Yemek.com

Kıvamı Ne Çok Katı Ne de Çok Akışkan Olmadan: Sufle Yapmanın Püf Noktaları

27 Ocak 2021

Çok sevdiğimiz cafelerde oturup özellikle soğuk havalarda en çok sipariş ettiğimiz tatlıların başında geliyordu sufleler. Evlerimizde de tıpkı o cafelerde yediğimiz suflelerin lezzetinde tatlar hazırlamak aslında mümkün. Sufle yapısı gereği diğer tatlılardan oldukça farklı. Yapımı aslında çokça kolay olsa da dikkat edilmesi gereken püf noktaları nedeniyle kimi zaman kıvamı tutmayabiliyor. Bazen çok sıvı bazen de çok katı kalabiliyor. Bunların hepsinin sırları var!

Sufle yapmanın püf noktaları

Suflenin o hafif pofuduk, içinin de hafif sıvı kıvamda kalmasının sebeplerinden biri yumurta kullanımı pek tabii.

Sıra geldi harcın geriye kalan kısmını hazırlamaya. Sufle tarifinin içerisindeki süt,çikolata ve tereyağını bir sos tenceresinin içerisinde erittikten sonra ocaktan alın. Eriyen malzemeler ılık bir kıvamdayken içerisine yumurta sarılarını ve toz şekeri de ilave edin. Güzelce çırpın. Sıra geldi kuru malzemelere. Dilerseniz unu yağ ile kavurarak ekleyebilirsiniz. Dilerseniz un, kakao gibi kuru malzemeleri harcın içerisine mutlaka eleyerek ilave edebilirsiniz. Eleyerek ilave etmeniz hem daha güzel kabarmasına hem de içerisinde un topakları kalmamasına yardımcı olacaktır.

Kuru malzemeleri ekleyip çırpıktan sonra çırpıcımızı bir kenara bırakıp elimize spatula alıyoruz. İşin başında çırpıp kocaman bir beyaz köpük haline getirdiğimiz yumurta beyazlarını sahneye alma zamanı! Yumurta beyazlarını azar azar harca ilave edip alttan üste doğru spatula yardımıyla harca yedirmek gerekiyor. Burası en önemli püf noktalarından biri. Bütün yumurta beyazlarını harca aniden ilave ederseniz yumurta beyazlarını söndürebilirsiniz. Bu durumda da sufleniz istediğiniz kıvamda olmaz. Yine çırpmak yumurta beyazlarını söndüreceği için spatula yardımıyla alttan üste nazik bir şekilde karıştırmak gerekiyor.

Yumurta beyazlarını da harca yedirdiğinize göre sıra geldi pişirme aşamasına. Sufle sıcak sıcak yenen bir tatlı. Eğer hemen tüketmeyeceksiniz harcı kaplara pay edip buzdolabında pişirme zamanı gelene kadar saklayabilirsiniz. Hemen pişirecekseniz, önce yağlanıp ardından da iç kısmı kakao ile kaplanan kaplara harcı pay edin. 200 derecede önceden ısıtılmış fırında en fazla 10 dakikada, 180 derecede ısıtılmış fırında en fazla 12-13 dakika pişirin. Suflenin kek gibi olmaması önceliğimiz. Bu nedenle fırınınız çok hızlı pişiren bir fırınsa mutlaka daha az pişirmeye özen gösterin ve süresini mutlaka kontrol edin. Eğer fırınınız yavaş pişiren bir fırınsa bir tık daha uzun fırında bırakabilirsiniz.

Sufleler fırında pişerken kesinlikle kapağını açmayın. Üst kısmı hafif kabarıp sertleşince pişmiş demektir. İçinin ne çok akışkan ne de kek gibi sert olmaması gerekiyor. Fırından alıp birkaç dakika dinlendirip sıcak sıcak servis edebilirsiniz. Üzerine pudra şekeri, taze mevsim meyveleri ve dondurma çok yakışacaktır. Şimdiden ellerinize sağlık.