Yemek.com
Kalem Gibi Sarılır:

Zeytinyağlı Yaprak Sarma Tarifi

Bayram yemeklerinden altın günlerine kadar günün her anı yenilebilecek, en sevilen, en zamansız yemek tariflerinden biridir zeytinyağlı yaprak sarma. Belli başlı püf noktaları ve lezzet sırlarını takip edip, biraz zaman ayırdıktan sonra harika sarmalar hazırlayabilirsiniz. İncecik sarılan, bol zeytinyağlı ve limonlu olanı makbuldür yaprak sarmanın. İsterseniz salamura asma yaprağı kullanarak isterseniz de taze asma yaprağı kullanarak hazırlayabilirsiniz onu. Karşınızda yemelere doyamayacağınız zeytinyağlı yaprak sarma tarifi!

Tarifin en önemli sırrı yaprakların içini çok fazla doldurmamakta saklı. Bu sayede yapraklar pişerken patlamayacak ve tam kıvamında olacaklar. Yaprak sarması nasıl yapılır, yaprak sarması içi nasıl hazırlanır, yaprak sarma nasıl pişirilir diyenlere de adım adım görselli bir şekilde zeytinyağlı yaprak sarma yapımını anlatıyoruz tarifimizde. Bu tarif kaçmaz diyor, lezzeti ve görünümü mükemmel, en güzel zeytinyağlı yaprak sarma tarifine alıyoruz sizleri.

Dilerseniz taze yaprak sarması tarifimize de şuradan bakabilirsiniz.

Zeytinyağlı yaprak sarma tarifi videosu:
KALORİ:1 porsiyon için564/kcal
1 porsiyon için;
  • 9 gram protein
  • 58 gram karbonhidrat
  • 33 gram yağ
*Bu değerler kullandığınız malzeme cinsine ve ölçülere göre değişiklik gösterebilir. Uygulayacağınız diyet planlarınızda uzman desteği almanızı tavsiye ederiz.

KAÇ
KİŞİLİK

4 kişilik

HAZIRLAMA
SÜRESİ

40 dakika

PİŞİRME
SÜRESİ

45 dakika

Bu tarif Yemek.com şefi tarafından üretilmiştir.

Malzemeler

  • 300 gram asma yaprağı
  • 1 adet limon
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1,5 su bardağı sıcak su

İç harcı için:

  • 1/2 su bardağı zeytinyağı
  • 3 adet orta boy kuru soğan
  • 1,5 su bardağı pirinç
  • 1 su bardağı sıcak su
  • 1 yemek kaşığı dolmalık fıstık
  • 1 yemek kaşığı kuş üzümü
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı nane
  • 1 çay kaşığı yenibahar
  • 1/2 çay kaşığı tarçın

Eksik malzemeleri indirimli tamamlamanın kolayı var.

Et, sebze, meyve, baharat ya da ihtiyacın olan ne varsa; hem taptaze, hem sürpriz indirimlerle Yemeksepeti Market ve Yemeksepeti Mahalle ile yanında, eksik malzemelerin dakikalar içinde kapında!

Zeytinyağlı Yaprak Sarma Tarifinin Püf Noktası

Mümkünse; mevsiminde, az damarlı, taze asma yaprağı kullanın. Salamura yaprak kullanıyorsanız; tuzunun gitmesi için bol suda yıkayın. Kaynar suda 2- 3 dakika haşladıktan sonra durulayıp kullanın. Sarmaları sararken olabildiğince küçük ve sıkı sarılmasına özen gösterin.Kuş üzümlerini kumunun gitmesi için; bol suda bekletip, duruladıktan sonra kullanın.

Nasıl Yapılır?

  1. Sarmanın iç harcını hazırlamak için; yarım su bardağı zeytinyağını geniş tabanlı bir tencerede kızdırın. 3 adet rendelenmiş soğanı hafif renk alana kadar kavurun. Ardından üzerine 1,5 yemek kaşığı dolmalık fıstığı da  koyup kavurmaya devam edin.

  2. Ilık suda 5 dakika kadar bekletip suyunu süzdürdüğünüz 1,5 su bardağı pirinci soğanlarla birlikte, pirinçler şeffaf bir görünüm kazanana kadar kavurun.

  3. Ardından sırasıyla; 1 yemek kaşığı kuş üzümü, 1'er çay kaşığı tuz, karabiber, yenibahar ve tarçın ekleyip karıştırın.

  4. Yaklaşık 1 su bardağı sıcak suyu da ilave edin ve iç harcı kısık ateşte 5 dakika kadar pişirdikten sonra ocaktan alın.

  5. Salamura asma yapraklarını tezgahın üzerinde damarlı kısımları üstte kalacak şekilde açın. Her bir yaprağın orta kısmına; hazırlayıp, ılıttığınız iç harçtan birer tatlı kaşığı kadar paylaştırın.

  6. Kenar kısımlarını içe alıp, geniş kısmından uç kısmına doğru ilerleyin.

  7. Tüm yaprakları sıkı bir şekilde sarın.

  8. Sarma tenceresinin tabanını birkaç adet asma yaprağı ile kaplayın.

  9. Hazırladığınız sarmaları, sıra halinde, yan yana dizin. Limonu halka halka dilimledikten sonra sarmaların üzerine yerleştirin.

  10. Pişme esnasında açılmamaları için; üzerlerine düz bir servis tabağı kapatın. 1,5 su bardağı sıcak su ve 2 yemek kaşığı zeytinyağını da tencereye ekledikten sonra sarmaları, kısık ateşte yaklaşık 35 dakika pişirin.

  11. Arzuya göre; ılık ya da soğuk olarak servis edin.

Zeytinyağlı Yaprak Sarma Pişirme Önerisi

Yemeği pişirirken üzerine porselen tabak kapatarak buharlı bir şekilde düzgünce pişmesine yardımcı olursunuz.

Zeytinyağlı Yaprak Sarma Tarifinin Servis Önerisi

Limon dilimleri eşliğinde servis edebilirsiniz.

Faydalı Bilgiler: Yaprak Sarmasının İçine Neler Konur?
Yaprak sarması yaparken gerekli olacak malzemeler öncelikle az damarlı ve taze asma yaprağı olacak. İç harcını hazırlamak için de gerekli olan malzemeler zeytinyağı, kuru soğan, pirinç, dolmalık fıstık, kuş üzümü ve arzuya göre ekleyeceğiniz baharatlar olacak.
Faydalı Bilgiler: Yaprak Sarmaya Sıcak Su Mu Soğuk Su Mu Konur?
En güzel yaprak sarmalarını pişirmek için birkaç püf noktasına dikkat etmek gerekir. Öncelikle "Yaprak sarma pişirirken suyunu sıcak mı yoksa soğuk mu koymak gerekir?" konusu herkesin merak ettiği bir konu oluyor. Tencere yemeklerini pişirirken kullanıldığı teknikle benzer olarak sıcak su katılır.
Zeytinyağlı Yaprak Sarma Kaç Kalori?
1 porsiyon zeytinyağlı yaprak sarma 564 kaloridir.