Yemek.com
Ev Yapımı Kışlıkların Birincisi:

Turşu Tarifi

Sonbaharın ilk günlerinde evlerde kışlık hazırlıklar başladı bir bir. En sevilen ve en sık yapılan kışlık hazırlıklardan biri de ev yapımı turşu kurmaktır. Salatalık turşusu yanı sıra lahana turşusu en sevilenleri olsa da karışık turşu gibisi yoktur. Turşu tarifinde yer alan mevsimin gözde ve renkli sebzeleri birer birer doluşur kavanozlara, üzeri limon tuzlu ve sirkeli salamura karışımıyla örtülür. Ortalama iki hafta güneş görmeyen bir yerde, oda ısısında muhafaza edilir. Sonrasında kapağı açılıp sofraya çıkan karışık turşu buzdolabında muhafaza edilir. Kış boyunca seve seve yenir, yemeklerin en güzel eşlikçisi olur.

O zaman ne duruyorsunuz? Daha fazla vakit kaybetmeden soluğu semt pazarlarında almalı, tek tek seçmeli yeşil domatesleri, biberi, sarımsağı, beyaz lahanayı...

KAÇ
KİŞİLİK

1 büyük kavanoz

HAZIRLAMA
SÜRESİ

1 saat

PİŞİRME
SÜRESİ

0 dakika

Bu tarif Yemek.com editörü tarafından üretilmiştir.

Malzemeler

  • 1 adet orta boy beyaz lahana
  • 1/2 adet orta boy karnabahar
  • 10 adet orta boy yeşil domates
  • 500 gram arpacık soğan
  • 20 adet sarımsak
  • 10 adet küçük boy salatalık
  • 4 adet orta boy kırmızı biber
  • 4 adet orta boy havuç

Salamura karışımı için:

  • 1,5 su bardağı üzüm sirkesi
  • 6 yemek kaşığı kaya tuzu
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı limon tuzu
  • 20 adet kuru nohut
  • 1 tatlı kaşığı kişniş tohumu
  • 1 adet defne yaprağı

Turşu Tarifinin Püf Noktası

Tarif yapımında 5 litrelik büyük boy, cam kavanoz kullanabilirsiniz.Turşu yapımında zedesiz, sert ve lezzetli sebzeler kullanmaya özen gösterin. Bol suda yıkadığınız sebzelerin fazla sularını süzdürün.Nohut ve eklediğiniz az miktarda toz şeker turşuların çabuk olgunlaşmasını sağlayacaktır.Sert olan kök kısmını çıkartıp ince ince doğradığınız beyaz lahanayı, daha az yer tutması için tuzla ovduktan sonra durulayıp turşu yapımında kullanabilirsiniz.Turşu yapımında kullanacağınız sebzeleri eşit boyutlarda doğramaya dikkat edin. Arzuya göre sebzelere şekil verecek özel bıçak ya da aparatlar kullanmayı tercih edin.Oda ısısında ve güneş görmeyen bir yerde saklayacağınız turşunun kapağını en az 15 gün boyunca hiç açmayın. Turşu olduğunda sebzelerin rengi sararmaya başlayacaktır. 15 gün sonrasında tadına bakıp, olup olmadığını anlayabilirsiniz.Tüketmeye başlayıp kapağını açtığınız turşuyu, salamura suyuyla birlikte küçük kavanozlara paylaştırıp buzdolabında saklayın.

Nasıl Yapılır?

  1. Turşu yapımında kullanacağınız arpacık soğan ve sarımsakların kabuklarını soyup bütün olarak muhafaza edin. Kabuklarını kazıdığınız ya da bütün olarak soyduğunuz havuçları iri parçalar halinde doğrayın.

  2. Karnabaharı küçük çiçeklerine ayırın. Kök kısmını aldığınız beyaz lahanayı dört eşit parçaya bölüp ince ince doğrayın. Yeşil domatesleri diğer sebzelerle uyumlu olacak büyüklükte doğrayın.

  3. Uç kısımlarını aldığınız küçük boy salatalıkları halka halka dilimleyin. Dilimlerin ince olmamasına dikkat edin. Ortadan ikiye kesip çekirdeklerini çıkardığınız etli kırmızı biberleri iri parçalar halinde kesin.

  4. Turşu kuracağınız cam kavanozu bol suda yıkayın. Sıcak suda kaynatıp fazla suyunu süzdükten sonra kurulayın. Kavanozun taban kısmına turşuya ekşiliğini verecek kuru nohut ve sarımsakları yerleştirin.

  5. Doğramış olduğunuz sebzeleri sırasıyla yerleştirmeye başlayın. Ara katlara sarımsak ve arpacık soğanları serpiştirin. Tüm sebzeleri sıkı sıkıya doldurup üzüm sirkesini ekleyin.

  6. Salamura karışımına ekleyeceğiniz suyun ölçüsünü tam olarak belirlemek için sebzelerin üzerine gelecek kadar içme suyu ekleyip karışımı ayrı bir tencereye boşaltın.

  7. Kaya tuzu, limon tuzu, toz şeker, kişniş tohumu ve defne yaprağıyla karıştırdığınız salamura karışımını yeniden turşu kavanozuna doldurun.

  8. Suyun etkisiyle altta kalan sebzelerin yüzeye çıkmaması için üst kısmını asma yaprağı, dereotu, maydanoz gibi taze otlarla örtün. Havayla temasını kesmek için pamuklu bir bezle üzerini örttüğünüz karışık turşunun kapağını sıkıca kapatın.

  9. Oda ısısında, güneş görmeyen bir yerde 15-20 gün kadar muhafaza edip sebzeler olgunlaştıktan sonra tüketmeye başlayın. Arzu ettiğiniz yemeklerin yanında sevdiklerinizle paylaşın.