otuzlu-yaslar-manset

30 Yaşın Üstündeki Herkesin Bir An Önce Tüketmeye Başlaması Gereken Yiyecekler

Favorilerime
Ekle

Aşağıda 30'lu yaşlara yeni girmiş ve şu ana kadar vücudunda hiç görmediği şeyleri yaşayanlar için yiyecek önerileri var. Tabii bu noktada bir not düşmek gerekiyor peşin peşin: Herkes bu sıkıntıları yaşayacak diye bir kaide yok. Hatta umarız kimse yaşamaz, bu başlangıç 40'lı, 50'li yaşlara taşınır.

Diyelim ki hiç sıkıntı yaşamadınız? Olsun yine de bu yiyecekleri tüketin mümkün olduğu kadar. Faydası olur, zararı olmaz.

Kendinize iyi bakınız.

Çözüm yüksek proteinli gıdalar: Kırışıklık

kanalben.com

30'lu yaşların ardından her kadının derdi birdir; kırışıklık. Önce göz çevresinde kaz ayaklarının görünmesiyle başlar, ardından yüzün çeşitli yerlerinde gülümsemeyle, dekoltede, ellerde görünmeye başlar. Kırışıklıkları azaltmak için kremler, serumlar kullanırız ama doğal şifa gıdaları hiç düşünmeyiz. Halbuki her şeyin şifası doğada saklı. Kırışıklıkların görünümünü azaltmak, kolajen oluşumunu desteklemek istiyorsanız un, patates, şeker, margarin, ayçiçek ve mısır özü yağı gibi gıdalardan uzak durmalısınız. Tavuk, balık, hindi gibi yüksek proteinli gıdalar, yeşil ve turuncu sebzeler, esmer buğday, zeytinyağı, armut, erik, şeftali, avokado gibi meyveler tüketmeli ve bol su içmelisiniz.

İlk şifa yeşil çaydan: Metabolizmanın yavaşlaması

diyetisyenlerkulubu.com

30'lu yaşlar geldi mi, bir türlü kilo verememekten şikayet edilir. Eskiden yediğin tostlar, abur cuburlar, tatlılar artık hayal olmuş, en sevdiğin pastadan 1 çatal bile alsan o kilo göbeğine yapışıp kalmıştır. İşte onun nedeni, yaş ilerledikçe yavaşlayan metabolizman. O yüzden yapman gereken yediklerini gittikçe daha fazla kısmak yerine, metabolizmanı hızlandırmak. Bunun için de pul biber, acı biber, yeşil çay, yulaf ve portakal tüketmen. Elbette hepsinin bir oranı var ama günde 2 bardak yeşil çay içmeyi, kahvaltı ve diğer öğünlerine yulaf eklemeyi, hazır tam da mevsimiyken bol bol portakal yemeyi ihmal etme.

Hem suya hem bol sulu yiyeceklere sarılın: Vücutta ve organlarda suyun azalması

fabfriday

Günler geçer, yaş ilerler, cilt nemini, vücut suyunu yitirmeye başlar. Özellikle masa başı çalışanlar da gün içinde çok fazla çay ve kahve tüketip suyu az içince vücuttaki su oranı iyice düşer. Bu da pek çok hastalığa davetiye çıkarır. E ne yapmalı o zaman? Tabii ki bol su içilmeli ama suyu gıdalardan da elde edebilirsiniz. Örneğin yazın en sevdiğimiz gıdalardan salatalık, karpuz ve kabakta çok ciddi oranda su var. Aynı şekilde ananas, çilek, brokoli, üzüm, marul, avokado ve kereviz de yine su yönünden zengin gıdalar arasından.

Havuç ve balık: Görme bozuklukları

Miyop, hipermetrop, astigmat gibi göz bozuklukları bir kere oldu mu, genellikle ilerleyen göz rahatsızlıkları. Aynı şekilde 30'lardan 40'lara adım atarken en çok karşılaşılan rahatsızlıklardan biri de yakını görememe yani hipermetrop. Yaşın ilerlemesiyle gözlerin zayıflaması çok sık görülen bir durum. Peki bu duruma gelmeden ne yapmak lazım? Sağlıklı mı sağlıklı gözlere sahip olmak için brokoli gibi yeşil yapraklı sebzeler, havuç, balık, portakal ve yumurta tüketmek gerekiyor.

Kuru yemişe güvenmek gerek: Saç dökülmesi

Ah nerede o sırma saçlar, sıkılıp kestirdiğiniz, yazın sıcağında bunaltan tel tel ipekler? Şimdi zaman geçip de seyrelmeye başlayınca değerini anladıysanız harekete geçme zamanın gelmiş demektir. Rapunzel gibi prensin yukarı çıksın diye saçları şatodan sarkıtmak için ceviz, badem, yer fıstığı gibi kuru yemişler, yeşil yapraklı sebzeler, somon, karides gibi deniz ürünleri, yoğurt, hindi, fasulye ve meyveler tüketmelisiniz. Ayrıca sarımsak ve zeytinyağı ile saç maskesi de yapabilirsiniz.

Yoğurt, yeşil çay, greyfurt: Bölgesel yağlanma

karananetr.wordpress.com

Çekirdeği, yağı, pilavı kestiniz, yürüyüşü artırdınız ama o göbek gitmiyor mu? Özellikle 30'lardan itibaren bölgesel yağlanmanın daha fazla görüldüğünü söyleyebiliriz. Bunun elbette sağlıksız beslenme, aktivite eksikliği gibi nedenleri var ama yaş da önemli bir kriter. Özellikle bel ve basen çevresinde görülen bölgesel yağlanmanın en azılı düşmanları yoğurt, yeşil çay ve greyfurttur. Düzenli tüketimle bu yağlanmanın önüne geçebilirsiniz.

Başta yaban mersini: Unutkanlık, hafıza zayıflığı

Yaş ilerledikçe can sıkan konulardan biri de unutkanlığın baş göstermesi, hafızanın gittikçe zayıflaması. İlaçları alacağınız saati, eski iş yerinizde birlikte çalıştığınız arkadaşınızın adını unutmaya başladıysanız, ziller sizin için çalıyor demektir. İlk olarak marketten yaban mersini alıyorsunuz çünkü yaban mersini, yaşa bağlı unutkanlığı geciktiriyor. Hazır markete gitmişken sepeti boş tutmayın, nar suyu, kepekli (esmer) tahıllar, dip balıkları, yeşil çay, ıspanak, domates ve elma da alın. Hatta bir güzel haber; bitter çikolata da hafıza koruyucularından!

Çilek, incir, ceviz: Cinsel isteğin/gücün azalması

popsugar

Hayatta her şey gibi cinselliğin de önemli olduğu bir gerçek. Zamanla stres, yaşın ilerlemesi gibi nedenlerle cinsel isteğiniz azalabilir. Bunun için ilaç vb. takviyeler almak yerine ilk olarak doğaya dönün ve gıdalardan yardım alın. Cinsel isteği/gücü artırıcı gıdalar aslında hep yanı başınızda. Kuru incir, ceviz, ada çayı, çilek, ahududu, zencefil, çikolata gibi aslında hep tükettiğimiz besinlere yoğunlaşmanızı tavsiye ederiz.

Kompleks karbonhidrat: Yorgunluk

Nerede o eski azıcık uykuyla eve girmemeler, her işi şıp diye halletmeler, bir türlü yorulmamalar? Artık eskisi gibi enerjik hissetmiyor, çabuk yorulduğunuzu düşünüyorsanız yorgunluğa iyi gelen yiyeceklere başvurmanızın zamanı gelmiş demektir. Kepekli tahıllar gibi kompleks karbonhidratlar, yoğurt, balık, kuru üzüm, fındık, ceviz gibi kuru yemişler ve tabii ki bol su içmek sizin anahtarınız.

Yoğurtla başla, bitter çikolatayla bitir: Stres artışı

Gençken çok dert etmeyiz ama yaş ilerleyip sorumluluklar arttıkça stres de aynı ölçüde artar. Biz de zaman geçtikçe yaş konusunu daha çok dert eder, stres seviyemizin hep yukarıda olmasına neden oluruz. Stres kalıcı hale gelirse depresyona dahi dönüşebilir. Stres yapma demek kolay ancak stresten kurtulmak için zihin kadar beslenmeye de dikkat etmek gerekir. İçeriğindeki zengin vitaminlerle strese en iyi gelen yiyeceklerden biri yoğurt. Bunun yanında bitter çikolata mutluluk hormonunu artırır, fesleğen ve ada çayı sakinleştirir. Sebzeler ise vücut direncini artırarak sizi daha güçlü yapar.

Önemli Uyarı

Bu yazı genel bilgilendirme amaçlıdır, reçete niteliği taşımaz. Bu yazıdaki bilgiler de dahil olmak üzere doktorunuzun sizin için uygun görmediği hiçbir yöntemi denememelisiniz.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?