Salonunuza Renk Gelsin: Budanmasından Çoğaltılmasına Evde Adım Adım Ortanca Bakımı
16 Şubat 2020Yaz aylarının gözde çiçeklerinden birisi olan ortancalar tüm güzellikleriyle bahçeleri süslemeye başladıklarında kendilerine gösterilen ilgiyi fazlasıyla hak ederler. Büyüklüğü, biçimi ve renkleriyle kendisine hayran bırakan ortanca çiçeği, kolay yetişmesiyle de her zaman popülerliğini korumayı başarmıştır. Hızla büyümelerinden dolayı genellikle dış mekan bitkisi olarak tercih edilse de evlerde saksı içinde de yetiştirilebilirler.
Ortanca bakımı nasıl yapılır?
Ortanca nasıl çoğaltılır?
Ortanca ne zaman, nasıl budanır?
Budama işlemi ortanca çiçeğinin bakımında önemli bir yer tutar. Sadece çiçek açmış sapları budamak gerekir aksi halde bir sonraki yıl çiçek verimi alınamaz. Eski çiçekli dallar, kök üzerinde yeni gelişen kısımlarına kadar budanabilir. Budama işlemi çiçeklenme mevsiminin bittiği aylarda yapılmalıdır. Sonbahar, kış ve ilkbahar döneminde yapılan budamalar yeni çiçeklenmeyi önleyecektir.
Ortanca çiçeği ne zaman açar?
Ortanca tam bir yaz çiçeğidir. Nisanla birlikte görülmeye başlayan çiçekler, yaz sonuna kadar bahçeleri neşelendirmeye devam eder.
Ortanca çiçeği özellikleri nelerdir?
Ortanca çiçeği Asya'ya özgü bitki türlerindendir ve en fazla çeşitliliği de bu bölgede gösterir. 70'den fazla tür kaydedilmiştir. Amerika ise diğer bir doğal yetişme bölgesidir. Çalı formunda olan ortancalar, 1 ila 3 metre boya ulaşabilirler. Yaygın yetişen türleri kış aylarında yaprak dökse de her mevsim yeşil kalan türleri de vardır.
İlkbaharın ilk aylarıyla birlikte açmaya başlayan ortancalar, sonbahara kadar güzel çiçekleriyle hayranlık uyandırmaya devam ederler. Ortancaların çoğu türünde çiçekler beyaz olsa da bazı türlerde çiçeklerinin aldığı renk, toprağın asit düzeyine göre değişir. Mavi, kırmızı, pembe gibi farklı renklerde çiçek açar. Asit oranı artınca topraktaki alüminyum mavi ve mor ortanca çiçeklerinin açmasını sağlarken, düşük asit ortamında pembe ve kırmızı renkte ortanca çiçekleri görülür. Bunun yanı sıra türün büyük kısmının çiçek rengi, toprak özelliklerinden etkilenmez. Kesme çiçek olarak da değerli olan ortanca üretimi yapılan çiçekler arasındadır.
Ortanca çiçeklerinin anavatanı olan Asya kültüründe ise bu bitkinin farklı bir anlamı vardır. Dini törenlerde ortanca çiçeği sıklıkla kullanılırken, pembe ortanca çiçeği ise aşkın simgesidir.
Ortanca çeşitleri nelerdir?
Ortanca 70'den fazla türüyle oldukça büyük bir çeşitliliğe sahiptir. Başlıcaları; Bigleaf (büyük yaprak), Garden (bahçe), Endless summer (sonsuz yaz), French (Fransız), Common (yaygın) olarak adlandırılır.