Hazırlarından Çok Daha Nefis: Evde Gerçek Salep Nasıl Yapılır?
6 Ocak 2020Onlarca yıldır kış mevsimi denilince akla gelen ilk içecek oldu salep. Saraylarda da içildi. Aynı zamanda dondurmanın da ana maddesi. Salepsiz dondurmanın lezzetine pek varılmıyor, kıvamı da istenilen gibi olmuyor. Üretimi zor bir bitki olduğu için fiyatları da biraz pahalı. Bu nedenle elimiz hep hazır satılan saleplere gidiyor. Ancak bu toz karışımlar gerçek salebin verdiği lezzeti de veremiyor. Pahalı gibi dursa da aktarlardan küçük bir miktar alınan toz salep, en az 20-30 bardak salep çıkarmasından ötürü aslında çok daha ekonomik oluyor.
Hadi o zaman gelin bugün evlerimizde içimizi ısıtacak, nefis bir salep yapalım! Mis kokusuyla içimiz huzur dolu olsun.
-
Evde gerçek salep nasıl yapılır?
Evde gerçek salep hazırlamak için toz salebe ihtiyacımız var. Toz sahlebi aktarlardan ya da marketlerin baharat reyonlarından temin edebilirsiniz. Bütçenize göre 50 ya da 100 gram salep almanızı öneririz. Bu şekilde tüm kış salep keyfini evinize taşıyabilirsiniz. Evde salep yapımını dikkat edilmesi gerekenlerle beraber anlatıyoruz.
Salep yaparken doğal süt kullanırsanız salebin lezzeti katlanacaktır. Ancak dilerseniz pastörize süt kullanabilirsiniz. 500 ml süt için 1 tatlı kaşığı kadar salep, 1,5 yemek kaşığı kadar da şekere ihtiyacımız var. Damak zevkinize göre şeker miktarını arttırabilirsiniz. Sütünüzü bir tencereye alın ve kısık ateşte ısıtmaya başlayın. Şeker ve salebi bir kabın içerisinde güzelce karıştırın.
Ardından hafif ısınmış sütün içerisine toz şeker ve salep karışımını, bir yandan tel çırpıcı ile karıştırarak ilave edin. Sürekli karıştırmaya devam edin. Bu şekilde ilave etmemizin sebebi salebin topaklanmasını engellemek. Bunun bir diğer yöntemi ise; sütten bir miktar ayırın. Geriye kalanını ocağa alın. Ayırdığınız soğuk sütün içerisine salebi ilave edin. Kaşık yardımıyla güzelce karıştırın. Nişasta açar gibi açıp ısınan süte ilave edin. Her iki şekilde de sütünüzü sürekli karıştırın.
İçerisine dilerseniz çubuk tarçın ya da vanilya da ilave edebilirsiniz. İçerisinde herhangi bir katkı maddesi olmadığı için dışarıda içtikleriniz kadar koyu olmayacaktır. Koyulaşması için dibinin tutmamasına özen göstererek sürekli karıştırın. Yaklaşık 30-35 dakikanın sonunda üzerinde köpükler oluşup, kıvamı bir miktar koyulaşınca ocaktan alın. Fincanlara pay ederek servis edin. Üzerine de toz tarçın eklemeyi ihmal etmeyin. Keyfi bol olsun!