Yemek.com
Yud'un Atölyesi'nden:

Çavdar Ekmeği Tarifi

Kahvaltı sofranıza sağlık ve lezzet dolu bir ekmek davet etmeye ne dersiniz?Çavdar ekmeği bundan böyle sofranızın vazgeçilmez ekmeği olmaya aday!  Dışının kabuksu ve içinin ise yumuşacık yapısı ile sofranızın olmazsa olmazı bir lezzet olacağının garantisini şimdiden veriyoruz. Buyurunuz çavdar ekmeği tarifine!

 

KAÇ
KİŞİLİK

10 dilim

HAZIRLAMA
SÜRESİ

20 dakika

PİŞİRME
SÜRESİ

45 dakika

Bu tarif Yemek.com editörü tarafından üretilmiştir.

Malzemeler

  • 500 gram çavdar unu
  • 300 ml. su
  • 6 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 20 gram yaş maya
  • 2 çay kaşığı tuz
  • 2 çay kaşığı kekik

Eksik malzemeleri indirimli tamamlamanın kolayı var.

Et, sebze, meyve, baharat ya da ihtiyacın olan ne varsa; hem taptaze, hem sürpriz indirimlerle Yemeksepeti Market ve Yemeksepeti Mahalle ile yanında, eksik malzemelerin dakikalar içinde kapında!

Çavdar Ekmeği Tarifinin Püf Noktası

Ekmeğinizi katlama yöntemi ile yoğurun ve ekmeğin mutlaka gazını alın. Ekmeğin gazını almaz ve üzerine kesikler atmazsanız üzerinde çatlamalar olacaktır.

Nasıl Yapılır?

  1. Ununuzu eleyin. İçerisine yaş mayayı ilave edin ve iyice harmanlayın. Daha sonra zeytinyağı ve suyu ekleyerek yoğurmaya başlayın.

  2. Kekiği de ilave edin ve hamur toparlanana kadar yoğurma işlemine devam edin. Cevizi ilave edin. Cevizin eşit bir biçimde hamura dağıldan emin olunca, hamuru iki eşit parçaya bölün.

  3. Parçaları hafifçe unlayın ve toparlayın. İki katına çıkana kadar mayalandırmaya bırakın.

  4. Mayalandırma sonrasında ekmeklere yuvarlak şeklini verin. Üzerine kesikler atarak, 15 dakika daha mayalandırın.

  5. 190 derecelik fırında ekmeğin üstü ve altı iyice kızarana kadar pişirin. Daha sonra fırının kapağını açın ve 5 dakika daha o şekilde pişirerek ekmeğinizi çektirin. Ekmeğiniz hazır, afiyetle tüketin.

Çavdar Ekmeği Pişirme Önerisi

Yoğurma aşamasında ekmeğinizin içine 2 yemek kaşığı ceviz içi ekleyebilir, daha besleyici ve lezzetli bir tarif hazırlayabilirsiniz.