Kırkkilit Otu Çayı

Favorilerime
Ekle

Nemli bölgelerde, sulak arazilerde ve su kenarlarında kendiliğinden yetişen kırkkilit otu, ince gövdesi ile tanınır. 20-25 cm’ye kadar uzayan boyu ve iğne yaprakları ile atkuyruğu ismi ile bilinen bitki, Equisetaceae familyasından gelir. Farklı bölgelerde ekli otu, katırkuyruğu, kırk boğum, tilkikuyruğu gibi isimler ile adlandırılır.

Kırkkilit otunun mevsimi ve kurutulması

Kırkkilit otu mayıs ve haziran aylarında henüz tazeliğini kaybetmemişken toplanmalıdır. Özellikle sonbahar mevsiminde bitkide hastalık görülebileceği için yaz mevsimi bitmeden toplanması tavsiye edilir.

Çay hazırlamak için kırkkilit otunun sürgünleri ve sapı toplanır. Demetler halinde toplanan kırkkilit otu, havadar ve gölgelik bir yere asılarak kurutulur. İğne yaprakları gövdeden kolayca ayrıldığı zaman kavanozlara konularak ışık almayan bir ortamda saklanır. Kırkkilit otunun bir yıldan fazla saklanmaması gerekir.

Kırkkilit otu çayı nasıl hazırlanır?

Kırkkilit çayı taze ve kurutulmuş kırkkilit otundan hazırlanabilir. Kurutulmuş ot kullanılacak ise büyük boy bardağa 2 çay kaşığı ufalanmış kırkkilit otu kullanılmalıdır. Kaynayan suya atılan kurutulmuş kırkkilit otları, 8-10 dakika demlendirildikten sonra içilebilir.

Kırkkilit çayı taze otlardan hazırlanacak ise büyük boy bir bardak su için iki dal kırkkilit otu kullanılır. Taze kırkkilit otundan hazırlanan çay ise en az 20 dakika demlendirilir.

Kırkkilit çayının faydaları

- İçeriğinde kemik dokusunu kuvvetlendiren bileşenler bulunan kırkkilit otu, kırılan kemiklerin iyileşme süresini kısaltır.

- Sağlıksız, kolay kırılan saç ve tırnakları güçlendiren kırkkilit çayı, soğutularak şampuana katılarak kullanılır.

- Kırkkilit çayı kuşburnu ve funda çayı gibi idrar söktürücü etkiye sahiptir. Vücuttan fazla suyun atılmasına yardımcı olur ve fazla su yüzünden vücutta oluşan şişkinliği giderir.

- Romatizma ve gut hastalığına iyi geldiği düşünülmektedir. Aynı zamanda eklem ağrılarına karşı kullanılır.

- İçeriğindeki silisik asit sayesinde akciğer hastalıklarına karşı kullanılır.

Kırkkilit otu çayının yan etkileri nelerdir?

Kırkkilit otu çayı, kalp ve böbrek hastalarına tavsiye edilmez. Üç haftadan uzun kullanımlarda ise B1 vitamini eksikliğine neden olabilir. İdrar sökücü etkiye sahip olduğu için fazla tüketildiğinde, vücudun susuz kalmasına yol açar. Potasyum eksikliği çeken hastaların ve kan inceltici ilaç kullananların kırkkilit çayı içmeden önce mutlaka doktora danışması gerekir.

Görselin kaynağı: http://nasilicilir.com/


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

1

sumeyratemizkan5 Mayıs 2021 21:21
kırkkilit çayımı
Yanıtla

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?