Yemek.com

Sadece 3 Malzemeyle: Güllaç Yaprağı Nasıl Yapılır?

31 Mart 2022

Ramazanla özdeşleşen o nefis tatlıyı, hafifliğiyle ünlenmiş güllacı hazırlamanın vakti geldi! Marketlerde güllaç malzemelerini sıkça görmeye başladığımıza göre en nefis lezzetteki güllaç tariflerini de hazırlamaya başlayabiliriz. Ancak kimi durumlarda güllaç yaprağına erişmemiz zorlaşabiliyor. Özellikle yurt dışında yaşıyorsanız ve kendi güllacınızı hazırlamak istiyorsanız işinizi kolaylaştıracak harika bir tarifimiz var. Evde çok daha ekonomik şekilde kendi güllaç yapraklarını hazırlamak isteyenleri de buradan alalım. Malzemeler hazırsa, güllaç yapraklarımızı da evde bu kez biz yapıyoruz.

  • Güllaç yaprağı nasıl yapılır?

İlk duyduğunuzda evde yapması kulağa zor gelse de güllaç yaprağı aslında sadece 3 malzemeden oluşuyor. Su, nişasta ve undan oluşan akışkan kıvamlı bir harcın ocakta sac üzerinde içindeki su buharlaşana kadar pişirilmesi mantığına dayanıyor. Bu işlemi evde yapabilmek için bu 3 malzemeyi bir araya getirerek başlayalım. 400 ml suya (yaklaşık 2 su bardağı) 50 gram nişasta ilave ederek başlayın. Suyunuzun oda sıcaklığında olmasına özen gösterin.

Su ve nişastayı bir kapta ilave ettikten sonra hızlıca bir çırpıcı yardımıyla çırpın. Topak oluşumunu engelleyin. Ardından içerisine 2 yemek kaşığı kadar un ekleyin. Çırpmaya devam edin. Yanmaz, yapışmaz düz tabanlı bir tavayı ocağa alın ve içerisine az miktarda soğuk su ilave edip ısıtmaya başlayın. Harcınızı tekrar karıştırın. Harç karıştırma işlemini sıklıkla yapın ki nişasta dibe çökmesin. Harçtan ince bir tabaka olacak şekilde, tavanın tabanını kaplayacak kadar aktarın. Yüksek ısıda, hiç dokunmadan kenarları kuruyana kadar pişirin. Pişirme aşamasında ortasında açılmalar, bazı noktalarda kalınlıklar incelikler olabilir. Tavanızı sallayarak eşitlemeye özen gösterin. Hafif boşluklar olması sorun olmayacaktır. Ardından dikkatli bir şekilde tavadan çıkarın ve pişirme kağıdı serili fırın tepsisine aktarın.

  • Uzun süre saklamak için 2 aşamalı pişirme işlemi yapın

Her güllaç yaprağını pişirmeden önce tavaya su koymayı unutmayın. İkinci koyduğunuz suyun sıcak olmasına özen gösterin. İlki soğuk su diğerleri sıcak su olsun. Güllaç yapraklarını hemen kullanacaksanız fırında pişirme işlemi uygulamanıza gerek yok. Ancak hemen kullanmayacaksanız ikinci pişirme aşamasına geçin. Hazırladığınız güllaç yapraklarını 150 derecede önceden ısıtılmış fırında çıtır çıtır olana kadar kuruyana kadar pişirin. Bu şekilde güllaç yapraklarınızı uzun süre saklayabilir, sütle ısıtarak da kullanabilirsiniz.

Güllaç yapraklarınız hazır! Onlardan nefis güllaçlar hazırlamak ve keyfini çıkarmak için sizi güllaç yapımı püf noktalarına alalım: Kuru Olmasın, Çok Sütlü de Kalmasın: Güllaç Yapmanın Püf Noktaları Şimdiden ellerinize sağlık.