Karabuğday Tabanlı Cheesecake Tarifi
Anneannesinin cümlesiyle "O sofraya oturup yiyip içmeden kimse geçemez bu evin kapısından." diye seslenen Burcu Çağla Yılmaz, Yemek.com için yazdı.
Kinoa salatası tarifimde biraz anlatmıştım karabuğdayı ne kadar önemsediğimi. Karabuğday ile Türkiye’de market raflarında yerini almadan önce, 2008 yılında Moskova’da tanıştım. Ruslar, bir porsiyonluk paketlerin içerisindeki karabuğdayı poşetiyle beraber kaynar suya atıp haşlıyor, pişen karabuğdayı poşetten tabaklarına aktarıp arzu ettikleri şeylerle karıştırıp her öğün yiyebiliyorlardı. Türkiye’ye dönünce aradım taradım ama nafile, yoktu. Pek yaygın olmamakla birlikte birkaç senedir raflarda artık.
Adından bir buğday cinsi olduğu izlenimini verse de, kuzukulağı ailesine mensup bir bitkidir karabuğday. Bizim kullandığımız da karabuğdayın tohumu. Düşük glisemik indeksli bu taneler gluten içermiyor. Lif, protein ve karbonhidrat açısından oldukça zengin değerlere sahip. Benzer şekilde, K Vitamini, B vitaminleri ve mineraller (demir, fosfor, potasyum, magnezyum, manganez) açısından da zengin.
Bu araştırmayı yaparken şöyle de bir bilgiye eriştim, kokulu çiçekleri arılar için harika bir nektar kaynağıymış aynı zamanda!
Kinoa salatası tarifinde de demiştim hani “Hazır girizgahı yaptık madem, ilk fırsatta karabuğdaylı bir tarif de hazırlayalım” diye. Sonunda hazırladım. Hayır, salata değil
KAÇ
KİŞİLİK
8 dilim
HAZIRLAMA
SÜRESİ
30 dakika
PİŞİRME
SÜRESİ
0 dakika
Malzemeler
Tabanı için:
- 250 gram karabuğday
- 250 gram yulaf ezmesi
- 2 tatlı kaşığı tarçın
- 5 yemek kaşığı pekmez
Peynir dolgusu için:
- 250 gram tuzsuz kahvaltılık lor peyniri
- 500 gram krem peynir
- 200 ml. Hindistan cevizi sütü (ya da süt kreması)
- 3 adet yumurta
- 100 gram bal (arzuya göre az ya da çok)
- 1 çay kaşığı vanilya özütü
- 1/2 su bardağı portakal kabuğu ve çikolata parçaları (arzuya göre)
Karabuğday Tabanlı Cheesecake Tarifinin Püf Noktası
Nasıl Yapılır?
Karabuğdayı yıkayıp derin bir kaba alın. Yulaf ezmesi ve 1 tatlı kaşığı tarçın ile karıştırın ve kaynatıp biraz beklettiğiniz sıcak suyu, üzerini örtüp yaklaşık iki parmak kalınlığında yukarı çıkacak kadar ilave edin. Kabın ağzını kapatıp dinlenmeye bırakın.
Yaklaşık 20-30 dakikanın sonunda karabuğday ve yulaf ezmesi şişip yumuşamış olacaktır.
Şişip yumuşamış karabuğday ve yulaflı karışımı tencereye alıp tarçın ve pekmezi ilave edin. Kısık ateşte sürekli karıştırarak 1-2 dakika pişirin.
Ocağın üzerinden alıp karıştırarak ılıttığınız karabuğday karışımını tabanını yağlı kağıt ile kapladığınız 22 cm.'lik kelepçeli kek kalıbına spatula yardımıyla döşeyin. Lapa kıvamında glutensiz bu karışım biraz yapışkan bir dokuya sahip olacaktır.
Hazırladığınız tabanı, önceden 175 derece fanlı ayarda ısıtılmış fırında 8 dakika pişirin. Lapa kıvamlı taban biraz kurusun bu sayede.
Peynir dolgusu için; peynir çeşitleri ve Hindistan cevizi sütünü mikseri rahatça kullanabileceğiniz bir karıştırma kabına alın ve pürüzsüz bir kıvam alana kadar mikser ile çırpın. Balı ilave edip bir tur karıştırın.
Yumurtaları teker teker ilave edip vanilya özütünü de ekleyin ve yumurtalar iyice karışacak şekilde kısa süre çırpın. Portakal kabuğu ve çikolata parçalarını katıp kabaca karıştırın.
Peynir dolgusunu fırınlayıp ılıttığınız karabuğdaylı tabanın üzerine döküp klasik hava kabarcığı çıkartma işlemini gerçekleştirmek üzere tezgaha bir iki kere sertçe vurun.
Önceden 160 derece ısıtılmış fırında yaklaşık 65-70 dakika (ya da kabı salladığınızda peynir katmanı sallanmayana kadar) pişirin.
Bu sürenin sonunda fırını kapatın ancak cheesecake, kapağını araladığınız fırında kalmaya devam etsin.
Yaklaşık bir saat sonunda fırından çıkarıp oda sıcaklığına gelene kadar dışarıda dinlendirmeye devam edin. Sonra buzdolabına kaldırın.
İçerik olarak sade bir cheesecake olduğundan üzerinde dilediğiniz sosu döküp servis edebilirsiniz.