plastik-turleri

Plastik Şişede Su Almak Zorunda Kaldığınızda Dikkat Etmeniz Gereken 7 Hayati Detay

Favorilerime
Ekle

Plastik olan her şeyin insan sağlığına ve doğaya olan zararını artık hepimiz biliyoruz. Ancak diğer yandan plastik şişelerde suyu sık sık dışarıdan alıp tüketmek durumunda da kalabiliyoruz. Özellikle sıcak havalarda herkes çantasında küçük bir su şişesiyle gezmiyor mu?

Diğer yandan bazı su şişelerinin yapıldığı plastik türü diğerlerinden çok daha zararlı. Yani aslında susuzluğunuzu giderirken kendinize de ciddi zararlar veriyor olabilirsiniz.

Bunu anlamanın yolu ise aldığınız şişelerin altındaki kodları kontrol etmekten geçiyor. Nasıl satın aldığımız gıdaların son kullanma tarihine dikkat ediyorsak plastik şişelerde de altındaki yazıları kontrol etmeliyiz.

Bu detaylar hayat kurtarır. Ama yine de siz siz olun plastikten uzak durun, cam şişeleri tercih edin.

Kaynak: brightside.me

PET / PETE: Sadece tek seferlik kullanımlar için

Çoğu plastik üründe, çoğu su ve meşrubat şişelerinde ve bazı gıda paketlerinde PET ya da PETE kodunu göreceksiniz. Pet şişede su kullanımı da buradan geliyor aslında. ;)

Bu kodu gördüğünüzde anlayın ki o plastik ürün sadece tek kullanımlık. Diyelim ki PET kodu olan bir şişeden su içtiniz, bitince çöpe atın. Tekrar içine su doldurup kullanmak bakterilerin üremesini ve çoğalmasını sağlayacaktır. Aynı zamanda bu şişeler hormon dengesini etkileyecek ağır metallerin ve kimyasalların salınımına sebep olur.

HDP / HDPE: En sağlıklısı

HDPE, deterjan, süt ve zeytinyağı şişeleri, oyuncaklar ve bazı plastik poşetlerin yapımında kullanılan plastik türü. Güzel haber bu plastik hiçbir şekilde kimyasal salınımı yapmıyor. Yani şişe su alacaksanız bu plastiğin kullanıldığı şişeleri tercih edin. En güvenilir olanı bu.

PVC / 3V: Toksik kimyasallar barındırıyor

PVC'yi daha yumuşak ve esnek bir plastik türü olarak düşünebilirsiniz. Daha çok streç filmler, çocuk ve evcil hayvan oyuncakları, bebekler için diş kaşıyıcılar gibi ürünlerde kullanılan PVC, vücudunuzdaki hormonları etkileyen toksik kimyasallar salıyor. Uzmanlar bu tür plastiklerden yapılmış su şişelerini tercih etmemenizi öneriyor.

LDPE: Kullanılması yasak

euroextrusions

Suya kimyasal geçirmiyor olsa da LDPE'nin su şişesi üretiminde kullanılması yasak. Ancak siz her durumda plastik şişede su alırken de başka gıdalar alırken de bu plastiğin kullanılıp kullanılmadığını kontrol edin. Zira LDPE, oldukça zararlı kimyasallar içeren bir plastik türü. Aman diyelim

PP: Güvenilir nadir plastik türlerinden

Kapsadığı gıdalara herhangi bir kimyasal bulaştırmadığı için güvenilir olarak gösterilen plastik türlerinden biri PP. Bu kodu gördüğünüz plastikleri güvenle bulaşık makinesi ve mikrodalgaya da koyabilirsiniz.

PS: Kanserojen olma riski taşıyor

Neredeyse en fazla kullanılan plastik türü. Sıcak içecek bardaklarından köpüklere kadar çoğu üründe bu plastik kullanılıyor. Konu su şişesi olduğunda da ise bu plastikten kaçınmanızda fayda var. Zira ısındığında kanserojen olduğuna dair araştırmalar var.

PC, diğer : Öldürebilir bile

Çoğunlukla sporcu mataraları ve yiyecek kaplarında kullanılan PC, karşılaşabileceğiniz en tehlikeli plastik. Zira plastiğin barındırdığı kimyasalların içecek ve yiyeceklere bulaşma olasılığı çok çok fazla. Zira bu plastik türünün yeniden kullanımı ve geri dönüşümü asla tavsiye edilmiyor. Aman diyelim.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0 yorum yapılmış

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?