salamura-nasil-yapilir-subat-2021

Yüzyıllardır En Uzun Süre Dayanan Yiyeceklerin Sırrı: Salamura Nedir, Nasıl Yapılır?

Favorilerime
Ekle

Yazın sonu, sonbaharın başlarında evlerimizi bir hazırlık telaşı sarar. Güzel havaların nimetlerini özletecek olan kışı karşılamak için sıvanır tüm kollar. Güneşte kızaran domateslerden, biberlerden salçalar yapılır. Konu komşu toplanıp patlıcan kuruları hazırlar, reçeller yapar.

Kışın bünyemizin ayakta durmasını sağlayacak birçok şey de salamura edilir. Zeytinler kırılır, turşular kurulur. Asma yaprakları basılır örneğin. Yüzyıllar öncesinden gelen bu teknik, hala evlerimizde severek tüketilen birçok yiyeceğin lezzet sırrı. Gelin salamura ile ilgili tüm bilinmeyenleri açıklığa kavuşturalım. Mis gibi turşuların, zeytinlerin sırlarını öğrenelim.

İçindekiler

  • Salamura nedir?

Salamura, yiyeceklerin, sebzelerin ya da meyvelerin çok daha uzun süre bozulmadan dayanması için kullanılan bir teknik. Yiyecekler tuzlu suyun içinde bekletilerek fermente ediliyor. Bu süreç içerisinde yiyecekler yavaş yavaş olgunlaşıyor ve uygun koşullarda saklandığında daha uzun süre dayanıyorlar.

Bu yöntem buzdolabı gibi yiyeceklerin saklanabileceği araç-gereçlerin olmadığı dönemlerde yiyeceklerin daha uzun süre dayanması ve bozulmaması için bulunmuş ilk yöntemlerden biri olarak biliniyor. Yüzyıllardır salamura edilerek birçok sebze, meyve, et ve balık saklanıyor.

  • Salamura nasıl yapılır?

Salamuranın üç temel malzemesi var. Sıralayacak olursak; su, tuz ve salamura edilecek yiyecek.

Olmazsa olmaz bu malzemeler elinizde varsa başlayın salamuralarınızı yapmaya. Salamura yaparken dikkat etmeniz gereken en önemli noktanın da altını çizelim. Altın kural: Kullanacağınız tuz oranı, toplam ağırlığın %5-8 arasında sınırlı kalmalı.

Kullanacağınız tuzu, suyun içinde iyice eriterek salamuranın ilk adımını atın. İyice eriyen tuz, suya tamamen karıştığında o lezzet dolu yolculuğa çıkmaya hazır demektir. Büyükçe bir kavanozun içine salamurasını yapmak istediğiniz sebze, meyve ya da eti aktarın ve üzerine tuzlu suyu boşaltın. Salamuranız hazır, gerisini zamana bırakın. Onu yavaş yavaş olgunlaştıracaktır.

  • Hangi yiyecekler salamura edilir?

salamura-nasil-yapilir-subat-2021

Aslında aklınıza gelebilecek çoğu sebze, meyve, et, balık salamura yöntemiyle saklanabiliyor. Bizim en çok tükettiğimiz salamura ürünlerin başında ise; peynir, turşu çeşitleri, zeytin ve asma yaprağı geliyor. Ama bunların dışında salamura edebileceğiniz birçok şey var.

Örneğin; yumurtayı dahi salamura ederek kullanabilirsiniz. Hatta size minik bir sır verelim. Etin en sağlıklı tüketilecek hale geldiği yöntemlerin başında onu salamura etmek geliyor. Besin değerini koruyan etler bu şekilde daha lezzetli ve sağlıklı hale geliyor.

Aklınızda bulunsun.

Bu mühim: Salamura tuzu nedir?

Salamura yaparken salamura tuz ya da kaya tuzu denilen, sofralık tuzdan iri, kristal yapıda bir tuz kullanılır. Bu tuz, içinde daha az iyot bulundurduğu için sofralık tuzdan çok daha lezzetli bir yapıya sahip.

Sofralık tuz gibi kimyasal bir süreçten ve işlemlerden geçmediği için oldukça sağlıklı. Salamuranın içinde kullanıldığında da lezzetini ikiye katlıyor. Onların daha uzun süre dayanmasını sağlıyor. Salamura tuzunu aktarlardan ya da doğal ürünler satan dükkanlardan bulabilirsiniz.

  • Salamura zeytin nasıl yapılır?

zeytinin-bozulmamasi-icin-ne-yapilir-2
Pazar tezgahları, manavlar hasat vakti geldiğinde zeytin taneleriyle dolup taşar. Çeşit çeşit boyutlardaki, renkteki bu güzellikler, tüm yıl afiyetle yiyeceğimiz zeytinlere dönüşmeye hazırlardır artık.

Zeytinleri tatlandırmanın ve yenecek kıvama getirmenin yolu da elbette salamuradan geçiyor. Birçok farklı çeşit zeytin olsa da biz size en klasik olanını anlatacağız. Yeşil kırma zeytin tarifini diğer zeytinlerin yapımında da uygulayabilirsiniz.

Başlayalım öyleyse.

  • Kırma zeytin tarifi

Malzemeler:

  • 1 kilogram yeşil zeytin (ham haliyle)
  • 1 litre su
  • 3 yemek kaşığı kaya tuzu
  • 1 çay kaşığı limon tuzu
  • Kahvaltılara en çok yakışan, zeytinyağı ve sıcacık ekmeklerin en güzel eşlikçisidir kırma yeşil zeytin. Gelin, tadına doyum olmaz bu güzelliğin yapılışını öğrenelim.

    Nasıl Yapılır?

    Zeytinlerinizi bir tokmak ya da çekiç yardımıyla, formlarının bozulmamasına dikkat ederek kırın. Kararmalarını önlemek adına zeytinleri içi su dolu bir kabın içine aktarın. Bekletirken tatlandırma suyu denilen aşamanın hazırlıklarına başlayın. Bir kavanozun içine 1 litre su doldurun. İçine 3 yemek kaşığı kaya tuzu ve 1 çay kaşığı limon tuzu ilave edin. Kırılmış zeytinleri içine aktarın. Kavanozun ağzına kadar su ilave edin. Ağzını sıkıca kapatıp bekletin ve işlemi sürekli olarak 10 gün boyunca devam ettirin. Sürecin sonunda zeytinlerin acı ve buruk tadı kaybolunca afiyetle tüketin.

    Detaylı tarif için şuraya buyurun: Kırma yeşil zeytin tarifi

    • Salamura asma yaprağı nasıl yapılır?

    salamura-asma-yapragi-nasil-yapilir

    Sıra geldi yine mevsimi geldiğinde zulalamak için dört gözle beklediğimiz bir başka lezzete. Salamura asma yaprağı, mis gibi yaprak sarmalarının ve yaprak dolmalarının ana malzemesi.

    Toplanın, salamurayı nasıl kuracağınızı anlatıyoruz.

    • Salamura asma yaprağı tarifi

    Malzemeler:

  • 2 kg. asma yaprağı
  • 500 gram kaya tuzu
  • 1,5 litre sıcak su
  • Minik bir püf noktası eklemek de bizden olsun. Siz salamura asma yaprağını kullanmadan birkaç saat önce suyun içine atıp fazla suyunu atın, nefis sarmalarınız olsun.

    Nasıl Yapılır?

    Asma yapraklarını yırtılmamalarına özen göstererek dikkatli bir biçimde yıkayarak başlayın. Ardından yaprakları üst üste dizerek 15-20 adetten oluşan gruplara ayırın. Yaprakların tamamını alacak büyülükteki bir kavanozun içine yaprak gruplarını elinizle basarak tek tek yerleştirin. Kaya tuzu ve suyu karıştırıp yaprakların üzerine boşaltın. Üstüne buzdolabı poşeti yerleştirip ağzını kapakla sıkıca kapatın. 1 hafta bu şekilde salamura olması için bekletin. Rengi değiştikçe salamura olduğunu gözlemleyeceksiniz. Yaprağınız hazır.

    Detaylı tarifi de şuraya bırakıyoruz: Salamura asma yaprağı tarifi

    • Salamura peynir nasıl yapılır?

    salamura-peynir

    Zeytinimizi kırdık, asma yaprağımızı yaptık sıra geldi peynirimizi yapmaya. Bu tarifi taze peynirinizi kendiniz yaparak uygulayabilirsiniz. Ancak biz elde bulunan tuzsuz beyaz peynirlerinizi nasıl daha uzun süre saklayabileceğinizi anlatacağız.

    Bunun için 2 kilo kadar taze, tuzsuz beyaz peynire ihtiyacınız var. Peynirleri kalın ve büyük dilimler halinde doğrayın. Bir kavanozun içine aktarın. 1,5- 2 litre kadar suyun içine 2 yemek kaşığı kadar kaya tuzu ilave edin ve karıştırın. Ardından peynirlerin üzerine dökün. Su eksik kalırsa ekleyin. Ağzını kapatın ve bu şekilde peynirler sertleşene kadar yaklaşık 10 gün, soğuk bir ortamda ya da buzdolabında dinlendirin.

    Dilediğiniz zaman çıkarıp afiyetle tüketin.

    • Turşu nasıl kurulur?

    Brüksel Lahanası Turşusu

    Brüksel Lahanası Turşusu Tarifi

    Sıra geldi en sevilen salamura ürününe. Turşu, sirkeyle, limonla tuzlu fermante olan en güzel yiyeceklerden biri. Her çeşidini yapıyor, yemeklerimizin yanına afiyetle yiyoruz. Ama yaparken bozulmalar yaşanabiliyor, tadı ve kıvamı bir türlü tutmuyor.

    Turşu yaparken kavanoz seçimine dikkat etmelisiniz. Turşuyu hazırlamak için sonbahar aylarını beklemelisiniz. Çünkü turşuların sıcağa ve güneşe değil, kuru ve serin bir ortama ihtiyacı var. Malzeme seçiminde özenli olmalısınız, mevsim sebze ve meyvelerinden turşu kurmalısınız.

    Turşunuzu kurarken bozulma riskini engellemek adına içine nohut, elma gibi yan malzemeler de ekleyin. Sabredin, sürekli kapağını açıp durumuna bakmayın.

    Turşu yaparken bilmeniz gereken tüm detaylar için de sizi şu yazımıza alalım: Turşu Yapımı Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

    Çeşit çeşit turşu tariflerimiz için de şuraya bekleriz: Sonbaharın Gelmesine Herkesten Çok Sevinen 7 Turşu Tarifi

    Farklılık arayanların uğraması gereken ilk tarif durağı da burada: Kornişon Turşusunun Sıradanlığına İnat Sofraya Renk Katacak 8 Farklı Turşu Tarifi

    Besinlerin daha uzun süre dayanmasını sağlayacak, lezzet ve sağlık dolu salamurayla ilgili tüm detaylara hakimsiniz artık. Keyfi bol olsun, afiyet olsun.


    Doyamayanlar için bir de videomuz var!

    Yorumlar

    1

    Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?