Birkaç Pratik Adımla: Üzüm Nasıl Kolayca Yetiştirilir?
18 Haziran 2023Ülkemizde onlarca çeşidi yetiştirilen, mevsimi geldiğinde, tezgahlarda onu görmeye başladığımızda istemsizce yüzümüzde gülümseme olan güzelim meyvelerden üzümün izinde nefis bir yolculuğa çıkıyoruz bugün! Üzüm nasıl yetiştirilir, saksıda üzüm yetiştirmek mümkün müdür, hangi mevsimde yetiştirilebilir, Türkiye'de üzüm en çok nerede yetişir gibi soruların cevaplarını öğreniyoruz!
Siz de yeşilinden moruna, her rengine ayrı ayrı hayran olunası üzümleri çok seviyor, "Küçük bir bahçem/balkonum var, üzüm yetiştirebilir miyim acaba?" diye düşünüyorsanız hiç vakit kaybetmeden böyle buyurun.
Okuduklarınız sizi mutlu edecek, eminiz!
İçindekiler
Saksıda üzüm nasıl yetiştirilir?
Üzüm hangi mevsimde yetişir?
Türkiye’de üzüm en çok nerede yetişir?
-
Üzüm nasıl yetiştirilir?
Profesyonel üzüm yetiştiriciliğinde tohumla çoğaltma, daldırma yöntemi, aşı ile çoğaltma, çelikle çoğaltma gibi farklı üzüm yetiştirme teknikleri kullanılabiliyor. Ancak daha pratik ve kolay uygulanabilir bir yöntem olması sebebiyle halk arasında üzüm yetiştirmek için en çok tercih edilen yöntemlerden biri hazır fide elde ederek dikme yöntemi oluyor.
Uzun uzun tohumların çimlenmesini bekleme, bitkinin toprakla uyum yakalama sürecini takip etme, sert soğuklardan koruma, katlama yöntemi uygulama gibi adımları olmadığı için bitkilerle arası az da olsa iyi olan hemen herkesin uygulayabileceği bu yöntem, tabii ki bahçelerde daha verimli sonuçlar almanızı sağlıyor. Ancak imkanı çok olmayanlar da bu yöntemi balkonlarında, küçük bahçelerinde doğru ekipmanlar ve adımlarla uygulayabiliyor. Hadi gelin şimdi saksıda üzüm yetiştirmenin bilinmesi gereken adımlarını birlikte öğrenelim.
-
Saksıda üzüm nasıl yetiştirilir?
Saksıda, evinizin balkonunda, terasında ya da bahçesinde üzüm bağı oluşturmak istiyorsanız şu adımlara dikkat etmenizde fayda var:
-
Doğru malzemeleri temin ederek işe başlayın
Sağlıklı ve verimli üzüm fidesi, üzüm bağının gelişeceği saksı ve üzüm bağının büyüdükçe destek alabileceği çubuk ya da balkon demiri gibi malzemeleri bir araya getirin. Sağlıklı ve verimli üzüm fidelerini bahçecilikle uğraşan, güvenilir profesyonellerden, fide temini bulunan yapı marketlerden ya da çiçekçilerden elde edebilirsiniz.
Bu fideyi dikeceğiniz saksının ise çok küçük olmamasına dikkat etmeniz, tabanında drenaj deliklerinin olduğundan emin olmanız yeterli.
-
Doğru zamanda fide dikimini yapın
Seçtiğiniz ya da bulabildiğiniz üzüm fidesiyle ilgili detayları mutlaka temin ettiğiniz kişiden öğrenmeye çalışın, zira üzüm çeşidine göre fide dikim zamanı değişiklik gösterebilir. Temel olarak ilkbahar ve yaz aylarının başları bunun için uygun kabul edilir, aklınızda bulunsun.
-
Saksıyı bol güneş ışığı alan bir yerde konumlandırın
Temin ettiğiniz üzüm fidesini aldığınız saksıya dikin ve can suyunu verin. Ardından saksıyı, üzümün büyüyüp bağ olacağını da hesaba katarak bahçenizde, balkonunuzda ya da terasınızda doğru bir alanda konumlandırın. Üzüm gün içinde bolca güneş ışığı almayı seven bir bitki olduğundan mümkün olan en bol güneş ışıklı alana saksınızı yerleştirin. Yalnız dikkat, bu alanın şiddetli rüzgarlara, hava akımlarına açık olmaması da önemli.
-
Sulama sıklığına dikkat edin
Üzüm bitkisi bol güneş ışığı aldığından toprağı kısa sürede kuruyacaktır. Toprağın tamamen kuru kalmasına izin vermeden, onu hep nemli tutacak sıklıkta sulamaya dikkat etmeniz önemli. Ancak üzüm aşırı sulamaya maruz kalırsa mantar başta olmak üzere birçok hastalığa da yakalanabilecek bir bitki olduğundan sulamada aşırıya kaçmamanız da önemli, aklınızda bulunsun. Toprağının nemini parmağınızla test edip buna uygun sulama yapabilirsiniz.
-
Üzüm bağını desteklemeyi unutmayın
Üzüm bağ şeklinde büyüyen bir bitki olduğundan bitkiniz büyümeye başlayınca tutunup destek alabileceği çubuklar, bitki destekleri, bitki kafesleri ya da güvenliyse balkon korkulukları gibi malzemelerden mutlaka destek alın. Bitkinin yere doğru değil, yukarı doğru klasik bir asma gibi büyümesine destek olun ki üzümler rahatlıkla büyüyüp gelişebileceği alanı bulabilsinler.
-
Gübre kullanarak verimi arttırabileceğinizi de aklınızda bulundurun
Bitkiniz tomurcuklanmaya başlayınca gübreleme işlemi yaparak daha sağlıklı ve verimli bir üzüm bitkisi elde edebilirsiniz. Özellikle fosfor ve potasyum bakımından zengin gübre çeşitlerini tercih edebilirsiniz. Bu konuda yeterince bilgi sahibi değilseniz çiçekçilere ve yapı marketlerin bitki reyonlarında çalışanlara danışarak sizin bitkiniz için en uygun gübre çeşidini kolayca temin edebilirsiniz.
-
Üzüm hangi mevsimde yetişir?
Ülkemizde yaygın olarak yapılan üzüm yetiştiriciliği profesyonel bağlar göz önüne alındığında dünya üzerinde de Türkiye'nin oldukça değerli bir noktaya taşınmasını sağlıyor. Hem bağ alanı hem de yaş üzüm yetiştiriciliğinde Türkiye ilk 10'da, hatta 5'te yer alan ülkelerden biri oluyor. Tüm bunlardaki en önemli etkenlerden biri de tabii ki iklim koşullarının elverişli olması oluyor.
Zira üzüm yazları kurak, çok az yağış alan, şiddetli rüzgarlardan da korunabileceği alanlarda ve mevsimlerde kolayca yetişme imkanı buluyor. Cinsine ve bulunduğu bölgeye göre değişse de ülkemizdeki üzümlerin genel olarak hasat zamanı ağustos ile kasım ayları arası oluyor.
-
Türkiye’de üzüm en çok nerede yetişir?
Üzüm yetiştiriciliği konusunda ülkemiz ne durumda merak ediyor, "Türkiye’de üzüm en çok nerede yetişir?" diye düşünüyorsanız onun da yanıtını hemen verelim: Ülkemiz iklim koşulları sayesinde üzüm yetiştiriciliği konusunda oldukça elverişli bir ülke aslında. Neredeyse ülkemizin dört bir yanında farklı çeşitlerde birçok üzüm yetiştirilebiliyor. Türkiye'de en çok nerede yetiştirilir sorusunun cevabı ise Marmara, Ege, İç Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz bölgeleri oluyor diyebiliriz.
Balıkesir ve Bursa'dan Tekirdağ'a, Marmara Bölgesi'nin büyük bir kısmında üzüm yetiştirilirken Ege Bölgesi'nde de İzmir, Manisa, Aydın, Denizli ve Muğla gibi şehirlerimizde üzüm yetiştiriciliği bolca yapılan meslekler arasında yerini alıyor.
Bitmedi! Nevşehir, Aksaray, Niğde, Kırşehir gibi İç Anadolu Bölgesi'nde bulunan birçok şehrimizde ve Şanlıurfa, Gaziantep, Adıyaman gibi Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki şehirlerimizde de nefis üzüm çeşitleri yetiştiriliyor. Antalya, Mersin, Adana ve Hatay gibi Akdeniz ikliminin hakim olduğu şehirlerimizde de üzüm üretimi önemli bir gelir kaynağı oluyor. Üstelik tüm bu saydıklarımız üzüm yetiştiriciliği konusunda sadece öne çıkanlardan bazıları. Zira başında da söylediğimiz gibi ülkemizin dört bir yanında üzüm yetiştirmek mümkün, yeniden söylemiş olalım.
Şu yazılarımıza da bekleriz:
Üzüm Yetiştirmek İsteyenlerin Bilmesi Gereken 22 Üzüm Çeşidi