Bu mühim: Salamura tuzu nedir?
Salamura yaparken salamura tuz ya da kaya tuzu denilen, sofralık tuzdan iri, kristal yapıda bir tuz kullanılır. Bu tuz, içinde daha az iyot bulundurduğu için sofralık tuzdan çok daha lezzetli bir yapıya sahip.
Sofralık tuz gibi kimyasal bir süreçten ve işlemlerden geçmediği için oldukça sağlıklı. Salamuranın içinde kullanıldığında da lezzetini ikiye katlıyor. Onların daha uzun süre dayanmasını sağlıyor. Salamura tuzunu aktarlardan ya da doğal ürünler satan dükkanlardan bulabilirsiniz.
-
Salamura zeytin nasıl yapılır?
Pazar tezgahları, manavlar hasat vakti geldiğinde zeytin taneleriyle dolup taşar. Çeşit çeşit boyutlardaki, renkteki bu güzellikler, tüm yıl afiyetle yiyeceğimiz zeytinlere dönüşmeye hazırlardır artık.
Zeytinleri tatlandırmanın ve yenecek kıvama getirmenin yolu da elbette salamuradan geçiyor. Birçok farklı çeşit zeytin olsa da biz size en klasik olanını anlatacağız. Yeşil kırma zeytin tarifini diğer zeytinlerin yapımında da uygulayabilirsiniz.
Başlayalım öyleyse.
-
Kırma zeytin tarifi
Malzemeler:
Kahvaltılara en çok yakışan, zeytinyağı ve sıcacık ekmeklerin en güzel eşlikçisidir kırma yeşil zeytin. Gelin, tadına doyum olmaz bu güzelliğin yapılışını öğrenelim.
Nasıl Yapılır?
Zeytinlerinizi bir tokmak ya da çekiç yardımıyla, formlarının bozulmamasına dikkat ederek kırın. Kararmalarını önlemek adına zeytinleri içi su dolu bir kabın içine aktarın. Bekletirken tatlandırma suyu denilen aşamanın hazırlıklarına başlayın. Bir kavanozun içine 1 litre su doldurun. İçine 3 yemek kaşığı kaya tuzu ve 1 çay kaşığı limon tuzu ilave edin. Kırılmış zeytinleri içine aktarın. Kavanozun ağzına kadar su ilave edin. Ağzını sıkıca kapatıp bekletin ve işlemi sürekli olarak 10 gün boyunca devam ettirin. Sürecin sonunda zeytinlerin acı ve buruk tadı kaybolunca afiyetle tüketin.
Detaylı tarif için şuraya buyurun: Kırma yeşil zeytin tarifi
-
Salamura asma yaprağı nasıl yapılır?
Sıra geldi yine mevsimi geldiğinde zulalamak için dört gözle beklediğimiz bir başka lezzete. Salamura asma yaprağı, mis gibi yaprak sarmalarının ve yaprak dolmalarının ana malzemesi.
Toplanın, salamurayı nasıl kuracağınızı anlatıyoruz.
-
Salamura asma yaprağı tarifi
Malzemeler:
Minik bir püf noktası eklemek de bizden olsun. Siz salamura asma yaprağını kullanmadan birkaç saat önce suyun içine atıp fazla suyunu atın, nefis sarmalarınız olsun.
Nasıl Yapılır?
Asma yapraklarını yırtılmamalarına özen göstererek dikkatli bir biçimde yıkayarak başlayın. Ardından yaprakları üst üste dizerek 15-20 adetten oluşan gruplara ayırın. Yaprakların tamamını alacak büyülükteki bir kavanozun içine yaprak gruplarını elinizle basarak tek tek yerleştirin. Kaya tuzu ve suyu karıştırıp yaprakların üzerine boşaltın. Üstüne buzdolabı poşeti yerleştirip ağzını kapakla sıkıca kapatın. 1 hafta bu şekilde salamura olması için bekletin. Rengi değiştikçe salamura olduğunu gözlemleyeceksiniz. Yaprağınız hazır.
Detaylı tarifi de şuraya bırakıyoruz: Salamura asma yaprağı tarifi
-
Salamura peynir nasıl yapılır?
Zeytinimizi kırdık, asma yaprağımızı yaptık sıra geldi peynirimizi yapmaya. Bu tarifi taze peynirinizi kendiniz yaparak uygulayabilirsiniz. Ancak biz elde bulunan tuzsuz beyaz peynirlerinizi nasıl daha uzun süre saklayabileceğinizi anlatacağız.
Bunun için 2 kilo kadar taze, tuzsuz beyaz peynire ihtiyacınız var. Peynirleri kalın ve büyük dilimler halinde doğrayın. Bir kavanozun içine aktarın. 1,5- 2 litre kadar suyun içine 2 yemek kaşığı kadar kaya tuzu ilave edin ve karıştırın. Ardından peynirlerin üzerine dökün. Su eksik kalırsa ekleyin. Ağzını kapatın ve bu şekilde peynirler sertleşene kadar yaklaşık 10 gün, soğuk bir ortamda ya da buzdolabında dinlendirin.
Dilediğiniz zaman çıkarıp afiyetle tüketin.
-
Turşu nasıl kurulur?
Sıra geldi en sevilen salamura ürününe. Turşu, sirkeyle, limonla tuzlu fermante olan en güzel yiyeceklerden biri. Her çeşidini yapıyor, yemeklerimizin yanına afiyetle yiyoruz. Ama yaparken bozulmalar yaşanabiliyor, tadı ve kıvamı bir türlü tutmuyor.
Turşu yaparken kavanoz seçimine dikkat etmelisiniz. Turşuyu hazırlamak için sonbahar aylarını beklemelisiniz. Çünkü turşuların sıcağa ve güneşe değil, kuru ve serin bir ortama ihtiyacı var. Malzeme seçiminde özenli olmalısınız, mevsim sebze ve meyvelerinden turşu kurmalısınız.
Turşunuzu kurarken bozulma riskini engellemek adına içine nohut, elma gibi yan malzemeler de ekleyin. Sabredin, sürekli kapağını açıp durumuna bakmayın.
Turşu yaparken bilmeniz gereken tüm detaylar için de sizi şu yazımıza alalım: Turşu Yapımı Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey
Çeşit çeşit turşu tariflerimiz için de şuraya bekleriz: Sonbaharın Gelmesine Herkesten Çok Sevinen 7 Turşu Tarifi
Farklılık arayanların uğraması gereken ilk tarif durağı da burada: Kornişon Turşusunun Sıradanlığına İnat Sofraya Renk Katacak 8 Farklı Turşu Tarifi
Besinlerin daha uzun süre dayanmasını sağlayacak, lezzet ve sağlık dolu salamurayla ilgili tüm detaylara hakimsiniz artık. Keyfi bol olsun, afiyet olsun.