Yemek.com
Balkanlardan Geldi:

Mekitsa Tarifi

Hamur kızartmaları her daim gönlümüzü çalan, yemeye doyamadığımız tarifler arasında yer alıyor. Sıklıkla pişirdiğiniz pişinin Balkanlardaki kardeş tarifini bu kez sizler için yazdık. Yoğurt ve yaş maya kullanılarak hazırlanan Mekitsa, yağda kızaran dışı çıtır çıtır nefis bir hamur kızartması. İster tuzlu ister tatlı halde, kahvaltılarda tüketebileceğiniz bu lezzeti çok seveceksiniz.

Önce tüm haliyle hamuru mayalayıp sonra küçük parçalara ayırıyor ve ikinci mayalamaya bırakıyoruz. Böylece hamur daha lezzetli ve oturaklı bir hale geliyor, kendini çekmiyor ve hafif bir şekilde kızarıyor. En kısa sürede denemeniz gerek bizden söylemesi, işte leziz mi leziz Mekitsa tarifi!

KAÇ
KİŞİLİK

20 adet

HAZIRLAMA
SÜRESİ

20 dakika

PİŞİRME
SÜRESİ

10 dakika

Bu tarif Yemek.com editörü tarafından üretilmiştir.

Malzemeler

  • 1 kg. un
  • 42 gram yaş maya (1 minik paket)
  • 1 adet kesme şeker
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1,5 su bardağı sıvı yağ
  • 1,5 bardak ılık su

Eksik malzemeleri indirimli tamamlamanın kolayı var.

Et, sebze, meyve, baharat ya da ihtiyacın olan ne varsa; hem taptaze, hem sürpriz indirimlerle Yemeksepeti Market ve Yemeksepeti Mahalle ile yanında, eksik malzemelerin dakikalar içinde kapında!

Nasıl Yapılır?

  1. Geniş bir tepsiye unu dökün ve ortasını elinizle açın. Yaş mayayı minik minik kopararak unun ortasına dökün.

  2. Kesme şekeri de kırarak ekleyin ve 0,5 su bardağı ılık suyu üzerine dökün. Ardından yavaşça karıştırıp su, maya şekerin birleşmesini sağlayın.

  3. Tuzu yoğurdun içine ekleyerek karıştırın ve yoğurdu da karışıma ekledikten sonra yoğurmaya başlayın.

  4. Bu noktadan sonra kalan suyu yavaş yavaş yedirerek hamurunuzun kıvamını kontrol edin. Hamurunuzun yapışkan olması normaldir fakat cıvık bir hamur olmamalı.

  5. Aldığı kadar suyla birlikte yoğurup toparladıktan sonra hamurun üzerine 1-2 yemek kaşığı kadar sıvı yağ sürün. Üzerini streç filmle veya müslin bir bezle örterek 45-60 dakika kadar ilk mayalama için dinlenmeye bırakın.

  6. İlk mayalanmadan sonra hamurdan kayısı büyüklüğünde parçalar koparıp elinizle yuvarlayın. Bir tepsiye veya temiz bir tezgah üzerine yuvarladığınız parçaları dizin ve üzerlerini örterek 10-15  dakika kadar ikinci kez mayalanması için bekleyin.

  7. Bu sırada mekitsaları kızartacağınız kızartma tavasına yağı koyun ve ısınmasını bekleyin.

  8. Yağ ısındıktan sonra mayalanmış hamuru alın elinizle hafifçe çekiştirerek açın. Hamur parçasının ortasından delin ve tavaya alarak kızartın.

  9. Her iki tarafı da altın rengi alarak çıtır çıtır kızardıktan sonra yağını almak için kağıt havlu üzerine alın. Hamurunuz bitene dek aşamaları tekrar edin. Tercihen sıcakken servis ederek afiyetle yiyin.