Meyve tabağıyla vedalaşsınlar: Olgunlaşmış muzlar
Her zaman tezgahın üzerinde meyve tabağında duran muzlar eğer olgunlaşmışlarsa onların aslında olması gereken yer buzdolabı.
Şöyle açıklayalım; henüz tam olgunlaşmamış ve olgunlaşma süreci devam eden muzları buzdolabına koyarsanız bu onların olgunlaşma sürecini sekteye uğratacaktır. Ancak hali hazırda olgunlaşmış muzları buzdolabına koymak onların aşırı olgunlaşmasının ve çabuk bozulmasının önüne geçer. Buzdolabına koyduğunuz muzların kabukları koyu kahverengiye dönüşecek olsa da korkmayın, tadı yine bildiğinizden farklı olmayacak.
Restoranlar gibi olmayın: Ketçap
Her ne kadar restoranlar ketçap şişelerini masaların üzerinde bırakıyor olsa da siz evinizde buzdolabında saklamaya özen gösterin. Özellikle de çok sık ketçap tüketen biri değilseniz, yani aldığınız şişeyi aylarca kullanabiliyorsanız...
Bunun nedeni ise ketçapların yoğun asitli yapısının bakterilerin üremesine çok yatkın olması. Soğuk ortamlar tadının ve tazeliğinin korunmasını sağlayacaktır.
Oda sıcaklığında bozulmaz ama tadını kaybeder: Soya sosu
Aslında soya sosunun yoğun sodyum içeren yapısı onun oda sıcaklığında bozulmasına engel oluyor. Ancak oda sıcaklığına bekleyen soya sosu zaman içinde tazeliğini yitiriyor ve tadı farklılaşıyor. Bu yüzden eğer soya sosu şişesinin tümünü birkaç ay içinde tüketmeyi planlamıyorsanız buzdolabında saklamanız çok daha doğru bir tercih olacaktır.
Daha uzun süre taze kalmalarını istiyorsanız: Kuru meyveler
Taze meyvelerden daha az su içerdiği için aslında kuru meyveleri dışarıda birkaç ay taze olarak saklayabilirsiniz. Ama eğer onları daha uzun sürede tüketeceğinizi düşünüyorsanız tazeliklerini korumaları için buzdolabında saklamalısınız.
Buzdolabında bir yıl dayanıyorlar: Kuruyemişler
Kuruyemişler de eğer birkaç ay içinde tüketilmeyecekse buzdolabında saklanmalı. Zira kuruyemişler oda sıcaklığında dört ay kadar bir süre, bir yıl kadar buzdolabında, hatta bir yıldan biraz daha uzun süre derin dondurucuda taze olarak saklanabilir. Bunun sebebi de çok çok az sıvı içermeleri.
Şunu da unutmamak lazım: Kuruyemişlerin içindeki doymamış yağlar onun çabucak tadının bozulmasına sebep olabilir. Bu durum sağlık için bir tehdit olmasa da ağzınızın tadı için hoş bir durum değil. Bu yüzden onları nem geçirmeyen plastik ya da cam bir kap içinde buzdolabında saklamak en doğrusu.
Yaz da gelirken: Koçanda mısır
Oda sıcaklığında bırakılan koçan mısırlar, şekerinin yüzde ellisine kadarını kaybedebiliyor. Eğer onları hemen haşlamayacaksınız buzdolabında iki gün süreyle aldığınız tazelikte saklayabilirsiniz.
Un diyip geçmemek lazım: Tam buğday unu
Unu buzdolabında saklamak biraz garip geliyor olabilir ancak paketi açılan tam buğday unları diğer un türlerine göre daha hızlı bozuluyor. Bu yüzden paketi açılmış tam buğday unlarını buzdolabında saklamak bakterilerin üremesini engelleyecektir.
İçindeki yağlar çözülmesin: İşlenmemiş, doğal, ev yapımı fıstık ezmeleri
Eğer birkaç hafta içinde tüketmeyecekseniz işlenmemiş ya da ev yapımı fıstık ezmesini buzdolabında saklamanız gerekiyor. Nitekim oda sıcaklığında fıstık ezmesinin içindeki yağlar dağılıyor ve bu da onun çok çabuk bozulmasına yol açıyor.
Diğer yandan buzdolabında muhafaza ettiğiniz fıstık ezmesinin sertleşeceği ve çok çabuk dağılmayacağını da göz önüne aldığımızda onu kullanmadan bir saat önce dolaptan çıkarıp oda sıcaklığında bırakmanız doğru bir seçenek olabilir.
Paket açıklamalarına dikkat: Tortilla
Tortilla ekmeklerini buzdolabında saklama fikri ilk başta biraz garip geliyor olabilir ancak çoğu tortilla paketinde açtıktan sonra buzdolabında saklamanız gerektiğine dair uyarılar bulunduğunu da unutmamalısınız. Bunun sebebi bazı tortillaların küflenmeye yatkın olması. Unutmayın, onları paket üzerindeki son kullanım tarihine kadar buzdolabınızda güvenle saklayabilirsiniz.