Tarhana olmadan asla: Un tarhanası
Mutfağımızın en sıcacık, en bizden lezzetlerinden tarhana. Farklı yörelerde ufak değişikliklerle hazırlanabiliyor, Kırıkkale mutfağında da kendine un tarhanası şeklinde yer buluyor.
Bolca un, domates, biber, tuz ve yoğurt gibi malzemelerle karılan hamuru uzun uzun mayalanıyor. Ardından küçük parçalar halinde kurutulup elle ufalanıyor, son olarak da kalburdan geçirilip tüm yıl boyunca kullanılacak hale getiriliyor. Mis oluyor, afiyetle içiliyor.
Onu çok seviyoruz demiş miydik: Yoğurtlu tarhana çorbası
Bugüne kadar tarhanayı belki de hiç böyle görmediniz ama bu lezzeti bir an önce keşfetmelisiniz. Yarma ve yoğurdun bir araya getirilip kurutulmasıyla başlıyor onun yolculuğu. Sonu ise yine bir tencerede bitiyor, sofraya üzerine yağda kızartılmış nane gezdirilerek çıkarılması da usulünden sayılıyor. Kaşıklamaya doyulmaz!
Bir tabağıyla tıka basa doyurur: Tuvalak
Tuvalak, içinde hem et hem de bulgur bulunması nedeniyle oldukça doyurucu bir yöresel lezzet. Bir tabağıyla tıka basa doyabileceğiniz tuvalağın içine arzuya göre nohut da eklenebiliyor, her hali ayrı bir nefis oluyor.
Bulama da derler: Katma aşı
Kırıkkale ve çevresinde sıkça yapılan yöresel lezzetlerin başında gelen katma aşı, bulama adıyla da anılıyor. Ayranın içine yarma ilave edilip kaynatılmasıyla oluşan bu basit tarif, kolaylığından beklenmeyecek bir lezzet olup çıkıyor. İnsanın yedikçe yiyesi geliyor.
Et yemeden doyamayanlara: Sızgıt
Et kavurması olarak da anılan sızgıt, çeşitli yörelerde ufak faklılıklarla yapılıyor. Ama Kırıkkale mutfağında da ayrı bir yere sahip olan sızgıtı yerinde yemek gibisi olmuyor.
Sızgıt nedir derseniz, küçük küçük kesilmiş etin kendi yağıyla ya da kuyruk yağıyla kavrulması ve ardından kurutulmasıyla elde edilen pek nefis bir yemektir diyebiliriz. Kurutulduğu için uzun süre gönül rahatlığıyla kullanılabilir üstelik. Bu nedenle, sızgıt genel olarak en çok Kurban Bayramının ardından yapılıyor ve sonrasında uzun süre farklı yemeklerin içine ekleniyor. Tek başına yemek isterseniz bir tavada yeniden güzelce ısıtmanız yeterli oluyor. Daha ne olsun!
Böyle bir pratiklik yok: Omaç
Sadece üç malzeme kullanarak ortaya lezzetli bir yemek çıkarmak her zaman kolay olmaz. Ama Kırıkkale mutfağından çıkan bu yöresel tadı keşfettikten sonra siz de üç malzemeyle harikalar yaratılabildiğini göreceksiniz.
Bu nefis lezzet, yufka, yumurta ve tereyağından oluşuyor en basit haliyle. Dileyenler malzeme ya da baharat açısından zenginleştirebiliyor. Ama en sade hali bile tek başına kendine hayran bırakmaya yetiyor herkesi.
Tadına doyum olmaz: Madımak
Başrolü madımak otu olan, içine bulgur, salç ve et gibi lezzetlerin de girdiği bu yemek, Anadolu mutfağının vazgeçilmezlerinden. Kırıkkale'de de bol bol yapılan ve üzerine sarımsaklı yoğurt ile kızdırılmış tereyağı gezdirildiğinde tadına doyum olmayan bu lezzeti henüz hiç denemediyseniz bir an önce demeyin deriz.
Denemeden asla dönmeyin: Keskin tava
Eğer yolunuz Kırıkkale'ye düşerse denemeden asla dönmemeniz gereken lezzetlerinden başında geliyor keskin tava.
Kuzu tavayla yapıldığında parmak yediren bir lezzete dönüşen bu yöresel yemeğin içinden domates ve biber gibi pek sevdiğimiz eşlikçiler de eksik edilmiyor. Mis.
Şerbetli tatlı bizden sorulur: Sarığı burma
Mutfağımızın en şahane yanlarından biri şerbetli tatlılarken Kırıkkale'ye gidip de orada bir sarığı burma yenmez mi hiç? Şerbeti, nefis yufkası bir yana, şu güzel görüntüsü bile yeter tepsiler dolusu yemeye.
Pekmez sevdirir: Haside (Pekmez peltesi)
Kırıkkale'de bol bol bulabileceğiniz pekmezlerle hazırlanan bu nefis tatlı, temel olarak 3 malzemeyle hazırlanıyor aslında: Pekmez, un ve tereyağı.
Gelin görün ki bu basitliğinden çok daha öte bir lezzet sunuyor, pekmez yemeyi sevmeyenlere bile pekmez sevdiriyor.
Kırıkkale'de pekmeze hak ettiği değer verilir: Gölleme (Batırma)
Özenle hazırlanan mayalı hamur, tereyağı ve üzüm pekmeziyle bir araya geliyor. Dileyenler üzerine ceviz içi de ekliyor. Kırıkkale'nin bu yöresel lezzeti gölleme ya da batırma olarak anılıyor.
Gölleme, pekmezin bol bol kullanıldığı Kırıkkale mutfağını sevmek için bir neden daha oluyor.