Siyez Bulguru Pilavı Tarifi
İyi beslenmenin ancak gerçek gıdayla mümkün olduğuna inanan Yemekyolculuğu, Yemek.com için yazdı.
Buğdayın atası olarak bilinen ve genetik özellikleri günümüze kadar değişmeyen "siyez bulguru", son dönemde sağlıklı beslenme akımlarının gözdesi. Ülkemizde Kastamonu civarında yetişen siyez bulguru, lif içeriği yüksek ve glisemik indeksi düşük bir tahıl türü. Folik asit yönünden zengin siyez bulguru antioksidan özellikleriyle her beslenme diyetine uygun, sağlıklı bir tahıl. Birçok faydası arasında anne sütünü artırıcı özelliği olduğunu belirtmeden geçmeyelim.
Siyez bulguru, siyez buğdayının kaynatıldıktan sonra kurutulması ve kırılmasıyla yapılıyor. Bildiğimiz bulgura göre biraz daha sert. Bu özel tahılı, siyez bulguru pilavı tarifinde bulgur pilavına alternatif olarak değerlendirdik. Kendine has güçlü lezzeti sayesinde fazla ilaveye ihtiyaç duymuyor ama siz haşlanmış nohut, didiklenmiş tavuk eti gibi ekstra malzemelerle güçlendirebilirsiniz.
KAÇ
KİŞİLİK
3 kişilik
HAZIRLAMA
SÜRESİ
20 dakika
PİŞİRME
SÜRESİ
20 dakika
Malzemeler
- 1 su bardağı siyez bulguru
- 2 su bardağı sıcak su (bulguru ıslatmak için)
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 çay kaşığı toz zerdeçal
- 1 çay kaşığı toz kırmızı biber
- 1 diş sarımsak (ince doğranmış)
- 1 su bardağı domates suyu
- 1 su bardağı su
- 1/2 çay kaşığı tuz
Siyez Bulguru Pilavı Tarifinin Püf Noktası
Nasıl Yapılır?
Siyez bulgurunu bir tencereye alın, üzerine iki su bardağı kaynar su ekleyin ve 15 dakika beklettikten sonra suyunu süzün.
Pilavı pişireceğiniz tencereye zeytinyağı, toz zerdeçal ve kırmızı biberi koyun, orta ateşte yağı kızdırın. Doğranmış sarımsağı ekleyip hafifçe kavurun.
Süzülmüş bulguru tencereye alın, 1-2 dakika kadar aralarda karıştırarak kavurun.
Tencereye domates suyu ve suyu aktarın. Pilavın tuzunu ayarlayın. Kaynamaya başlayınca tencerenin kapağı kapalı olarak kısık ateşte suyunu çekene kadar 15-20 dakika civarında pişirin.
Pilav suyunu çektikten sonra ocağı kapatın ve en az 15 dakika demlendirdikten sonra servis yapın.