Yemek.com
Az Ölçülü:

Pratik Aşure Tarifi

Aşureyle ilk defa 4,5 yaşında, bir komşu teyzenin aşure tenceresinin dibini sıyırırken tanıştığım hayal meyal aklımda. O günden sonra tabii ki en sevdiğim tatlıların başında geldi kendisi. Sonra yıllarca annem koca bir tencerede yapar, biz de afiyetle yer hale geldik. Adımız ne kadar “yemek cini” olsa da bol çeşit malzeme kullanılması, büyük tencerede çok miktarda yapılması, anne elinden yemenin zevki vs. derken planlarıma hiç almadığım, yapmaya yeltenmediğim bir lezzetti kendisi. Şimdiye kadar anneme sipariş vermek veya komşudan gelecek 2 kaseyi dört gözle beklemek suretiyle aşure özlemimi giderdim ama bekle bekle bir yere kadar

KAÇ
KİŞİLİK

8 kişilik

HAZIRLAMA
SÜRESİ

20 dakika

PİŞİRME
SÜRESİ

90 dakika

Bu tarif Yemek.com üyesi tarafından üretilmiştir.

Malzemeler

  • 1,5 su bardağı aşurelik buğday
  • 1/2 su bardağı nohut
  • 1/2 su bardağı kuru fasulye
  • 2 su bardağı şeker
  • 5 adet kuru incir
  • 5 adet kuru kayısı
  • 1 çay bardağı kuru üzüm
  • 1/2 adet elma
  • 1 çay bardağı fındık
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 adet portakal kabuğu rendesi
  • 8 adet karanfil
  • 2 parça kabuk tarçın

Eksik malzemeleri indirimli tamamlamanın kolayı var.

Et, sebze, meyve, baharat ya da ihtiyacın olan ne varsa; hem taptaze, hem sürpriz indirimlerle Yemeksepeti Market ve Yemeksepeti Mahalle ile yanında, eksik malzemelerin dakikalar içinde kapında!

Nasıl Yapılır?

  1. Nohutu ve kuru fasulyeyi ayrı ayrı kaselerde geceden ıslattım. Orijinal tarifte buğday da aynı şekilde soğuk suya ıslanıyordu, ben de önce soğuk suya ıslattım ama tavsiyeler üzerine daha kolay yumuşaması için buğdayı bir tencereye alıp üzerine bolca su doldurdum ve ocakta bir taşım kaynattım. Altını kapatıp bu suyun içince sabaha kadar ıslanmaya bıraktım.

  2. Buğdayı 5 lt.lik bir tencereye aldım, üzerine bol su ilave ettim ve kaynamaya bıraktım. Biraz pişince soyulmuş bir elmaya 8 – 10 karanfil batırıp içine attım. Elma pişene kadar kaynatıp içinden geri çıkardım.

  3. Nohut ve fasulyeyi de düdüklü tencerede haşladım. Biraz yumuşakça olmasına dikkat ettim. Kimi ayrı ayrı haşlıyormuş ama ben ikisini aynı anda pişirdim, güzel denk geldi.

  4. Kuru üzümü bir kasede kaynar suda ıslattım, 10 dk. sonra süzdüm. Kuru incir ve kayısıları da minik minik doğradım. Kimisi inciri de kaynatıp suyunu döküyormuş aşureyi karartıyor diye ama ben öyle bir işlem yapmadım. Elmayı da minik minik doğradım.

  5. Buğday bayağı bayağı pişince nohut ve fasulyeyi de ekleyip 10 dk. daha pişirdim.

  6. Daha sonra üzümü, doğranmış kuru meyveleri, elmayı ve portakal kabuğu rendesini de ekleyip 5-10 dk. daha pişirdim. İnciri bu renk karartma olayından dolayı içine koymayanlar da varmış ama ben Rengi pek sorun etmiyorum açıkçası, benim için lezzeti yerinde olsun tamamdır :) İnciri içine koymama rağmen hiç de kararmadı, belki incirin cinsi de etkilidir. Gelen bir tavsiye de doğranmış incirleri kasenin dibine koyup aşureleri üzerine doldurmak şeklindeydi, o da mantıklı geldi. Size de fikir olsun.

  7. En son şeker, süt ve fındığı da ilave edip 5 dk. kadar kaynattım. Şeker ölçüsü ideal geldi bana ama yine de tadıp damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz. Soğudukça şeker tadını daha çok belli ediyor unutmayın.

  8. Pişen aşureyi ocaktan alıp kaselere doldurdum. Kıvamını biraz sulu tutmak gerekiyor çünkü bekledikçe kıvam illa ki koyulaşıyor. İlk defa yaptığım için beni en çok kıvamını ayarlama kısmı tedirgin ediyordu. Bayağı sulu bir aşureydi ama tabi ki akşama biraz daha katılaşmıştı. Bir dahaki sefer daha da sulu bırakmam gerekiyor :)

  9. Biraz dinlendirdikten sonra süslemesini yaptım. Nar almayı unuttuğum için benimkiler narsız oldu, ama yine de çok lezzeti yerinde oldu.