Yemek.com
En Enerjik Öğün:

Ev Yapımı Granola Tarifi

Yulaf ezmesi, kuru yemiş ve kuru meyveler yapılan granola, kahvaltıda veya ara öğünlerde tüketilir. İlk olarak 19. yüzyılın sonlarında ABD’de ortaya çıkan bu tarif, zamanla pekmez, bal ve çeşitli baharatlarla farklılaştı. Ev yapımı granola ise içeriği tamamen kişiselleştirilebilir.

 
 

Vakitsizlikten yakınıyor, günün en önemli öğünü olan kahvaltıyı hep atlıyoruz. Haklıyız bir yerde. İş, okul, bir yere yetişme telaşı içerisinde bırakın kahvaltı hazırlamaya, yemeye dahi pek vaktimiz kalmıyor. O uzun uzadıya yaptığımız kahvaltılar bu nedenle haftanın son günlerine kalıyor. Halbuki kahvaltı, günlük enerji ihtiyacımızı bize veren en değerli öğün.

Bu öğünü atladığımızda enerjimiz çabucak düşüyor, metabolizma hızımız yavaşlıyor ve daha hızlı acıkıyoruz. Hem kahvaltıyı atlamamak, hem de zamandan tasarruf etmek adına yiyebileceğiniz en nefis şeylerin başında granola geliyor. İsmini son zamanlarda daha bir sıklıkla duyduk, dolaplarımızın yeni simalarından sayılır kendisi. Biraz da mesafeli duruyoruz ona. Ama evde kolaylıkla hazırlayabilir, bir kavanozun içine saklayabilir, hafta içi kahvaltılarımızı, gün içinde ara öğünlerimizi onunla şenlendirebiliriz.

İçindeki kuru meyveler, kuru yemişler ve yulafla enerjimizi tavan yapıyor. Bal, tarçın ve pekmez ilavesiyle tatlı ihtiyacımızı gideriyor. Sütle, yoğurtla, tazecik meyvelerle birleştirip, renk renk kaseler hazırlamak ise tamamen size kalmış. Günün en enerji dolu öğünü için hazırlayın malzemelerinizi.

Ev Yapımı Granola Kalorisi Ne Kadar:1 porsiyon için191/kcal

1 porsiyon için;

  • 5 gram protein
  • 17 gram karbonhidrat
  • 11 gram yağ
*Bu değerler kullandığınız malzeme cinsine ve ölçülere göre değişiklik gösterebilir. Uygulayacağınız diyet planlarınızda uzman desteği almanızı tavsiye ederiz.

KAÇ
KİŞİLİK

1 orta boy kavanoz

HAZIRLAMA
SÜRESİ

5 dakika

PİŞİRME
SÜRESİ

25 dakika

Bu tarif Yemek.com editörü tarafından üretilmiştir.

Ev Yapımı Granola Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 su bardağı yulaf ezmesi
  • 1 çay bardağı ceviz içi
  • 3 yemek kaşığı çiğ kaju fıstığı
  • 3 yemek kaşığı çiğ badem
  • 5 yemek kaşığı goji berry
  • 1 çay bardağı fındık
  • 3 yemek kaşığı günkurusu kayısı (doğranmış)
  • 3 yemek kaşığı kurutulmuş erik (doğranmış)
  • 3 yemek kaşığı bal
  • 1 silme tatlı kaşığı tarçın

Ev Yapımı Granola Tarifinin Püf Noktası

Kullanacağınız kuru yemişlerin çiğ olmasına özen gösterin.

Ev Yapımı Granola Tarifi Nasıl Yapılır?

  1. Granola için bir kesme tahtasını fındığı, kajuyu, cevizleri ve bademleri alın ve bir bıçakla doğrayıp, derince bir kaseye alın.

  2. Üstlerine yulafı, balı ve tarçını ekleyin. Elinizle bu karışımı iyice karıştırın.

  3. Yağlı kâğıt serilmiş bir fırın tepsisine güzelce yayın ve önceden ısıtılmış 180 derece fırında 5 dakika fırınlayın. 5 dakikanın sonunda çıkarıp kaşıkla karıştırın ve tekrar 5 dakika daha fırınlayın.

  4. Eğer daha kavruk seviyorsanız fırınlama süresini uzatabilirsiniz. Diğer yemişleri de doğrayın ve bir kenara ayırın.

  5. Fırından aldığınız karışım biraz soğuduktan sonra, doğradığınız yaş yemişlerle karıştırın ve tamamen soğuduktan sonra bir kavanoza koyup saklayın. İster sütle ister yoğurtla tüketebilirsiniz. Granola hazır. Afiyetler olsun!

Ev Yapımı Granola Pişirme Önerisi

Dilerseniz tavada da yapabilirsiniz.

Ev Yapımı Granola Tarifinin Servis Önerisi

Dilerseniz içerisine kabak çekirdeği içi, dut kurusu, turna yemişi, kuru kayısı gibi başka kuru meyvelerde ekleyebilirsiniz. Granolayı, yoğurt ya da sütle afiyetle tüketebilirsiniz.

Ev Yapımı Granola Hangi Malzemelerle Yapılır?

Yulaf ezmesi, kuru yemişler (badem, fındık, ceviz vb.), tohumlar (kabak çekirdeği, ay çekirdeği, chia tohumu), tatlandırıcılar (bal, pekmez, akçaağaç şurubu) eklenebilir.

Granola Yapımında Hangi Tatlandırıcılar Kullanılabilir?

Bal, akçaağaç şurubu (maple syrup), hurma özü veya hurma püresi, pekmez (üzüm veya keçiboynuzu) ve Agave şurubu gibi tatlandırıcılar kullanılabilir.

Ev Yapımı Granola Nasıl Saklanmalıdır?

Soğuduktan sonra granola, hava almayan cam kavanoz veya saklama kabında serin yerde saklanmalıdır.

Granola Yapımında Hangi Kuruyemişler Kullanılabilir?

Badem (dilimlenmiş veya bütün), fındık, ceviz, kaju, Antep fıstığı kullanılabilir.