Keyfini Tekrar Tekrar Çıkararak Yaşayacağınız 8 Yaz Aktivitesi
31 Temmuz 2015Yaz aylarında kapalı mekanlara sadece klimasından dolayı girdiğimiz doğrudur. Yoksa hiç bir kuvvet bizi o dört duvar arasına bu mevsimde sokamaz! Çünkü gönül mavi görmek yeşile doymak ister ama her zaman yan gelip yatmak da istemez.
Bu sebeple adrenalinli, romantikli, fazla hareketli yaz aktivitelerini sizin için seçtim. Bu yaz en azından birine başlamanızda fayda var!
Uçuyoruz kaçıyoruz ama: Babadağ’dan yamaç paraşütü
Türkiye’de “Ölmeden Önce Yapılması Gerekenler” listesinin başında yer alır o. Yüksekliği tam tamına 1965 metre.
Yapmanız gereken sadece Ölüdeniz’e gitmek. Zaten ayak bastığınız an bir sürü stant göreceksiniz. Önce iyi bir pazar araştırması yaptıktan sonra gidin verin paranızı (öyle az buz bir şey değil, bilginize) çıkın dağa atın kendinizi aşağıya. Sonra ver elini muhteşem Ölüdeniz manzarası, Dalaman, Patara Plajı ve Rodos.
Balık gözü ile çekilmiş bir fotoğrafınız, arkadaşlarınıza, çocuklarınıza anlatacağınız adrenalin dolu bir anınız olacak fena mı?
Pedallayalım birazcık: Belgrad’da bisiklet
“Bisiklet sürmenin yazı kışı mı var?” demeyin! Bisiklet tutkunu değilseniz kışın keyifle bisiklet süremeyeceğinizi iyi bilirsiniz. Sizin için favorim olan ve şehrin aksine kendinizi güvende hissedeceğiniz Belgrad bisiklet parkurunu buraya yapıştırıyorum:
Avrupa’nın akciğeri Belgrad Ormanları’nda yaklaşık 20 kilometrelik yolu arşınlayabilirsiniz. Eğer yollar gözünüzde büyürse de kendinizi ormandaki büfelerde sandviç çay kapıp banklara çimenlere atabilirsiniz.
Denize aşıksan: BURCBeach’te kiteboard
Şimdi yüzümüzü ta Ege’ye, Akdeniz’e doğru değil de burnumuzun ucu Kilyos’a doğru çeviriyoruz. Kilyos’un rüzgarının bol olduğunu denizinin fazla hırçın olduğunu bilmeyen yoktur. Bilmiyorsanız bile adımınızı denize atar atmaz yanı başınızda bitecek, düdüğünü öttürecek can kurtaran size bunu öğretecektir. Keyifle kulaç atamadığınız bu yerde sizi eğlendirecek, heyecanlandıracak başka bir şey yapmak tabii ki mümkün: Kiteboard! Adrenalinin tavan yapacağı bu aktivite için BURCBeach aklınızda bulunsun.
Katamaran, windsurf, bodyboard, skimboard burada yapabileceğiniz diğer su sporlarından. İlla su sporu değil voleybol ve futbol gibi kara sporlarını da burada yapabilirsiniz, yeter ki kalabalık gidin.
Eğer takipte kalırsanız voleybol, futbol turnuvaları da yapılıyor. Hafta sonundaki dj partileri için bir şey söylemiyorum bile!
Abislere dalalım: Kaş’ta dalış
Şu sıralar "Paraşütle atlamak out, dalmak in”. Facebook, Instagram sayfanız bundan birkaç yıl öncesine kadar balık gözü objektifle çekilen paraşütlü fotoğraflar dolup taşarken, bu aktivite yerini şimdilerde dalıp balıklarla poz verenlere bıraktı. Bilgisayar başında oturup bu fotoğraflara bakarken elimiz like tuşuna gitse de içimiz gitmiyor mu, kıskançlık krizlerine girmiyor muyuz? Tabii ki giriyoruz.
Bu kıskançlık krizleri üst aşamadaysa Kaş’a doğru yol alın. Önerim Meis adasına en yakın olan Flying Fish’de dalmanız. Derinliği 80 metreye adar iniyor. Rengarenk balıklarla yüzmek, oradaki yaşamı görmek sizi farklı bir dünyaya götürecek. Sonrasında baş parmağınızı kaldırıp “başardım!” pozu verebilirsiniz.
Rüzgarla yarışalım: Alaçatı’da sörf
Yazarken bile büyük keyif aldığım Alaçatı mekanları ile geçtiğimiz günlerde huzurlarınızdaydım. Lafı açılmışken rüzgarı eksik olmayan plajlarından da uzun uzadıya bahsetmiştim. Sörfçülerin bir hayli uğrak noktası haline gelmesi tabii ki beklenir bir şeydi. Zaten Alaçatı’da açılan onlarca sörf okulu bunu kanıtlar nitelikte.
Eğer bu spora ilgiliyseniz Alaçatı’ya bir gidin! Hem muhteşem tatlı mekanlarında Ege lezzetlerine doyabilir, eğlenceli plajlarında felekten bir gün çalabilir, bir yandan da sörf için denge alıştırmaları yapmaya başlayabilirsiniz.
Hadi küreklere: Rafting
Adrenali bol olan bir yaz aktivitesiyle daha beraberiz. “Rafting en iyi burada yapılır” demeye gönlüm razı olmadı çünkü bir sürü bir sürü yer var. Hazırsak saymaya başlıyorum; Marmaris ve Fethiye arasında kalan Dalyan Çayı birrr. Artvin’deki Çoruh Nehri ikiiii. Rize’deki Fırtına Deresi üçç. Munzur Çayı dörtt. Manavgat Çayı beşş. Öyle çok uzaklara gitmeye gerek de yok hem. Düzce’deki Melen Çayı ne güne duruyor!
Hatta birçoğunda yüzme bilmemeniz önemli bile değil ama bazıları var ki biraz riskli. İyice araştırıp soruşturmadan, yanınızda eğitimli biri olmadan bu aktiviteye katılmamanızda fayda var. Eğer önleminizi sıkı sıkı alırsanız kavurucu sıcaklara karşı size iyi gelecektir.
Uçmadık demeyiz: Kapadokya’da balon
Kışın buz gibi olan yazın da kavuran Kapadokya’da balona binmeden bu liste biter mi? Bitmezzzz.
Burada yapılacak en iyi şey tabii ki balona binmek. Şarap tadımlarından, peri bacaları ve yeraltı şehirleri ziyaretlerinden, çanak çömlek atölyelerinden bu sefercik uzun uzadıya bahsetmeyeceğim çünkü konumuz; balon!
Bu aktivite epey keyifli; sabahın köründe sizi konakladığınız yerden alıp uçuşa geçeceğiniz noktaya getiriyorlar, sonra bir güzel sepetlere bindiriyorlar. Sonrasında Kapadokya’nın büyüleyici manzarası ve güneşin doğuşuyla uçuşa geçiyorsunuz. Standart uçuşlar 60 dakika sürerken deluxe uçuşlar 2 saate kadar çıkıyor. Bir de evlilik teklifi, doğum günü için özel uçuşlar da var tabii.
Dileyen kamp alanları listemde yer verdiğim müthiş manzaralı Kapadokya Kaya Camping’de konaklayabilir.
Bu da olsun artık: Kaz Dağları’nda safari
Geçtiğimiz günlerde Gaziantep’te açılan Türkiye’nin ilk safari parkı haberlerine karşın Kaz Dağları’ndaki safari turu da yazın en iyi aktivitelerinden. Hem bol oksijenli serin Kaz Dağları’nda yapılacak tatilin hem de buradaki safari turunun ötesi yok!
Şahindere Kanyonu ve Sarıkız turu buradaki favori safari turlarından. İkisinde de doğayla haşır neşir olacağınız kesin. Sarıkız’da Mehmetalan Köyü, Kaz Dağı Milli Parkı, Orman Yangın Gözetleme Noktası, Sarıkız zirve rotaları varken Şahindere Kanyon’u turunda Avcılar Köyü, yine Kaz Dağı Milli Park'ı, Kışla Dağı, Dereçatı, Düden Alanı güzergahı var. Kalabalık arkadaş grubuyla giderseniz bu yolculuk tadından yenmez.