Tapasuma Restaurant: İki Köprü Arasında Kalan Doğu-Batı Sentezi Lezzetler
13 Şubat 2015Alabildiğine uzanıp giden deniz, iki köprü arasında kalan boğaz manzarası, İstanbul ve üzerinizde arz-ı endam eden denizin hakimi martılar...
Osmanlı sanayi mimarisinin son örneklerinden biri olan “tarihi suma fabrikası” içinde yer alan “Sumahan on the Water Hotel” bünyesinde hizmet veren Tapasuma Restaurant’a Yemek.com olarak konuk olduk. Türk ve Akdeniz mutfağı lezzetlerini sentez haline getiren Executive Chef Gökay Çakıroğlu’nun lezzetlerinin tadına varıp Tapasuma Restaurant tariflerini püf noktalarıyla birlikte not aldık.
Taş ve kiremit duvarları, meşe ağırlıklı dekorasyonuyla Doğu’nun Batı ile harman olduğu görkemli şehir İstanbul’un Çengelköy kıyısında yer alan Tapasuma, adını cam şişe ağızlarını kapatmaya yarayan tapa (tıpa) ve rakının özü de diyebileceğimiz damıtılmış içki sumanın birleşmesinden alıyor. Binanın tarihini yaşatmak için seçilen isim, tüm dillerde kolay telaffuzu ve İspanyol tapas servislerine benzeyen Türk meze sunumlarıyla hakkını veriyor.
Boğazın derya kuzusu mevsim balıklarının da yer aldığı menü, Türk ve Akdeniz mutfağının sıra dışı örneklerini içeriyor. Tapasuma’nın bir numaralı ilkesi farklı konsept ve tatlarda yemekler sunmak. Boğaza tutunmuş yosunları andıran yeşil damarlı, mermer bar tezgahı üzerinde yer alan günlük mezeler ve deniz mahsülleri; ‘tapa’ adını alan lokmalıklar halinde servis ediliyor. Misafirlere tadım özgürlüğü tanıyan lokmalıklar, soğuk ve sıcak olmak üzere ikiye ayrılmış şekilde deniz kızı gibi uzanıyor tezgaha.
Bıçak arası acılı ezme, midyeli barbun pilakisi, çerkez tavuğu, vişneli yaprak dolması, çıtır ekmek üstünde tarama, deniz mahsüllü kabak çiçeği dolması, marine levrek filetosu, tulum peynirli incir dolması, bahçıvan böreği, hamsili ev yapımı börek, içli köfte (kıbbe), mezgit tempura, yaprak ciğer, hamurlu karides güveç, susamlı dana, soğuk ve sıcak lokmalık çeşitlerinden sadece birkaçı. Menüyü hayata geçiren Gökay şef, yemeklerinde otel bahçesinde yer alan defne, biberiye, kekik gibi baharatları kullanmayı tercih ediyor.
Mevsime göre değişiklik gösteren ve yenilenen menü; salata çeşitleri, tarifini de aldığımız anasonlu balık çıtırları, beğendili kuzu külbastı, üç etli çentik kebabı, günlük balık çeşitleri, yedi baharatlı piliç, yufkaya sarılı köfte, kuzu incik, ızgara ahtapot gibi seçeneklerle sizi boğaza demirliyor.
Ağırlıklı olarak yerli şaraplardan oluşan zengin kavın yanı sıra özel kokteyl çeşitlerini tamamlayan Tapasuma tatlıları arasında yer alan irmik helvası, Sumahan baklava, bitter çikolatalı sufle, sorbe ve dondurma çeşitleri farklı sunumlarıyla şaşırtırken sevgililer günü öncesinde menüye dahil edilen kalp formlu beyaz çikolatalı mus hafifliğiyle öne çıkıyor.
Kış bahçesi ve bar kısmıyla birlikte 75 kişiye aynı anda hizmet verebilen restoran, yaz aylarında boğazın üzerinde olduğunuzu hissettiren iskele tadındaki bahçesiyle 160 kişiye kadar misafirlerini ağırlayabiliyor. Trafiğin bir nebze önüne geçip arzu eden misafirlerini Kabataş ve Kuruçeşme iskelesinden tekneyle alıyorlar, özel günler için akılda bulunsun.
The Guardian Gazetesi’nin İstanbul’un boğaz manzaralı en güzel noktalarından biri seçtiği, tarihi dokunun korunduğu Tapasuma'yı bir şişeye hapsolmak yerine özel toplantılarınız, kutlama yemekleriniz ya da sessiz bir mola için tercih edebilir, martıların dansını seyre dalabilirsiniz.
Şefi Tanıyalım: 1976 Bolu/Mengen doğumlu olan Gökay Çakıroğlu, Turizm Otelcilik lisesi mezunu. Ilk meslek hayatına, baba mesleği olması dolayısıyla, küçük yaşlarda baba yanında çıraklık ile başladı. Sonra sırası ile Divan Otel, Conrad Otel, Moda Deniz Kulübü gibi 5 yıldızlı otel ve işletmelerde muhtelif görevlerde basamakları tırmandı. The Marmara Otel Grubunda uzun yıllar görev aldıktan sonra, Four Seasons at the Bosphorus Otel’in açılış ekibinde de görev alan şef halen Sumahan on the Water Hotel baş aşçısı olarak çalışmaktadır.
Adres: Kuleli Cad. No: 43 Çengelköy