Yemek.com

Ziyan Etmek Olmaz: Evde Kalan Yemeklerle Yapabileceğiniz Köpek Mamaları

8 Mart 2016

Yemek yemenin öneminden bahsedecek olursak yazımız uçsuz bucaksız arazilere dönebilir. İnsanlar ve tabii ki insanlardan ayrı düşünülemez hayvanlar için.

Evde beslediğimiz, bir parçamız olan sevimli hayvanlarımız bir parça şanslı. Tamam tamam çooook şanslılar çünkü bizim gibi harika arkadaşlar, sahipleri var.

Ancak yaz ya da kış fark etmeksizin sokaktaki hayvanlarımızı asla unutmamak gerekiyor. Bu yazımızda sokakta yaşayan köpeklerimiz için evde kalan yiyecekleri nasıl değerlendirebilirizi konuşacağız.

Her şeyden önce minik bir uyarı ile başlayalım: Yazın süt biraz tehlikeli olabiliyor

Kapınızın önüne koyacağınız bir kap su ve sütün önemi oldukça büyüktür. O kadar güzel bir amacı vardır ki, koyulan sütün. Ancak şöyle bir durum da var sevgili hayvan ve hayırsever dostlarımız: Yazın kapınızın önüne koyduğunuz süt, sıcağın etkisi ile çabuk bozuluyor ve özellikle de yavru hayvanlar için çeşitli hastalıklara neden olabiliyor.

Kapınızın önüne yavru bir köpek ya da kedi geldiğinde evdeki sütünüzü anlık olarak onlarla paylaşabilirsiniz. İçmediği sütü ise orada daha sonrası için bırakmayın ama. Bu arada küçük bir not daha: Yine yavrularımız için süt verirken evdeki sütümüz tam yağlı ise suyla biraz inceltip öyle verin. Mideleri oldukça hassas oldukları için sakıncalı olabilir.

Karbonhidrat onlar için de önemli: Makarna, yulaf, buğday, pirinç

En az insan vücudu kadar sevimli dostlarımızın da karbonhidrata ihtiyacı var. Bunun için çözüm aslında o kadar basit ki. Öncelikle evde kalan makarna, pilav gibi yemekleri değerlendirebiliriz. Dökülmek üzere çöpe doğru yola çıkarmadan önce birkaç basit işlemle hayvanlara kazandırabilirsiniz.

Dolapta kuruyan (küflenmiş ya da bozulmuş değil ama) makarna, pirinç pilavı hatta kahvaltılardan arta kalan yulaf lapaları köpekler için harika bir mama olabilir. Yapabilme durumunuzda, köpeklerin ilgisini çekmek için et ya da tavuk bulyonu bir bardak sıcak suda kaynatıp bu yiyeceklere dökebilirsiniz. Biraz da döktükten sonra pişirin. Oldu bile!

Eğer evde bulyon yoksa üzülmeyin sadece kuruluğunu almak için yine bir bardak sıcak su ile yeniden çok az pişirebilirsiniz.

Ayrıca yukarıdaki fotoğrafta gördüğünüz, belediyeler tarafından hemen hemen her mahalleye yerleştirilen sokak havanları için mama ve su kaplarını bu yemeklerle doldurabilirsiniz. Onların da sizin kadar karnının acıktığını ve bunları dile getiremediğini unutmayın olur mu?

Yaş mama da pek mümkün: Haşladığınız tavuğun suyu ve bayat ekmekler

En en en kolay yöntemle yemek yaparken arta kalan tavuk ya da et sularını değerlendirebiliriz. Mesela yukarıdaki gibi bütün ya da parça fark etmez tavuk haşlarken kalan suyunu kullanabilirsiniz.

Yapmanız gereken tek şey suyun bir kısmını ayırıp (kalanı ile çorba da yapabilirsiniz), içine bayat ekmekleri hatta evde kalan galetaları doğramak. Suyu tamamen emecek kadar ekmek koyduktan sonra yaş mama kıvamında olan yemeği dostlarımızla paylaşabilirsiniz.

Sebzeleri de yerler: Çorba ve ekmekler

Tencerenin dibinde, ertesi günlerden kalan çorbaları da dostlarımız için harika bir mamaya çevirebiliriz. Üstelik bunlar sebze çorbaları bile olsa.

Bu noktada dikkat etmemiz gereken bir durum, çorbaların çok yağlı ya da baharatlı olmaması. Yağ ve baharat da köpekler için sakıncalı olabiliyor.

"Peki, nasıl yapacağız Yemek.com?" diye soracak olursanız: Kalan çorbaların içine ekmek doğrayarak tekrar ısıtmanız yeterlidir. Daha sonra ister kapınızın önüne isterseniz de yukarıda bahsettiğimiz belediyelerin mama kaplarına bırakabilirsiniz.

Tabaklarda kalan yemekleri de çöpe atmıyoruz: Kalan yemekleri değerlendirme

Diyelim kalabalık bir yemek daveti verdiniz. Muhakkak her tabakta biraz et, biraz pilav, biraz zeytinyağlı ve biraz da garnitürler kalır. Yiyebilecek durumda olanları; içine peçete, kürdan gibi atıkların atılmadığından emin olduktan sonra bir plastik kap içinde toplayabilirsiniz.

Emin olun bu yemekler bile onlar için kocaman bir ziyafet olacaktır. Yemekleri bir kapta toplayabilirsiniz. Çok sebze ağırlıklı olur ve köpeklerin ilgisini çekmez diye düşünüyorsanız varsa et ya da tavuk suyu yoksa bulyonlardan yardım alabilirsiniz. Yemeklerin üzerine erittiğiniz bulyonlu su ya da tavuk suyundan dökebilir köpeklerin ilgisini çekecek bir hale getirebilirsiniz.

Burası da çok çok önemli: Hangi yemekleri vermiyoruz

Yukarıda da belirttiğimiz gibi çok yağlı ya da çok acı ürünleri köpeklere vermiyoruz. Bunların haricinde çikolata, taze veya kuru soğan, avokado, kuru yemişler, cipsler, şeker ve şekerlemeler, acı ya da tatlı biber salçaları ve domates salçası gibi yiyecekleri dostlarımızla paylaşmıyoruz.

Bunun haricinde burası da doğru bilinen bir yanlış: Sokakta yaşayan ya da evde beslediğimiz köpeklerimize kemik vereceksek bunların tavuk kemiği olmamasına özen gösteriyoruz hatta dikkat ediyoruz. Tavuk kemikleri de köpeklerimiz için sorun yaratabilir.

Hazırlıksız gelen misafirler için: Kırpık sandviç

Kırpık sandviç aslında benim sokak hayvanları için uydurduğum bir yemek

Şöyle ki: Kapının önünde, pencerenin altında dolaşan bir köpek ya da miyavlayan bir kedi gördüğümde bir kabın içine ekmek, beyaz peynir, kaşar peyniri, varsa salam, sosis gibi şarküteri ürünlerini doğrayarak, kırpılmış açık bir sandviç yapıyorum. Çok kuru gelirse gözüme (ki kuru olarak bile hepsini yalayıp yutuyorlar) birazcık su ile ıslatıyorum.

Gerisi onlara afiyet size de kocamaaaaaan mutluluk oluyor.

Minicik bir not: Kırpık sandviç fotoğrafı bulamadığım için en yakın zamanda güncelleyeceğim, şimdilik tatlış bir köek yavrusu ile gönüllerinizi almayı istedim.

Bir başka not ise: Eğer sevimli dostlarınız için, özel olarak mutfağa girmek isterseniz ev yapımı kedi ve köpek mamalarının tariflerine yazılarımızdan ulaşabilirsiniz.