MENÜ

Yemek.com

YAZI GÖNDERMEK İÇİN
/

Cilt Bakımında Üstüne Tanımayan Sıra Dışı Bir İsim: Baobab Yağı

Bugüne dek belki adını hiç duymadığınız ama tanıyınca çok seveceğinizden, hemen denemek isteyeceğinizden emin olduğumuz bir yağ var bu kez karşınızda: Baobab yağı.

Kendisi, pek değerli bir yağ olmakla birlikte, bu değerini de içindeki bolca vitamin, mineral ve diğer faydalı maddelere borçlu.

Özellikle cilt bakımı konusunda bir uzman sayılabilecek bu yağ ile tanışınca hemen herkese bu mucizeden bahsetmek isteyecek, ışıl ışıl ve sağlıkla dolu cildinizin, saçlarınızın tadını doya doya çıkarabileceksiniz.

Sözün özü, baobab yağıyla ilgili aklınızda oluşabilecek tüm sorulara cevap bulmaya, baobab yağı nedir, faydaları nelerdir, nasıl kullanılır öğrenmeye hazırsanız başlayalım. Haydi buyurun, baobab yağını tüm yönleriyle tanımanın zamanıdır şimdi.

Adı sanı nereden gelir: Baobab yağı nedir?

Adı, şu ana dek hiç duymayan biri için oldukça garip gelse de baobab yağı, baobab adlı bir ağaç türünün yine aynı isimli meyvesinden ayıklanan tohumlardan elde edilen bitkisel bir yağ. Afrika ve Asya'da, özellikle tropikal bölgelerde yetişen bu ağaç türünün hem yüksekliği hem de genişliği 30 metreye kadar çıkabiliyor, şekliyle yüzlerce metre öteden bile fark edilebiliyor. Üstelik baobab ağacının öyle tek bir çeşidi değil birçok türü bulunuyor.

Ebegümecigiller familyasının bir üyesi olan baobab, tohumlarında bolca A, C, D ve E vitamini barındırması nedeniyle yağı yapılarak bolca değerlendiriliyor. İşte bu yağ da bahsini ettiğimiz baobab yağı oluyor. Bu yağ, içindeki bolca vitamin dışında aynı zamanda aminoasitler, betakaroten ve tartarik asit yönünden de bolca zengin olmasıyla tanınıyor. Tam da bu sebeplerle cildin en yakın dostlarından biri olarak görülüyor.

Bu sıra dışı yağ ne işe yarar derseniz: Baobab yağının faydaları

  • Baobab yağı kuru ciltleri nemlendirmede üzerine tanımıyor.
  • Güneş nedeniyle ciltte oluşan yanıkların hem acısını dindiriyor hem de yanıkların kısa sürede geçmesine destek oluyor.
  • Cildin elastikiyetini artırarak erken yaşlanma belirtilerini yok edebiliyor.
  • Baobab yağı cildi uzun süreli nemlendirebildiğinden düzenli olarak kullanıldığında cilde uzun süreli bir ışıltı ve parlaklık sağlıyor.
  • Güçlü antioksidan özelliği gösterdiğinden sivilce ve yaralardan kalan izleri yok etmede yardımcı oluyor.
  • Egzama ve sedef gibi birçok cilt sorununun da daha kolay bir şekilde aşılmasına destek oluyor.
  • Saç sağlığı üzerinde de önemli bir yere sahip olan baobab yağı, saç derisinin beslenmesini sağlıyor.
  • Saç derisinde oluşan cilt problemlerini aşmaya yardımcı olurken saç köklerini de güçlendirerek saçların sağlıkla uzamasına destek oluyor.
  • Saç derisinin pul pul dökülmesinin önüne geçiyor.
  • Aynı zamanda baobab yağı tüm bu etkileri sayesidne birçok krem ve losyonun içeriğinde de kullanılıyor.
  • Nerede satılır, nasıl kullanılır peki: Babob yağının kullanımı

    Baştan söyleyelim, baobab yağı ne yazık ki pek de ekonomik bir yağ değil. Bu nedenle almaya karar verirseniz onu mutlaka güvenilir yerlerden almalı, paranızın sahte ürünlerle ziyan olmasına izin vermemelisiniz. Kendisini güvendiğiniz aktarlardan temin edebilir ya da güvenilir, bilinir online alışveriş ve kozmetik siteleri üzerinden satın alabilirsiniz.

    Aldıktan sonra nasıl kullanacağız derseniz onu da hemen açıklayalım: Cildinizdeki kırışıklıklardan muzdaripseniz çok az bir miktar yağı alıp parmak uçlarınızla hafifçe masaj yaparak gerekli bölgelere sürün. Örneğin yüz bölgesi için toplamda 2-3 damla kadar baobab yağı kullanmanız yeterli olacaktır.

    Eğer cildinizi düzenli olarak nemlendirmek için ondan faydalanacaksanız, başka malzemelerle bir araya getirerek hem etkisini artırabilir hem de çabucak bitmesini engelleyebilirsiniz. 1 tatlı kaşığı shea butter ve 1 tatlı kaşığı kakao yağını karıştırıp içine yarım çay kaşığı kadar baobab yağı ekler ve güzelce karıştırırsanız enfes bir el nemlendirici elde edebilirsiniz.

    Saçlarınızı, kirpiklerinizi ya da kaşlarınızı güçlendirmek için ondan yardım almayı düşünüyorsanız 1 yemek kaşığı Hint yağının içine 1,5 çay kaşığı baobab yağı karıştırarak ondan faydalanabilir, saç kökleriniz için bu miktarları aynı oranda artırabilirsiniz.

    Aynı şekilde baobab yağını, son yılların popüler isimlerinden katı Hindistan cevizi yağıyla karıştırarak da cildiniz için değerlendirebilirsiniz. Tıpkı Hint yağında olduğu gibi 1 yemek kaşığı katı Hindistan cevizi yağının içine 1-1,5 çay kaşığı baobab yağı eklemeniz yeterli olacaktır.

    Bir yan etkisi var mıdır, öğrenmeden olmaz: Baobab yağının zararları

    Baobab yağı harici olarak uygulandığından bugüne kadar ciddi bir yan etkisine rastlanmamıştır. Ancak eğer herhangi bir alerjiniz varsa ve yeni karşılaştığınız malzeme, ürün ya da durumlarda alerjik reaksiyonlar gösterme ihtimaliniz yüksekse elbette her ürün gibi baobab yağını da kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışın, onun önerileri dışında hiçbir ürünü tedavi amaçlı olarak düzenli bir şekilde kullanmaya başlamayın, aman diyelim.

    İZLEDoyamayanlar için bir de videomuz var!

    Yorumlar

    undefined yorum yapılmış

    Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?