Yemek.com

1 Haftada 2 Kilo Verdirdiği Söylenen Bir Beslenme Programı: Aarp Diyeti

30 Mayıs 2022

Klasik diyet listelerine neredeyse her gün yeni nesil bir başka beslenme programı dahil oluyor, zayıflamak isteyenler ise isimleriyle, örnek diyet listeleriyle, daha da önemlisi kısa sürede kilo verdirme iddialarıyla bu diyetleri detaylarıyla incelemek istiyor. İşte o diyet programlarından birini, Aarp diyetini keşfedeceğiz bugün birlikte.

Şimdiye dek duyduklarımızdan çok daha farklı ve özel bir hedef kitlesi bulunan bu diyetin temel amacı sadece uygulayanın kısa sürede forma girmesini sağlamak değil aynı zamanda uzun ve sağlıklı yaşamasını sağlamak! Peki bunu nasıl yapıyor dersiniz?

Gelin, Aarp diyeti nedir, nasıl yapılır tüm detaylarıyla inceleyelim.

İçindekiler

  • Aarp diyeti nedir?

"Yeni Nesil Amerikan Diyeti" olarak da tanınan Aarp diyeti, Amerikan Emekliler Derneği (The American Association of Retired Persons) tarafından yürütülen araştırmalar sonucunda oluşturulmuş bir diyet programı olduğu için ismini buradan alıyor ve kısaca AARP ya da Aarp diyeti olarak anılıyor.

Amerika Birleşik Devletleri'nde özellikle 50 yaş ve üzeri kişilerde sıklıkla görülen aşırı kilolu ve obez olma halinin çeşitli sağlık sorunlarına sebep olması ve bu sorundan her yıl yüzlerce kişinin hayatını kaybetmesi sebebiyle başlatılan araştırmaların sonucunda oluşturulan Aarp diyeti, özellikle 50 yaş ve üzerindeki kişilere öneriliyor. Basit bir beslenme programından çok daha fazlasını, bir yaşam tarzını vadeden Aarp diyeti, doğru şekilde uygulandığında 2 haftada 4 kiloya dek kilo verdirdiği söyleniyor.

Yaşın ilerlemesi sebebiyle metabolizmada yaşanan yavaşlamanın, kas kayıplarının, hormonlardaki değişimlerin sağlığı olumsuz yönde etkilemesini en aza indirmeyi amaçlayan bu diyet programının mottosu ise şöyle: "Kilo ver, uzun yaşa"

Peki bu diyet nasıl yapılıyor dersiniz, buyurun hemen anlatmaya başlayalım.

  • Aarp diyeti nasıl yapılır?

Yediğiniz her şey için tek tek kalori hesabı yapmak zorunda kalmayacağınız, dikkat edeceğiniz birkaç önemli noktayla hem doyarak hem de ağız tadınızı bozmadan kilo vermeye, daha da önemlisi sağlıklı yaşamaya başlayacağınız bir diyet programı karşınızda bu kez. Dikkat etmeniz gereken temel noktalar ise şöyle:

Aarp diyetinde neler mutlaka yapılmalı?

  • Her sabah mutlaka kahvaltı yapın.
  • Kahvaltıda protein, meyve ve tahıl içeren lezzetler seçin. Bu sayede insülin seviyesi dengede kalıyor ve aşırı yemek yemeden tokluk hissi yakalanabiliyor.
  • İçecek olarak suyu tercih edin. Yemeklerin yanında ya da gün içinde gazlı, asitli içecekler ya da meyve suları yerine canınız içecek içmek istediğinde olabildiğince suyu tercih edin.
  • Bol bol balık tüketin. Vücudunuzun ihtiyacı olan Omega 3'ü kolayca almanızı sağlayacak balık, bu diyette öğünlerinde et ve et ürünleri tüketmek isteyenler için en ideal seçenek olarak görülüyor.
  • Öğle ve akşam yemeklerinde ve ara öğünlerde meyve ve sebzelerden destek alın. Özellikle antioksidan bakımından zengin meyve ve sebzeleri tercih edin.
  • Tam tahıllı yiyecekler tüketin. Özellikle ekmekten vazgeçemiyorsanız tam tahıllı ekmekleri tercih etmeye özen gösterin. Böylece vücudunuza birçok mineral ve besin lifi sağlamış olursunuz.
  • Süt ve süt ürünlerini az yağlı olacak şekilde seçin ve tüketin. Bol yağlı peynirler, sütler yerine içeriğinde olabildiğince az yağ bulunan süt ürünlerini tüketin. Böylece vücudunuza D vitamini ve kalsiyum girmesini sağlarken fazla yağdan da kendinizi korumuş olacaksınız.
  • Aldığınız paketli ürünlerin etiketlerini mutlaka okuyun. İçeriğinde ne kadar şeker ve yağ var bilerek hareket edin.
  • Ara öğünleri ihmal etmeyin. Gün içinde sadece 3 ana öğün değil 2 veya 3 kez ara öğün de yapabileceğinizi unutmayın. Bu sayede hem açlık hissetmeyecek hem de insülin seviyenizin gün boyu dengede kalmasına yardımcı olacaktır. Ancak dikkat akşam yemeğinden sonra yemek yememelisiniz.
  • Gün içinde şekersiz sakız çiğneyin. Bu, hem ağzınızın oyalanmasını sağlayacak hem de beyninize midenizin dolu olduğu mesajını verecektir.
  • Aarp diyetinde nelerden uzak durmalı?

  • Kırmızı et ve işlenmiş et ürünlerinden olabildiğince uzak durun. Özellikle sosis, salam gibi şarküteri ürünlerini tercih etmemeye dikkat edin.
  • "Diyet" etiketli yiyeceklerden uzak durun. Yapılan araştırmalara göre bu tür yiyeceklerde tat eksikliğinin giderilmesi için genel olarak şeker ilavesi söz konusu oluyor, bu da sağlığı olumsuz yönde etkiliyor.
  • Özellikle diyete başladığınız ilk iki hafta boyunca dışarıdan yemek yememeye özen gösterin. Kontrolün elinizde olması için malzemeleri kendinizin seçtiği tarifleri uygulayın.
  • Akşam 8'den sonra yemek yemeyin.
  • Çiğneyeceğiniz sakızı asla şekerli seçmeyin.
    • Örnek Aarp diyeti listesi

    Yukarıdaki maddeler de göz önünde bulundurularak hazırlanacak ve Aarp diyetine uygun olacak çok çeşitli beslenme programları yapılabilir. Burada asıl önemli olan diyetisyeninizin sizin değerlerinize uygun olarak göreceği yiyecek ve içeceklerle hazırlanmış bir beslenme programıdır. Biz aşağıya 1 günlük örnek bir Aarp diyeti listesi bırakıyoruz ancak bu sadece fikir edinmeniz amacıyla paylaşılmıştır, aklınızda bulunsun diyor ve hemen sıralamaya başlıyoruz. Örnek bir Aarp diyet listesi şöyle olabilir:

    Kahvaltı: Tam tahıllı ya da kepekli ekmek, 1 yumurta, 1 porsiyon meyve (Mevsime göre çilek, muz gibi)
    Ara öğün: 1 porsiyon az yağlı ya da yağsız humus
    Öğle yemeği: Tam tahıllı küçük sandviç ekmeği ya da 2 dilim ekmek arasına ton balığı ve bol yeşillik konarak hazırlanmış bir sandviç, yanında yine bol sebzeli (domates, salatalık gibi) yağsız ya da az yağlı bir salata ve 1 porsiyon meyve (üzüm, kivi gibi)
    Ara öğün: 1 avuç fındık ve/veya 8 bebek havuç
    Akşam yemeği: 1 porsiyon az yağlı ya da yağsız hazırlanmış ızgara veya buğulanmış balık/et/tavuk yemeği, bol yeşillikli salata

    Kaynak: 1

    Önemli bir not: Bu bilgiler sadece fikir sahibi olmanız amacıyla paylaşılmıştır. Aarp diyeti de dahil olmak üzere hiçbir diyeti doktorunuza, diyetisyeninize danışmadan asla uygulamamanız gerektiğini unutmamalısınız. Bir kişiye iyi gelen beslenme programı başka bir kişiye iyi gelmeyebilir, hatta zarar verebilir, herkesin bünyesi farklıdır, unutmayın ve sağlığınızı asla riske atmayın, aman diyelim.

    Önemli Uyarı

    Bu yazı genel bilgilendirme amaçlıdır, reçete niteliği taşımaz. Bir beslenme uzmanı ve/veya diyetisyene danışmadan hiçbir beslenme programını ya da diyeti uygulamamalısınız. Ciddi, kronik bir rahatsızlığı olanların kendi doktorlarına da danışmaları gerektiğini hatırlatalım.