Yemek.com

Onu Yakından Tanıyınca Mutfağınıza Daha Sık Konuk Edeceksiniz: Yaban Mersini

20 Mart 2017

Mini mini bir meyve yaban mersini. Faydalarını öğrenmeye başlayınca "Bu ufacık meyve mi yapıyor bunları" diye düşünmeden edemiyor insan.

Oysa doğaya yüzümüzü döndüğümüzde, onun değerini gerçekten ama gerçekten bilmeyi öğrendiğimizde nasıl faydalar görebilir, nasıl daha sağlıklı bir hayata adım atabiliriz...

İstedik ki bahar da gelmişken, etrafımız yemyeşil olmaya, ağaçlar çiçek vermeye başlamışken hep birlikte daha yakından tanıyalım doğayı, yaban mersiniyle işe koyulalım mesela.

Bugüne kadar adını çok duysak da mutfaklarımıza öyle pek sık konuk etmediğimiz yaban mersini tam olarak nedir, faydaları nelerdir, nerelerde satılır, nerelerde kullanılır bir bir anlatıyor, onu tüm yönleriyle tanıyoruz.

Küçücük cüssesinin ardında ne faydalar gizli, öğrenince çok şaşıracaksınız.

Temelden başlamak önemli: Yaban mersini nedir?

Yaban mersini, fundagiller familyasının mini mini bir üyesi. Mavi-mor rengi sayesinde kolayca ayırt edilebilen bu minnoş meyve, Türkiye'de Karadeniz Bölgesi'nde, dünyada ise en çok Kuzey Avrupa ve Amerika'da yetişiyor.

Yaklaşık 100 gramında 57 kalori bulunan yaban mersini, A, C, E ve K vitaminleriyle kalsiyum, demir, potasyum ve magnezyum gibi vücudumuz için gerekli birçok minerali de içinde barındırıyor.

Birçok farklı türü bulunan yaban mersini, tam da bu yüzden farklı yörelerde türlerine göre farklı isimlerle anılıyor. Çay üzümü, turna yemişi, mavi yemiş, çoban üzümü ya da kekre yemişi gibi isimlerle anılan yaban mersinini türüne göre iyi ayırt etmek de faydalarından yararlanabilmek için büyük önem taşıyor aslında.

Ne işe yarıyor, herkes bilmeli: Yaban mersini faydaları

  • Antioksidan özelliği en yüksek olan besin sayılan yaban mersini bu sayede vücudu serbest radikallere karşı koruyor, bağışıklık sistemini güçlendiriyor.
  • İçinde bulunan ve bize pek tanıdık gelmese de vücudumuza ilaç gibi gelen antosiyaninler sayesinde kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltıyor, kalp sağlığını koruyor.
  • Yine içindeki antosiyaninler nedeniyle damarların tıkanmasını önlüyor ve kötü kolesterole karşı vücudu koruyup kolesterol seviyesinin düzenlenmesini sağlıyor.
  • Damarların sağlığını koruyarak yüksek tansiyonu olanlara da destek oluyor, tansiyonun dengeli ve sağlıklı bir şekilde seyretmesine yardımcı oluyor.
  • Antioksidan özelliğiyle de sadece bağışıklık sistemimizi güçlendirmekle kalmayan yaban mersini, aynı zamanda beynin sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlıyor.
  • Beynin sağlıklı çalışmasına verdiği destekle hafızayı güçlendiriyor, unutkanlığı en aza indiriyor.
  • Bu güçlü antioksidan özelliği, aynı zamanda sinir ve stresle de baş etmemizi kolaylaştırıyor, bu sorunlara bağlı uykusuzluğu çözüyor.
  • Kan şekeri hızla yükselenlerin de yanında yer alıyor, düzenli tüketildiğinde tip 2 diyabeti olanlara olumlu etkilerde bulunuyor.
  • İçindeki antosiyaninler sayesinde özellikle yaşlanmaya bağlı oluşan göz hastalıklarının oluşma ihtimalini azaltıyor, var olan göz sorunlarının iyileşme sürecine destek oluyor.
  • Besin lifi açısından zengin olmasından dolayı diyettekilerden de desteğini esirgemeyen yaban mersini, kendinizi daha uzun süre tok hissetmenizi sağlayarak zayıflamanızda önemli  bir rol oynayabiliyor.
  • Besin lifleri sayesinde sindirimi düzenlediğinden kabızlık gibi sorunların da üstesinden gelmenizi sağlıyor.
  • Antioksidan özelliği göstermesi nedeniyle yaban mersini, idrar yolu enfeksiyonlarıyla baş etmenize yardımcı oluyor.

Nerelerde bulunur derseniz: Yaban mersini nerede yetişir, nerede satılır?

Yaban Mersinli Cheesecake Tarifi

Yaban mersini, ülkemizde en çok Karadeniz Bölgesi'nde yetiştiriliyor ancak günümüzde her yerde kolayca bulunabiliyor. Özellikle büyük marketlerin manav reyonlarından ve manavlardan kolayca bulabileceğiniz yaban mersinini semt pazarlarında da bulmanız olası.

Aynı şekilde yaban mersininin kurutulmuş haline de güvendiğiniz aktarlardan kolayca ulaşabilirsiniz.

Aldıktan sonra neler yapabilirsiniz: Yaban mersini nasıl kullanılır?

Yaban mersinini aldıktan sonra nasıl tüketebileceğinizi merak ediyorsanız yaklaşın böyle, bir bir anlatıyoruz.

Öncelikle güzelce temizledikten sonra taze bir meyve olarak afiyetle yiyebiliyorsunuz. Kurusunu aldıysanız kurusunu da tıpkı diğer kuru yemişler gibi yiyebiliyorsunuz elbette.

Farklı tariflerde değerlendirmek isterseniz kendisinden meyve suyu da reçel ya da marmelat da yapabilirsiniz.

Aynı şekilde cheesecake'ten tutun da muffin'e kadar birçok farklı tarifin içinde de kendine yer buluyor bu minnoş güzel. Çünkü tadı pek bir lezzetli.

Dilerseniz sadece dekoratif bir süs olarak tabağın kenarına ya da tatlınızın üzerine de koyabiliyorsunuz. Her türlü pek bir nefis oluyor, yemeden durulmuyor.

Daha detaylı tarifler isterseniz sizi hemen yaban mersinli cheesecake tarifine ya da glutensiz yaban mersinli muffin tarifine doğru da alabiliriz.

Yan etkisi var mıdır ki: Yaban mersininin zararları

Yaban mersinini yakından tanıyıp faydalarını öğrenince muhtemelen daha çok kullanmak, mutfağınıza onu daha çok konuk etmek isteyeceksiniz. Ama tüm bunlardan önce bilmeniz gereken son bir konu var: Yaban mersininin bir zararı var mı?

Bugüne kadar yapılan araştırmalara göre yaban mersininin düzenli tüketilmesi durumunda ortaya çıkan ya da bilinen herhangi bir zararı yok. Ancak ölçülü bir şekilde yemek ve aşırıya kaçmamak önemli.

Faydalarında da görebileceğiniz gibi kendisi kalpten beyne kadar birçok organımıza etki ediyor, yüksek şeker sorunundan zayıflamaya kadar birçok konuda vücudun yanında yer alıyor.

Bu da fazla tüketilmesi durumunda bu etkilerinin fazla hissedilebileceği anlamına geliyor tabii. Aşırı kilo kaybı ya da aşırı düşük şeker gibi sorunlarla karşılaşmak istemiyorsanız temkinli davranmanız gerekiyor.

Biliyoruz, siz yaparsınız zaten ama biz de söylemiş olalım: Ciddi bir rahatsızlığı olanlar başta olmak üzere herkes, bir yiyeceği tedavi amaçlı olarak kullanmayı düşünüyorsa öncesinde mutlaka doktoruna başvurmalı ve doktorunun önerileri doğrultusunda hareket etmeli.

Unutmayın, bir başkasına iyi gelen bir yöntem sizin için hayati bir tehlike anlamına gelebilir. Aman diyelim, sağlığınızı tehlikeye atmayın.

Önemli Uyarı

Bu yazı genel bilgilendirme amaçlıdır, reçete niteliği taşımaz. Bu yazıdaki bilgiler de dahil olmak üzere doktorunuzun sizin için uygun görmediği hiçbir yöntemi denememelisiniz.