Yemek.com
Yumuşacık ve Mayasız:

Tel Tel Gözleme Tarifi

Mayasız, bekleme süreleri olmayan hamur işi tariflerini hepimiz çok seviyoruz. Hamur işi yapmak biraz zahmet istediğinden bir de hamurun mayalanma süresini beklemek biraz zor geliyor, biliyoruz. Bu nedenle bekleme süresi olmadan, mayalamadan yumuşacık bir gözleme hamuru hazırlıyoruz. Bu gözleme bu zamana kadar yediklerinizden çok farklı, çok lezzetli! Tel tel açılıyor, lezzeti damaklara şenlik oluyor. Çay saatlerinize çok yakışıyor. Çaylar hazırsa o enfes tarif geliyor. Karşınızda: Tel tel gözleme tarifi!

Çay saatlerinizden kahvaltılara kadar birçok öğüne çok yakışan gözlemeleri fazladan yapıp buzluğa atma şansına da sahipsiniz. Tel tel olmasının sebebi, kat kat açılan bezelerin bir güzel yağlanıp üst üste gelerek yeniden açılması. İçlerine bir de peynir koyuyor, tadına doyum olmaz bir boyuta taşıyoruz. Mis gibi kokular yükselsin mutfaklarımızdan! Şimdiden afiyetler olsun!

KAÇ
KİŞİLİK

8 adet

HAZIRLAMA
SÜRESİ

35 dakika

PİŞİRME
SÜRESİ

20 dakika

Bu tarif Yemek.com editörü tarafından üretilmiştir.

Malzemeler

Hamuru için:

  • 5 -5,5 su bardağı un
  • 1/2 su bardağı ılık su
  • 1,5 çay bardağı ılık süt
  • 1 çay kaşığı tuz

İç harcı için:

  • 300 gram beyaz peynir

Katlarını yağlamak için:

  • 1 su bardağı sıvı yağ

Eksik malzemeleri indirimli tamamlamanın kolayı var.

Et, sebze, meyve, baharat ya da ihtiyacın olan ne varsa; hem taptaze, hem sürpriz indirimlerle Yemeksepeti Market ve Yemeksepeti Mahalle ile yanında, eksik malzemelerin dakikalar içinde kapında!

Nasıl Yapılır?

  1. Ilık süt ve ılık suyu kabın içerisine alın. Üzerine azar azar un ilave ederek yoğurmaya başlayın. Bu sırada tuzu da ekleyin.

  2. Ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edin. Ardından bu hamurdan orta büyüklükte bezeler elde ediyoruz.

  3. Bezeleri hafif unlu tezgahın üzerinde büyük bir yemek tabağı boyutlarında açıyoruz.

  4. Bir adet açtığınız bezenin üzerini güzelce yağlayın. Diğer tüm bezelere aynı işlemi yapın, açın ve yağlayın. Yağladığınız tüm bezeleri birbirinin üzerine ekleyin ve üzerini kapatarak yağın hamura iyice işlemesi ve dolayısıyla daha kolay açabilmeniz için 15 dakika bekletin.

  5. Süre sona erdiğinde bir bezeyi alın ve tezgahın üzerinde elinizle yada bir oklava yardımıyla daire şeklinde genişletin. Yağın etkisiyle kendini salmış olan hamur kolayca genişleyecektir.

  6. Genişleyen hamurun içerisine ufalanmış beyaz peynirleri ekleyin ve hamurun bir ucunu ortaya doğru kapatın, ardından diğer ucunu kapattığınız parçanın üzerine gelecek şekilde kapatın. Yanlardan ortaya doğru katlayarak kare şeklini verin. Diğer tüm hamurlara da aynı işlemi yapın.

  7. Kare şeklini verdiğiniz gözlemeleri bir merdane yardımıyla gözleme boyutunda açın.

  8. Yağlanmış ve yüksek ateşte ısıtılmış tavada elde ettiğiniz gözlemeleri arkalı önlü bir şekilde pişirin. Çıkarıp sıcak sıcak servis edin. Afiyetler olsun!

Tel Tel Gözleme Pişirme Önerisi

Dilerseniz pişirme aşamasında tereyağı ilave edebilirsiniz.