Yemek.com

Şimdiye Kadar Size Sağlık ve Diyetle İlgili Söylenen 9 Acı Yalan

3 Kasım 2016

Kilo vermek, fit olmak, sağlıklı yaşamak istiyorsunuz ama herkes farklı bir şey söylüyor, bir yerde yazan diğerini tutmuyor. Ya da duyduğunuza, okuduğunuza göre beslenmeye çalışıyorsunuz bir bakıyorsunuz hiçbir farklılık yok, hatta belki aksine kendinizi daha kötü hissediyorsunuz.

Tüm bunların sebebi üzgünüz ama sağlık ve diyet hakkında söylenen yalanlar, kulaktan kulağa yayılan yanlış bilgiler, şehir efsaneleri...

Şimdi doğru bilinen bu yanlışlara kulaklarınızı tıkama ve gerçekleri öğrenmenin vakti.

"Gluten sağlığa çok zararlı, tahıl ürünlerini hayatından çıkarmalısın"


Gluten intoleransına sahip insanlar yani çölyak hastaları için oldukça doğru olan bu önermenin bu rahatsızlığa sahip olmayanlar için hiçbir doğruluğu yok.

Gluteni hiçbir sebep olmadan hayatınızdan tamamen çıkarmanız hatta sağlıksız bile sayılabilir. Zira tahıl ürünlerinin sağlığa birçok faydası var. Araştırmalar bile tahıl ürünleri tüketen insanların diyabet, kalp hastalıkları ve bazı kanser türlerine yakalanma riskinin daha az olduğunu gösteriyor.

Kısacası bir ürünün "glutensiz" olması onun "sağlıklı" olduğu anlamına gelmiyor.

"Yağı tamamen kesmelisin, sağlığa çok zararlı"

duffitness

Yağları bize hep bir canavar olarak tanıttılar, hep korkuttular. Ama aslında vücudun sağlıklı kalabilmesi için yağa da ihtiyacı var.

Yağ hücre gelişimini destekliyor, organları koruyor, enerji veriyor, ısıtıyor, vücudun besinleri özümsemesine ve hormon üretmesine yardımcı oluyor. Tabii kolestrolün yükselmesine sebep olan doymuş ve trans yağlardan ne kadar uzak durursanız sizin için o kadar iyi ama tüm yağları hayatınızdan tamamen çıkarmak çok da iyi bir karar olmayabilir.

"Her gün multivitamin almalısın"

cnn

Doktorunuz vücudunuzdaki bir eksiklik sebebiyle multivitamin desteği almanızı önermediği sürece düzenli olarak multivitamin hapı kullanmak hiç doğru değil. Çünkü tıpkı ilaçlar gibi besin takviyeleri de kişiye göre değişiklik gösterebilir ve fazla vitamin takviyesi almak size yarardan çok zarar da verebilir.

Vücudunuzun ihtiyaç duyduğu vitaminleri yiyeceklerden almaya çalışmak sürekli multivitamin hapı kullamaktan çok daha doğru ve sağlıklı, unutmayınız.

"Diyet yaparken karbonhidratlarla proteinleri asla karıştırmamalısın"

Etli, Havuçlu Pilav Tarifi

Yanlış hatta imkansız. Zira besinlerin içindeki karbonhidrat ve proteini birbirinden ayıramazsınız.

Örneğin sütün içinde karbonhidrat, protein ve yağ bir arada bulunur. Aynı şey yoğurt, meyve, ekmek, patates, pilav, makarna için de geçerli. Bu nedenle, protein ve karbonhidratları ayıran bir diyetle kilo vermek söz konusu değildir. Geçiniz.

"Kepek ekmeği yersen zayıflarsın"

yemekresimli.com

Kepek ekmeği ile normal ekmeğin kalorisi neredeyse aynı desek? Ancak kepek ekmek saflaştırılmadığından lif açısından çok zengin, bu durum da kepek ekmeğin bağırsak hareketlerini hızlandırmasına yardımcı olurken mideyi daha geç terketmesi sizin kendiniz daha uzun süre tok hissetmenizi sağlıyor. Zayıflatıyor algısı da buradan geliyor.

"Ağırlık çalışmak irileştirir"

food.ndtv

Ağırlık egzersizleri hakkında yanlış bilinen çok nokta var. Mesela ağırlık kaldırdım ama şiştim, kilo aldım diyen kişiler var çevremizde. Ama aslında bu yanlış.

Zira yağ yakmak ve kilo vermeye çalışıyorsanız ağırlık egzersizleri metabolizmanızı daha hızlı çalıştırır ve durduğunuz yerde bile kalorileri yakabilirsiniz. Yani şöyle özetleyelim; kardiyo ile sadece kilo verirken, ağırlık çalıştığınızda metabolizmanızın sağladığı kalori yakmanın yanı sıra kas kütlenizin artmasının sonucunda kaslarınız da şekillenir ve vücut yağ oranının daha sağlıklı bir ortalamaya doğru hızla hareket etmesini sağlar.

"Yağ kasa, kas da yağa dönüşür"

runningforweightloss

Şöyle diyelim; yağ ve kas birbirinden farklı iki hücre çeşidi ve bir çeşit hücreyi başka bir hücreye öyle kolay çeviremezsin.

Egzersiz yaptığınızda kas fiberlerinde ufak yırtılmalar meydana gelir ve vücudunuz da bu zararı tamir etmek için daha fazla kas hücresi üretir, böylece kas yapmış olursunuz.

Ayrıca aldığınızdan daha fazla kalori yakıyorsanız ve ağırlık çalışıyorsanız kas kütlenizde bir artış, yağ kütlesinde ise azalma görürsünüz. Bunu kas demek yağ kaybetmek diye yorumlamak çok düz mantık olur, çünkü aslında kası oluşturan yağ hücreleri değil, alakası bile yok.

"Spor yapmayı bir gün atlarsan tüm çaban boşa gider"

jenniferhansen

Ağır bir spor programınız varsa hiç ara vermeden, dinlenmeden devam etmek size yarardan çok zarar getirir.

Spor egzersizleri arasında ara vermemek uyku problemlerine, tükenmişliğe, psikolojik sorunlara sebep olabilir. Ve spor yapmadaki amacınız kilo vermek değilse kaybettiğiniz kilolar da size birer problem olarak dönebilir.

Bu yüzden ağır bir spor programınız varsa haftada en az bir günü dinlenmeye ayırın ki kaslarınız toparlansın ve bedeniniz bunu hazmedebilsin. Korkmayın bir gün spor yapmazsanız kilo almazsınız.

"Spor yaparken terliyorsan ve oran buran ağrıyorsa doğru yoldasın"

womenshealthmag

Spor yaparken terlemiyorsan, spordan sonra ağrın olmuyorsa yeterince çalışmamışsın ve tüm o hareketler boşa gitmiş demek değil. Bunu destekleyen bilimsel bir kanıt da yok zaten. O sizin hüsnü kuruntunuz.

Spordan sonra ağrınızın olması normal ama bu bir başarı işareti değil. O yüzden bunu kıstas almayın ve sporun bedeninizde yarattığı diğer etkileri ölçümlemeyi tercih edin.

Bir Tabak Daha?