Granül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır?
27 Şubat 2024Kahve severlerin, kahveyi sadece bir içecek olarak kullanmanın ötesinde farklı tariflerde dahi değerlendiren bilmesi gereken bir konuyu ele alıyoruz bugün: Granül kahve! Birçok tarifte kullanılan, faydaları ve zararları zaman zaman tartışma konusu olan granül kahve nedir, granül kahve nasıl yapılır, çeşitleri nelerdir, granül kahvenin faydaları nelerdir gibi soruların cevaplarını birlikte öğreniyoruz.
Granül kahve zararlı mıdır, kaç kaloridir, granül kahve bozulur mu gibi aklınıza takılabilecek detayları da tek tek bulabileceğiniz bu yazıdan sonra kahveye olan bakış açınız değişecek, eminiz.
İçindekiler
-
Granül kahve nedir?
"Granül kahve ile Türk kahvesi aynı mı?", "Granül kahve hangisi oluyor?, "Tariflerde adı geçen granül kahve tam olarak nedir?" gibi sorular sizin de ara ara aklınıza düşüyorsa granül kahve nedir sorusunun yanıtlarını öğrenme zamanı gelmiş demektir. Granül kahve temel olarak şöyle özetlenebilir:
- Granül kahve, kahve çekirdeklerinin özel bir kahve öğütme sürecinden geçirilmesi ve kurutulmasının ardından elde edilen bir kahve formudur.
- Granül kahve temel olarak iki ana türe ayrılır: Çözünebilir (instant) granül kahve ve topaklanmış (agglomerated) granül kahve.
- Çözünebilir granül kahve, öğütülmüş kahvenin su ile karıştırılması ve dondurulup kurutulmasıyla yapılır. Instant kahve olarak da anılır.
- Topaklanmış granül kahve ise çekirdeklerin öğütülüp birleştirilmesi ve kurutulmasıyla oluşur. Agglomerated kahve olarak da anılır.
- Çözünebilir granül kahve hızlı ve pratik bir şekilde demlenirken, topaklanmış granül kahve daha büyük granüller halinde bulunur.
- Piyasada karşımıza çıkan, tariflerde de kullandığımız granül kahve çeşidi genel olarak instant granül kahve, namıdiğer çözünebilir granül kahvedir.
- 1900'lü yılların başında Chicago'da üretimine başlanan granül kahve, 1938 yılında dünyaca ünlü bir kahve firması tarafından kullanılmaya başlanınca ünü de tüm dünyayı sarmış ve o günden bugüne popülaritesi giderek artmıştır.
- Popüler olmasının sebebi saniyeler içinde sıcak su ya da sütte kolayca çözünebilmesi ve çok pratik bir şekilde içeceğe dönüşmesi tahmin edebileceğiniz gibi.
- Granül kahveyi piyasada hem tek kullanımlık, hem çok kullanımlık paketlerde ya da kavanozlarda bulmak mümkün.
- Kahve hazırlama içinse granül kahveyi sıcak suda ya da sütte çözdürmek yeterlidir. Dileyenler içmeden önce süt tozu, krema, ekstra süt ilavesi de yapabilir ya da karamel, fındık şurubu gibi farklı şuruplarla tadını farklılaştırabilirler.
- Yapımında kahve makinesi, cezve, French press gibi kahve aletleri de gerekli olmadığından sıkça tercih edilir.
-
Granül kahve kurutma yöntemleri nelerdir?
Granül kahve nasıl elde edilir merak edenler için granül kahve kurutma yöntemlerini açıklayalım. Yaygın olarak kullanılan 4 granül kahve kurutma yöntemi şunlardır:
- Sprey Kurutma: Bu yöntemde kahve özleri yüksek basınç altında atomize edilir ve sıcak hava jetleriyle temas ettirilerek kahve özlerinin hızlıca kuruması sağlanır, bu sayede kahve granül kahve formuna ulaşır.
- Dondurarak Kurutma (Freeze Drying): Bu yöntemde kahve özleri yaklaşık -40 santigrat derecede dondurulur ve içinde kalan suyun kristalleşmesi sağlanır. Ardından kahvenin suyu çok düşük sıcaklıklarda buharlaştırılır ve böylece kahvenin aroma ve lezzeti korunarak granül kahve formuna ulaşması sağlanır.
- Silindir Kurutma (Roller Drying): Bu yöntemde kahve özleri silindirler arasından geçirilir ve sıcak hava yardımıyla kurutulur. Silindirlerin yüzeyine yapışan kahve tabakası işlem boyunca kıvrılarak granül formuna ulaşır.
- Vakum Kurutma (Vacuum Drying): Bu yöntemde kahve özleri vakum altında ısıtılır ve su buharı haline getirilir. Vakum, suyun düşük sıcaklıklarda buharlaşmasını sağlar, bu da kahvenin aroma ve lezzetinin korunarak granül kahveye dönüşmesini sağlar.
-
Granül kahve nasıl yapılır?
Granül kahve kurutma yöntemlerini tek tek inceledik, ama siz granül kahve nasıl yapılır, granül kahve nasıl kullanılır diye merak ediyorsanız şu adımlara da göz atabilirsiniz:
- Granül kahve yapımının ilk adımı olarak kahve çekirdekleri öğütülür.
- Ardından öğütülmüş kahve çekirdekleri su ile temas ettirilerek kahve ekstraktı elde edilir.
- Elde edilen kahve ekstraktı yukarıda sıraladığımız yöntemlerden en uygun olanı seçilerek kurutulur ve sıvı formundan granül formuna dönüştürülür.
- Son olarak granül kahve vakumlu ambalajlarda ya da kavanozlarda saklanıp satışa sunulur.
- Bu aşamadan sonra marketlerden kolayca ulaşabileceğiniz granül kahveyi evde birçok tarifte kullanabilirsiniz.
- Sıcak suyla karıştırarak sade kahve yapabilirsiniz.
- Sıcak sütle karıştırarak sütlü kahve hazırlayabilirsiniz.
- Süt tozu, krema, karamel, fındık şurubu gibi malzemelerle birleştirerek farklı aromalarda değişik soğuk ya da sıcak kahveler hazırlayabilirsiniz.
- Kahveli kek, kurabiye, pasta, tiramisu gibi farklı tatlıların yapımında kullanabilirsiniz.
- Kahve aromalı smoothie, milkshake gibi farklı içecekler hazırlayabilirsiniz.
- Et yemeklerinden sebze yemeklerine kadar birçok yemeğin yapımında marinasyon sosuna ilave edebilir ya da pişirme aşamasında kahve aromalı soslar kullanmak istediğinizde destek alabilirsiniz.
-
Granül kahve çeşitleri nelerdir?
"Granül kahvenin farklı çeşitleri var mı, granül kahve türleri nelerdir?" diye düşünenler için de yaygın olarak bilinen granül kahve çeşitlerini şöyle sıralayalım:
Saf granül kahve: Sadece bir tür kahve çekirdekleriyle hazırlanan temel granül kahve çeşididir.
Organik granül kahve: Organik kahve çekirdekleriyle hazırlanır.
Kafeinsiz granül kahve: Kahve çekirdeklerinin kafeinden arındırıldıktan sonra granül hale getirilmesiyle hazırlanır.
Granül kahve karışımları: Farklı kahve çeşitlerinin bir araya getirilmesiyle oluşturulur.
Aromalı granül kahve: Kahve çekirdeklerinin vanilya, fındık, çikolata, karamel gibi farklı tatlarla aromalandırılmasıyla hazırlanır.
-
Granül kahvenin faydaları nelerdir?
Granül kahve ile ilgili en çok merak edilen konulardan birine geçiyor, granül kahve faydalı mıdır, zararlı mıdır, granül kahve ne işe yarar sorularına yanıt veriyoruz şimdi de. Granül kahvenin faydalarını sıralayarak başlayalım:
- Granül kahve, içerdiği kafein sebebiyle vücuda canlılık ve enerji verir.
- Metabolizmayı hızlandırdığından kilo vermeye yardımcı olabilir.
- Kafein içerdiği için granül kahve zihinsel odaklanmayı da arttırabilir.
- Bunların yanı sıra kahvenin bağırsak hareketlerini düzenlemeye yardımcı olduğu da bilinir.
- Bu etkisi sayesinde kabızlığa iyi gelir.
- Kafein sayesinde aşırıya kaçmadan tüketildiğinde beynin sağlıkla çalışmasına destek olabilir.
- Düzenli kahve tüketiminin ileri yaşlarda görülen Parkinson ve Alzheimer gibi nörodejeneratif hastalıklara yakalanma riskini azaltabileceği söylenir. Ancak bunun için granül kahve değil diğer kahve çeşitleri önerilir ve araştırmalar hale sürdüğünden bu etkilerinin kesin olduğu söylenemez.
-
Granül kahve zararlı mıdır?
Sıra geldi granül kahvenin zararlarına. Başında da söylediğimiz gibi granül kahve doğrudan kahve çekirdeklerinin öğütülüp demlenmesiyle elde edilen birçok kahve türüne göre daha zararlı olarak görülür. Bu da "Granül kahve zararlı mıdır?" diye düşünenler için kafa karıştırıcı olabilir. Gelin, granül kahvenin diğer kahvelerden farkına ve zararlarına birlikte göz atalım:
- Granül kahve aşırı tüketildiğinde vücuda zararlı olabilecek bir maddedir.
- Aşırı kafein alımı sebebiyle uykusuzluk, huzursuzluk, stres gibi sorunlar ortaya çıkabilir.
- Aşırı kafein tüketimi kalp sağlığını da olumsuz etkileyebilir, kalp çarpıntılarına sebep olabilir.
- Kan basıncının yükselmesine de sebep olabildiğinden kafein duyarlılığı olanların doktorlarına danışmadan kahve tüketmesi önerilmez.
- Yine aşırı granül kahve tüketimi mide bulantısı, yanması, ekşimesi gibi sorunlara sebep olabilir.
- Sindirim sisteminin çalışmasına olumsuz etkileri olabilir.
- Aşırı granül kahve tüketimi kafein bağımlılığına ya da kafeine tolerans gelişmesine sebebiyet verebilir.
- Aşırı sinirlilik hali oluşturabilir.
- Anksiyeteye neden olabilir.
- İdrar söktürücü etkileri bulunduğundan aşırı kafein alımı vücutta su kaybına neden olabilir.
- Bu su kaybı da başta baş ağrısı olmak üzere farklı sorunlara yol açabilir.
- Hamilelik ve emzirme dönemlerinde de aşırı kafein alımı önerilmediğinden doktorunuza danışmadan asla tüketmeniz önerilmez.
- Sözün kısası, granül kahve de her şey gibi aşırı tüketilmemesi gereken bir malzemedir. Tüketirken ölçülü davranmanız gerektiğini unutmamanız, ciddi, kronik bir rahatsızlığınız varsa doktorunuza danışmadan asla tüketmemeniz büyük önem taşır, aman diyelim.
-
Granül kahve kaç kaloridir?
Kalori hesabı yaptığınız bir diyetteyseniz ve granül kahve kaç kalori diye düşünüyorsanız onu da hemen açıklamak isteriz. Alacağınız kalori miktarı kullanacağınız granül kahve markasına, granül kahvenin içeriğine, kullanacağınız miktara ve uygulayacağınız tarife göre büyük farklılıklar gösterecektir tabii ki. Ancak ortalama olarak granül kahvenin kalorisinin aşağıdaki değerlerde olabileceği söylenebilir. Yine de siz en doğru bilgiyi edinmek için kullandığınız granül kahvenin etiketinde yazan değerleri kontrol etmeyi de unutmayın, bizden hatırlatması.
- 1 çay kaşığı granül kahve (yaklaşık 2 gram): Yaklaşık 2 kalori
- 1 tatlı kaşığı granül kahve (yaklaşık 5 gram): Yaklaşık 5 kalori
- 10 gram granül kahve: Yaklaşık 20 kalori
- 100 gram granül kahve: Yaklaşık 200 kalori
-
Granül kahve bozulur mu?
Uzun raf ömrüyle bilinen granül kahve, uzun bir süre dayansa da sonunda elbette bozulacaktır. Ancak aşağıdaki faktörlere dikkat ederek granül kahvenizi saklamanız halinde son kullanma tarihine dek granül kahvenizi bozulmadan kullanmanız da mümkün. Granül kahve nasıl saklanır, nelere dikkat etmek gerekir hemen sıralayalım:
- Granül kahveyi nemli, rutubetli ortamlarda saklamamalı, kuru bir ortamda muhafaza etmelisiniz.
- Hava ve ışığa maruz kalmadığından emin olmak için hava geçirmeyen kavanozlarda ve kaplarda saklamalısınız.
- Aşırı sıcak ya da soğuğa maruz kalmasını engellemeli, oda sıcaklığında ya da serin ortamlarda muhafaza etmelisiniz.
- Farklı kokuları kendine çekebileceğinden farklı malzemelerle bir arada saklamamalısınız.
- Ambalajında yer alan son kullanma tarihine göre hareket etmelisiniz.