Yemek.com

Ev Yapımı Erişteler Hazırlarken Farkına Bile Varmadan Yaptığınız 9 Mühim Hata

7 Ağustos 2021

Evde yapılan mis gibi eriştelerin tadı hiçbir yerde kolay kolay bulunmuyor ama onları evde yapmak da oldukça emek istiyor, doğruya doğru.

Kullanılan malzemelerden tutun erişte hamurunun kıvamına, nasıl açmanız gerektiğinden tutun nasıl kestiğinize, hatta onları nasıl kuruttuğunuza bağlı olarak bambaşka tatlar elde edebiliyor, zaman zaman ise yaptığınız hatalar nedeniyle hiç de istediğiniz gibi bir lezzet yakalayamıyorsunuz, biliyoruz. Tam da bunun için bugün size erişte yaparken mutlaka kaçınmanız gereken hatalardan söz edeceğiz.

Farkına bile varmadan yaptığınız hatalar yüzünden emekleriniz ziyan olmasın, ellerinizle açtığınız, kesip kuruttuğunuz tüm erişteler nefis olsun istiyordanız erişe yaparken yapılan bu hataları ve doğrularını öğrenmenizde fayda var. Buyursunlar...

Malzemelerin taze olup olmadığına dikkat etmiyorsunuz

Erişte, bir seferde bol bol yapıp uzun süre saklamak istediğimiz yiyeceklerin başında geldiğinden onu hazırladığımız malzemeler konusunda seçici olmalı, özellikle yumurtaları en tazesinden seçmeye özen göstermeliyiz ki erişteleri bozulmadan, uzun süre sağlıkla saklayabilelim. Aksi halde kullanacağınız malzemenin ömrü gibi eriştelerinizin de ömrü kısa olacak, verdiğiniz emekler de ziyan olacak demektir, aman diyelim.

Hamurunda süt yerine su kullanıyorsunuz

Bazı erişte tariflerinde süt yerine su kullanılması önerilebiliyor, kabul. Ancak unutmayın ki su, hazırladığınız hamurun daha kırılgan olmasına sebep olacaktır. Oysa erişte yapımı için daha tok yapılı ve dayanıklı bir hamura ihtiyacınız var. Aksi halde hem hamuru açarken, hem keserken hem de eriştelerinizi saklarken zorluk çekebilir, özenle yaptığınız eriştelerin çıt çıt kırıldığını görebilirsiniz. Buna ek olarak tabii ki sütle hazırlanan hamurun lezzeti de bir başka oluyor, söylemeden geçmek olmaz.

Doğru unu seçmeniz gerektiğini unutuyorsunuz

Erişte yaparken malzeme seçiminde dikkat etmeniz gereken bir başka konu da un seçimi! Erişte hamurunu kolayca yoğurup açabilmek için yüksek proteinli unları tercih etmeniz işlerinizi kolaylaştıracak, erişte hamurunuzun da tam istediğiniz kıvamda olmasını sağlayacaktır. Bunun için piyasada baklavalık un olarak anılan unları tercih edebilir, kullandığınız unun ambalajında protein oranının %13 veya daha üzerinde olduğunu belirten bir ibare bulunup bulunmadığını kontrol edebilirsiniz.

Unun ortasını açıp sıvı malzemeleri ortasına koymak yerine doğrudan ilave ediyorsunuz

Malzemelerin seçimi kadar onları nasıl bir araya getirdiğiniz de önemli. Erişte yaparken unun ortasına mutlaka derince bir havuz açmalı ve yumurta başta olmak üzere tüm sıvı malzemeleri bu havuzun içine aktarmalısınız. Ardından kenarlardaki un yığınlarından elinizle yavaş yavaş orta kısma aldırarak hamuru karıştırmaya başlamalısınız. Eğer unun üzerine doğrudan sıvı malzemeleri aktarır, sonra da yoğurmaya başlarsanız hem un topak topak olacak hem de malzemelerin birbiriyle harmanlanması zorlaşacaktır.

Erişte hamurunu yumuşak kıvamlı bırakıyorsunuz

Erişte hamurunu yoğurmaya başladınız, bir yandan un ilave etmeye devam ederken bir yandan da elinizle hamurun kıvamını kontrol ederek yoğurmaya devam ediyorsunuz... Birçok hamur işinde tercih ettiğimiz o yumuşak kıvamı yakaladığınızda "İşte oldu" diye düşünüyor olabilirsiniz ama aslında büyük bir hata ediyorsunuz demektir. Zira erişte için daha tok kıvamlı bir hamura ihtiyacınız var. Bu yüzden yoğurma işlemini unu azar azar ilave edip kontrollü bir şekilde sürdürmeyi ihmal etmeyin, bizden hatırlatması.

Hamuru dinlendirmeden açmaya başlıyorsunuz

Hamuru doğru kıvama getirdiniz, yoğurma işlemini tamamladınız. İşte bu aşamada hamuru hemen bezelere ayırıp açmaya başlamak yerine en az 30 dakika üzerine nemli bir bez sererek dinlendirin. Böylece yoğurarak birbiriyle harmanladığınız malzemelerin oluşturduğu o lezzet daha da oturacak, sonrasında hamuru açmak dahi daha kolay olacaktır.

Açtığınız hamuru kesmeden önce yeterince kurutmuyor ya da çok kurutuyorsunuz

Yaptığınız hamurun miktarına göre hamuru bezelere ayırdınız, her birini tek tek güzelce açtınız. Klasik yufkadan biraz daha kalınca açtığınız bu erişte yufkalarını açtıktan sonra hemen ince ince dilimlemek yok. Öncesinde yufkalarınızı güzelce kurutmalısınız. Yalnız dikkat, güneşin altında çok fazla bekletir ve yufkaların çok kurumasına sebep olursanız bu sefer de şekil vermek zor olacaktır. Bu yüzden yufkaları kontrollü şekilde kurutmaya özen gösterin ve kolayca kesebileceğiniz bir kuruluk seviyesine geldiğinde kurutma işlemini tamamlayıp kesmeye başlayın.

Erişteleri fırında kuruturken sık sık karıştırmanız gerektiğini atlıyorsunuz

Hafifçe kuruttuğunuz yufkaları güzel güzel dilimlediniz, şimdi yeniden kurutma zamanı! Aslında güneşten destek alarak doğal bir şekilde kurutmak en güzeli ama siz vakit ayıramıyor ya da "Bizim buralara güneş pek uğramıyor" derseniz onları fırında da kurutabilirsiniz. İşte tam da bu noktada dikkat etmeniz gereken ise erişteleri fırında kuruturken sık sık çıkarıp karıştırarak her yerlerinin eşit şekilde kurumasını sağlamak. Aksi halde eriştelerinizin her yeri eşit kurumaz, hepsinin rengi farklı olabilir, daha da kötüsü eriştelerinizin bir kısmı yanabilir, aman dikkat.

Özenle hazırladığınız erişteleri plastik poşetlerde saklıyorsunuz

Ve son aşama: Saklama! Özenle hazırladığınız erişteleri tüm yıl boyunca afiyetle yiyebilmek için onları doğru koşullarda saklamalısınız. Çoğunlukla çok yer kaplamaması adına plastik poşetlere pay edip saklayanlar oluyor ama onu sağlıklı bir şekilde saklamanın yolu ağzı hava almayacak şekilde kapanabilen cam kavanozlardan geçiyor. Aksi halde poşetlerde beklettiğiniz erişteler çok daha hızlı bozulabilir, hava alma riski daha yüksek olduğu için tadında, dokusunda değişmeler meydana gelebilir, aklınızda bulunsun.

Şu yazımıza da mutlaka göz atın: Farklı Pişirme Yöntemleri ve Püf Noktalarıyla: Erişte En Lezzetli Nasıl Pişirilir?