kurban-eti-nerede-kesilmeli-shutter-1

Bu Kurban Bayramında da Karşılaşacağımız 21 Bizden Durum

Favorilerime
Ekle

Kurban bayramı ve hayvan kesilmesi tartışmalarına girmeden (o kısım haddimiz değil çünkü) her sene ama her sene karşılaştığımız kurban bayramı detaylarıyla beraberiz.Sonuçta çok acayip işler oluyor. Bir yıl boyunca ekmek kesmeyen baba, koskoca danayı kesiyor. Anne et uzmanı oluyor. Dede, tecrübeli olduğundan daha ustalık gereken işlere girişiyor ve bu liste böyle uzayıp gidiyor.

Danaya beraber girilen ailelerle hissedilen yakınlık

Dana, koyuna göre pahalı bir hayvan olduğu için birkaç aile beraber satın alıp, 'danaya girer'. Buraya kadar her şey normal. Anormal olan, öncelerinde çok yakın olmayan bu ailelerin, danayı aldıktan sonra adeta bir bacanak, adeta üst komşu olmasıdır. "Artık çok sıkı bir aile dostumuz var" dersiniz lakin bayram bitince her şey eskiye döner. Bu süreç, danaya verilen paranın halüsinatif yansıması gibidir.

Koyunun hislerini okuma turu

kurban-eti-nerede-kesilmeli-shutter-1

Kendimizi bilmeye başladığımız ilk kurbana tekabül eder koyunun hislerini okuma turu. Malum sabahın birkaç gün öncesinde eve ya da depoya gelen koyunu kafamızda kurmaya başlarız. "O da biliyor başına gelecekleri ses çıkaramıyor hayvan" deriz. "Bu hayvanı kesinlikle kurtarmam lazım" deriz. Sonra da güzelce yeriz

Kafası oldukça karışık küçük kardeş ya da sevgili insanı

Küçük kardeş ve sevgili insanın tek bir ortak noktası vardır. Koyunu gördüğü andan itibaren "Çok tatlııı" diyip gider sarılırlar, beslerler, fotoğraf çekilirler, üstlerine binerler. Koyun kesildikten sonra da afiyetle yerler.

Not: "Belki kesildiğini bilmiyordur" demeyin, koyunla 1 saat oynadıktan sonra "Hadi artık kesin de yiyelim" cümlesini duydu bu kulaklar.

Yine bölündük: Kurbanı seyredebilenler ve seyredemeyenler

Birlik ve beraberliğe yine muhtaç olduğumuz bu zamanlarda, yine bölündük arkadaşlar. Şimdi bu ülkenin gençlerinin yarısı kurbanı seyredemeyecek diğer yarısı da merakla izleyecek ya da konuya dahil olacak. Bu konuda bir yasa tasarısı hazırlanmalı. Çalışmalarımız sürüyor.

Torunu da konuya dahil etmeye çalışan dede

Araştırdık, ortalamada 4 aile başına bir psikopat dede düşüyor. Bu psikopat dede de torunun kariyer planını kasap ya da mezbahaya çıkarmak istercesine, "Oğlum ileride sen keseceksin, öğrenmen lazım" falan diyor. 8 yaşındaki sabinin eline bıçak verip, danaya 'giriştiriyor'. Akıllı işi değil.

Bu sebepten bir daha et yiyemeyen torun

Daha henüz girmiş 8-9 yaşına sabimiz de, yurdum insanın acayipliklerine yeni yeni tanıştığı yaşlarda, elinde bıçakla vejetaryen geçecek bir hayatın adımlarını atıyor.

Geleneksel 1390. dana kaçırma şenlikleri

Dedeyle torunun arasında yukarıdaki diyaloglar geçerken, bir gürültü patırtı duyarsınız. 'Her mahalleden en az bir dananın kaçmak zorunda olması' kuralı gerçekleşmiş ve şenlikler başlamıştır. Bırakın işi gücü, şenliğe katılın. Sonunda dananın özgürlüğe ulaştığı çok iyi bir şenliğe denk gelebilirsiniz.

Beslenme alışkanlıkları değişen diğer sokak hayvanları

Bütün şehir "Her yerde et her yere et" deyince başta kedi köpek olmak üzere sokak hayvanlarının kafası karışır. Bayramda yaklaşık 2 hafta sonra her şey yoluna dönecek olsa da mahallenin zillisi Tekir'e yaş mama versek yemez olur.

Şehri saran kesif koku

Eğer sıradan bir Anadolu şehrinin sıradan bir ilçesinde oturuyorsanız, ne demek istediğimizi biliyorsunuz. Bayramın 1. günü saat 13.00'a doğru şehri kesif bir koku sarar ve o günün akşamına kadar devam eder.

Sonra evi saran koku

Koku şehre ateş ederken, etler eve gelir ve kale içten de fethedilmiş olur. Mutfak en az iki gün Şen Kasap gibi kokacak, alışın.

En son ellerden çıkmayan kesif koku

En kötüsü de bu. Bütün bayram el öpülecek de bütün eller 4 gün dışarıda bırakılmış tükürük köftesi gibi kokuyor onu nasıl yapalım?

Hızını alamayıp bütün şehri kesen kasap

Kurban bayramı etkinliklerinin bütün alkışları toplayanı, tek yıldızıdır. Sabah 8 sularında işe koyulur, önüne koyun, dana, deve artık ne koyarsan keser, bir kulak arkası kalır 'kırmızı' olmayan. Ortalıkta GSM şirketi reklamı gibi gezer akşama kadar.

Bayramın resmi yiyeceği: Kavurmalı saatler

İddia ediyoruz, kurbanlıktan kavurma yapılamaz diye bir yasa çıkarılsın; ülkedeki kurban sayısı yarı yarıya düşer. Hayvancılıkla uğraşan herkes ayaklanır. Hükümet yıkılır, Liechtenstein'ın mandası oluruz. Çok netiz bu konuda. Günde üç öğün kavurma yiyebilen bir milletin elinden kavurmasını alamazsın.

Dukan'a göz kırpan bir haftalık yemek menüsü

Şuraya Dukan Diyeti'ni bırakıyoruz arkadaşlar. Kuvvetle muhtemel bir hafta boyunca menüler Hun Devleti, Moğol İmparatorluğu falan kıskandırıp, oldukça etçil olacak. Fırsattan istifade bir diyet yapalım.

O bir efsane: Koyun yağı sohbetleri

Kız istemenin 'havalar da çok ısındı ya da bozdu' geyiği neyse kurban bayramlarının "Bizim koyunun yağı pek yerindeydi, Hatice'lerin koyun çok yağlıymış diye duydum" da odur. 'Her koyun kendi bacağından asılır' diyor ve diğer maddeye geçiyoruz. (tamam vurmayın)

Onlara 4 gün işkence: Kurban eti yiyemeyenler

kurban-eti-nasil-saklanir

Birkaç gün sonra yaşayan en şanssız insanlar olarak nefes almaya başlayacak kurban eti yiyemeyenler, hem kokudan hem de çok fazla açık mekan (en azından küçük yerlerde) bulamamaktan yakınacaklar. Eğer imkan varsa bir yurt dışı yapın gelin dostlar.

Dolaptaki korku filmi: Kuzu kellesi

[

Gecenin bir yarısı, bir şeyler bulmak umuduyla (ki makul zamanlar en azından kavurma var) açtığınız buzdolabını, Stephen King'in elinden çıkmış, Stanley Kubrick'in yönettiği bir film sahnesine benzetebilirsiniz. Zira orada yüzüleli daha 12 saat olmamış ve gözleri olmayan bir kuzu kellesi size bakıyor olabilir. Dikkat.

Maalesef yine güzel yapılamayan kokoreç

kokorecci-olma-nedeni-yeni-2
Ve bir şehir efsanesiyle daha beraberiz. Kokoreç, çeyrek yenildiğinden müthiş olan, güzel bir kar marjı bulunan, karabiber, pul biber gibi baharatlarla çok iyi giden ve evde yapılamayan bir lezzettir. Yani yapılır da yiyemezsiniz.

Not: Lezzetli yapabilenlere selam olsun efendim.

Bir neslin imtihanı: Mumbar dolması

Maceracı: Valizde taşınan etler

kurban-eti-neden-hemen-tuketilmez

Eğer öğrenciyseniz ya da kurbanlık almayıp bu bayramı ailenizin yanında geçirecekseniz, valizleri hazırlayın. Hatta bunun için bir valiz alın. 'Et Trip'e çıkacaksınız ve 10 kilo et de valizlerde size eşlik edecek.

Kapanış: "Sanırım vejetaryen oluyorum"

vegan-vejetaryen-arasindaki-fark-2

Kapanışı birçoğumuzun bayram sonrası, et doyduktan sonra kurduğu cümleyle yapalım istedik: "Sanırım vejetaryen oluyorum"


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

2

Tiande4 Kasım 2014 18:34
Yıl olmuş 2014 hala ve hala aynı şeyler :)
Yanıtla
günlük ekonomi2 Ekim 2014 14:28
Kurban bayramının ekonomiye katkısı çok büyük. Eğlenceli bir yazı olmuş. Sıkılmadan okudum.
Yanıtla

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?