neden olabileceğini unutmayın. Bu yağları kullanmadan önce, elinizin küçük bir noktasına kullanmak istediğiniz yağdan bir miktar sürün. 24 saat içerisinde cildinizde kızarma, şişlik, kabarma gibi sorunlar oluşursa yağı kullanmayın. Cildiniz herhangi bir tepki vermezse yağı kullanabilirsiniz.

Burada önerdiğimiz yağların tümünü, haricen yani cilde sürerek kullanım için öneriyoruz. Dahilen yani içeceklere veya yiyeceklere karıştırılarak kullanılmasının önerildiği yazılara da rastlayabilirsiniz. Fakat yağın saflığı ve kalitesi hakkında emin olmadıkça ve doktorlara danışmadıkça bu yöntemi tercih etmemenizi öneririz. Ayrıca hamile ve emziren kadınların, her tür bitkisel kür için öncelikle doktorlarına danışması gerekmektedir.

Her evde olmazsa olmaz baz (taşıyıcı) yağlar

masaj için baz yağlar

Ağrı kesici yağlar, oldukça keskin ve cilde doğrudan uygulandığında yakıcı, tahriş edici olabilen türde yağlardır. Bu nedenle baz (taşıyıcı) özellik gösteren yağlarla karıştırılarak kullanılması gerekir.

Baz yağların bazıları şunlardır: Zeytinyağı, Hindistan cevizi yağı, susam yağı, tatlı badem yağı, fındık yağı, kayısı çekirdeği yağı, jojoba yağı.

Sonu gelmeyen eklem ve kas ağrıları için kekik yağı

kekik yağı

Kekik yağı, romatizmal ağrılar, artrit, eklem ve kas ağrıları için idealdir. Antibakteriyel ve antioksidan etkilere sahiptir ve kan dolaşımını hızlandırır.

Baz yağlardan arzu ettiğiniz birini seçin. Temiz bir kâseye 1 yemek kaşığı baz yağ ile 15 damla kekik yağı ekleyip iyice karıştırın. Karışımı avuçlarınızda ısıtarak sorunlu bölgeye yavaşça yedirerek sürün. Dilerseniz bu karışıma 5 damla nane yağı da ekleyebilirsiniz.

Ayrıca kekik çayı içmek de kas ve eklem ağrıları üzerinde etkilidir.

İnsanı orta yerinden çatlatan sinirsel baş ağrıları ve stres için nane yağı

nane yağı

Nane yağı, özellikle sinirsel baş ağrılarının, yani gerginlik, stres, üzüntü, korku, heyecan gibi durumların yol açtığı baş ağrılarının giderilmesi için uygundur. Ayrıca migren ağrılarını da hafifletebildiği bilinmektedir.

Hafif baş ağrısı durumlarında ya da daha büyük bir ağrının habercisi olan ilk hafif belirtiler hissedildiğinde şunlar yapılabilir: İşaret parmaklarınıza 1 damladan az miktarda nane yağı dökün ve burun deliklerinizi çok hafifçe ovun. Yarım yemek kaşığı baz yağa 5 damla nane yağı karıştırın. Bu karışımla şakaklarınızı, kaşlarınızın üstündeki bölgeyi ve gerekliyse ense ve omuzlarınızı yavaşça ovun.

Ayrıca taze nane çiğneyebilir ya da çayını yapabilirsiniz. Bir bardak sıcak suya 1 dal taze naneyi kıyıp atın. 10 dakika demlendikten sonra limon sıkıp için.

Modern tıbbın büyük fatura kestiği diş ağrıları için karanfil yağı

karanfil yağı

Ağır ve sarımsak, soğanlı yemekler sonrasında ağız kokumuzu yok etmesi için kullandığımız karanfil aynı zamanda diş ağrıları ve diş etleri için de faydalı özellikler taşıyor.

Diş ağrılarınızda 1 parça pamuğa 3 damladan fazla olmamak kaydıyla karanfil yağı damlatın ve pamuğu ağrıyan dişin etrafına gelecek şekilde ağzınıza yerleştirin. Karanfil yağı, diş etlerini hafifçe şişirebileceğinden diş eti iltihaplarına çok dikkatli kullanılması gerekir. 1 bardak suya 3 damla damlatılarak bu suyla günde 1 defa gargara yapabilirsiniz.

Karanfil yağı da kekik ve nane yağı gibi eklem ve kas ağrılarında kullanılabilir. Yukarıdaki tarifleri bu yağ için de uygulayabilirsiniz.

Bir türlü geçmeyen sinüzit kaynaklı baş ağrılarında etkili okaliptüs yağı

okaliptus yağı

Okaliptüs yağı, hafif ve yarım baş ağrıları için aynı nane yağı gibi kullanılabilir. Bunun yanı sıra sinüzit kaynaklı baş ağrılarında buğu şeklinde kullanılır.

1 litre kaynamış sıcak suya 5 damla okaliptüs yağını ekleyin. Suyu koyduğunuz leğen veya kâseye doğru gözlerinizi kapatarak eğilin ve başınızı bir havlu yardımıyla örterek, sudan çıkan dumanı derin nefesler şeklinde soluyun. 10-15 dakika sonra burnunuz açılacaktır.

Okaliptüs yağını, hiçbir şekilde dahilen tüketmeyin. Oldukça zararlıdır.

Okaliptüs yağı, üşütme ve stres kaynaklı kas ağrılarına da iyi gelir. Kekik yağının kullanıldığı şekilde kullanabilirsiniz.

Eve gidince geçmeyen gergin ve huzursuz kaslar için portakal yağı

portakal yağı

Portakal yağı, spazm çözücüdür. Ayrıca romatizmal ağrılara, stres ve gerginlik kaynaklı vücut ağrılarına da iyi gelir.

1 yemek kaşığı baz yağa 5 damla portakal yağı oranıyla arzu ettiğiniz miktarda bir karışım elde edebilir ve sıkıntılı bölgelerinize uygulayabilirsiniz. Oldukça rahatlatıcı ve gevşetici bir etkiye sahiptir.
Ayrıca cildi sıkılaştırır.

Bonus gibi bonus: İdeal masaj yağı tarifi

masaj yağı

Koyu renkli cam bir şişeye 100 ml baz yağ, 5 damla lavanta yağı, 5 damla nane yağı, 5 damla portakal yağı ve kas ağrınız çoksa 5 damla da kekik yağı ekleyin. Her kullanım öncesinde şişeyi iyice çalkalayarak yağların iyice karışmasını sağlayın.

Bu karışımı, haftada 3 gün ağrıyan bölgenize ya da tüm vücudunuza sürebilirsiniz. Cildiniz çok kuruysa baz olarak susam yağı, Hindistan cevizi ya da zeytinyağı kullanabilirsiniz. Çok yağlı bir cildiniz varsa bu karışıma 5 damla limon yağı ekleyebilirsiniz. Cildiniz daha sıkı olsun istiyorsanız, ilk karışıma 5 damla greyfurt yağı ilave edin.

Şifa olsun!

Önemli Uyarı

Bu yazı genel bilgilendirme amaçlıdır, reçete niteliği taşımaz. Bu yazıdaki bilgiler de dahil olmak üzere doktorunuzun sizin için uygun görmediği hiçbir yöntemi denememelisiniz.