-
Kahve makinesi
Mutfağın en sabit üyelerinden kahve makinesinin varlığını sadece canımız kahve çektiğinde hatırlıyoruz. Ancak sabah kahvenizi gönül rahatlığıyla içmek istiyorsanız onu da zaman zaman temizlemeli, içine, kenarına, girintilerine saklanan bakterilerden onu arındırmalısınız. Her kahve makinesi markası ve modelinin temizliği farklı olduğu için önce kullanım kılavuzunu okumanızı öneririz.
-
Çöp kutusu
Çöp kutusunu düzenli olarak boşaltıyor, çöpü her gün atıyor olabilirsiniz ancak işler bununla da bitmiyor. Bakteriler çöp kutusunun çeşitli noktalarında yaşamaya devam edecek ve kötü kokular mutfağınızı kaplayacaktır. Bunu engellemenin yolu sık sık çöp kutusunu temizlemeye de vakit ayırmak. Temizlik için örneğin kutunun içine çok amaçlı leke çıkartıcılardan sıkabilir ve kokuları uzaklaştırmak için dibine bir tutam karbonat dökebilirsiniz.
-
Elektrik düğmeleri
Gün içinde defalarca dokunduğumuz ancak temizlemeyi unuttuğumuz en önemli noktalardan biri elektrik düğmeleri. Hatta evin en kirli ve en fazla bakterinin yaşadığı yerler desek çok da yanlış olmaz. Bu yüzden her birini tek tek silip temizlemeli ve mikropların oradan elinize, elinizden farklı yerlere bulaşmasını engellemelisiniz.
-
Kapı kolları
Elektrik düğmeleri için dediğimiz her şey bunlar için de geçerli. Gün içinde evde en fazla dokunduğumuz, bakterileri oradan oraya taşımamıza neden olan kapı kollarını da mutlaka temizlemeye vakit ayırmalısınız.
-
Cam sineklikleri
Eğer evde cam sineklikleriniz varsa ve camları silerken onu silmeyi atlıyorsanız büyük bir hata yapıyorsunuz. Zira onda da en az camların kendisi kadar toz ve kir birikiyor, camı açtığınız anda ise tüm bunlar evin içine giriyor. Sabunlu suyla telleri silip bir fırça ile aralarda kalan bölgeleri ovalamanızda fayda var.
-
Bulaşık makinesi
Başka eşyaları temizleyen bir şey nasıl olur da kendi kirli olabilir diye düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Tamam ona güvenip yemek yediğimiz tabakları koyuyoruz da maalesef yemek kalıntıları ve bakteriler bulaşık makinesini öyle kolay terk etmiyor, rafların arasına saklanarak sizden kurtulduğunu sanıyor.
Bunu önlemenin en kolay yolu ise ayda en az bir kez bulaşık makinesini deterjan koymadan en yüksek seviyede çalıştırmak ve sonrasında içine su ve sirke karışımını püskürtmek. Bu kadar basit.
Daha detaylı temizlik yöntemleri için şu içeriğimize bakabilirsiniz: 7 Adımda En Etkili Şekilde Bulaşık Makinesi Temizleme
-
Çamaşır makinesi
Bulaşık makinesinde olan durumların aynısı çamaşır makinesi için de geçerli. Hele ki çamaşır makinesinden garip kokular geldiğini duyarsanız onun temizlenme zamanının çoktan geldiğini anlayabilirsiniz.
Unutmayın çamaşır makinesinin içi temiz değilse çamaşırlarınız da yeterince temizlenmeyecektir. Limon tuzu veya sirkeyi çamaşır makinenizin deterjan gözüne koyup en yüksek seviyede çalıştırmak bunun için en hızlı ve kolay çözüm olabilir.
-
Mutfaktaki beyaz eşyaların altı
Mutfağınızdaki fırın, buzdolabı, bulaşık makinesi gibi beyaz eşyaların alt kısımları da evin en fazla bakteri ve kir depolayan bölümü. Görmediğiniz için temiz farz ettiğiniz ve temizlemeyi unutmadığınız bu noktalara da mutfak temizliğinde yer vermelisiniz. Zira buralarda biriken toz ve kirin onların ömrünü kısalttığını da unutmamalısınız.
-
Tuvaletin arkası
Tuvaletin dışını ve içini sık sık temizlediğinizden çok eminiz. Ancak tuvaletin arka kısmı da en az bu bölgeler kadar hijyen düşmanı. Burada saç, kir, tozlar birikiyor ve uzun süre temizlemediğiniz takdirde sağlığınızı tehdit eder duruma gelebiliyor.
-
Diş fırçalığı
Genelde lavabo rafında ya da banyo dolaplarında olduğu için gözden kaçırdığımız diş dırçalığı da aslında çok fazla bakteri barındırıyor. Bu durum da dolayısıyla o bakterilerin diş fırçanıza bulaşmasına sebep olup diş sağlığınıza zarar verebiliyor. Aman diyelim.