Yemek.com

Kahvede Üçüncü Dalgadan Geriye Nesil Nesil Kahve Tüketimi

28 Kasım 2014

Bir kahve tutkunu olarak tüm meseleye kahve ile olan aşkımı anlatarak başlamak ve devamında kahvede birinci, ikinci ve üçüncü dalganın (nesilin) ne olduğunu açıklamakla devam etmek istiyorum.

Küçüklüğümden beri Türk kahvesi ile olan ilişkim çok yüksekti, annemin kahvesine sulanıp kahve tabağına dökülen küçük kahveleri soğutup içiyordum. Sonra büyüdüm ve Yunanistan'a her gidişimizde kendime Frappe hazırlamaya başladım. Ancak bu kahvede bir gariplik vardı. İçinde hoşuma gitmeyen bir şey vardı. Meğerse tüm mesele şekermiş. İlk şekeri bıraktığım ve kahveyi öylece içtiğim gün tutkunu oldum.

Sonra bir baktım ki benim gibi kahveyi çok seven pek çok insan oldu etrafımda. İşte kahve dalgaları etrafımızı sarıyordu. Peki herkesin kahveyi bu kadar çok sevdiği bu dönemde bahsedilen üçüncü dalga kahve ne demekti? Bunun birincisi ve ikincisi var mıydı?

Öğrenelim.

İçindekiler

  • Toptan tüketim: Birinci dalga/nesil kahve

Her şeyin başlangıcında, 1800'lerde yani 19'uncu yüzyılda kahve bir ticaret aracı olarak görülüyordu. Toptan satın alma, kahveyi her eve sokacak şekilde pazarlama, tamamen kar amacı gütme üzerine kurulmuş bir sistemdi. Tam olarak bahsettiğimiz birinci dalga bu oluyor. Yalnızca üretiliyor, satılıyor, marketlere geliyor, kullanıcı alıyor ancak herhangi bir zevk verme ya da alma amacı güdülmüyor. Portakal suyundan farklı görülmeyen kahve birinci dalgada sıradan bir ürün olarak pazarlanıyor.

  • Markalaşma başlangıcı: İkinci dalga/nesil kahve

İkinci dalga kahvede mesele tamamen ticari bir araç olmaktan yavaş yavaş çıkıyor. Markalaşma, bir markayı insanlara sevdirme, kahvenin kavrulması ve servisi ile ilgilenmek, tüketicilerin fikirlerine göre farklı tekniklerle denemeler yapmak. Hepsi ikinci dalga kahvede yer alıyor. Günümüz Starbucks, Gloria Jeans, Caffe Nero gibi markaları ve bu markalara gelene kadar olan dönem ikinci dalganın içine giriyor. Artık kahvenin içinde az da olsa sanat da var. Espresso'nun dünyaya sunulması ile birlikte gelişen ikinci dalga kahve anlayışı da gün geçti gelişiyor.

  • Sanatın içinde: Üçüncü dalga/nesil kahve

Kahvenin en saf ve güzel hali. İkinci dalga kahve hayatımızda hala yer alıyorken bir de üçüncü dalga geliyor. Artık kahveler çok daha deneysel, farklı demleme ve kavurma işlemlerinden geçiyor. Kahvenin tüm tat profili bir kartela gibi elimizde ve hangi aromayı nasıl ortaya çıkaracağımız çok daha iyi biliniyor. Böylelikle kahve tamamen keyif aracı haline geliyor. Kahve tutkunlarının gitmekten zevk aldığı üçüncü nesil kahve dükkanları açılıyor. Yurt dışından özel olarak getirilen kahveler her kafenin kendi özel tarifine dönüşüyor ve bir aldığınız tadı bir daha başka yerde alamayacağınız bir resim ortaya çıkıyor. İlk defa 2002 yılında henüz Türkiye'de kahve algısı yeni yeni oluşmaya başlarken Wrecking Ball Coffee Roasters'ın sahibi Trish Rothgeb tarafından "Third Wave Coffee" olarak adlandırılıyor.

Bu nesilin tanımlayıcısı olan başlıklar şu şekilde sıralanıyor:

  • Doğrudan ithalat
  • Yüksek kalitede kahve çekirdekleri
  • Özel bir bölgenin kahvesi
  • Latte art
  • Alternatif demleme yöntemleri: Vakum, sifon, soğuk demleme kulesi, Hario V60, Chemex vb.
  • Türkiye'de kahve tutkunlarına özel olarak servis veren ve kendilerini cennetteymiş gibi hissetmelerine yardımcı olan, aynı zamanda da üçüncü dalga kahveyi en iyi şekilde tanıtan kahveciler: Ministry of Coffee, Petra Roasting, Kronotrop, Geyik Coffee Roastery & Cocktail Bar, Coffee Sapiens, CoffeeNutz, Coffeetopia, Cup - Third Wave Ccooffee Shop ve Brew Lab.

    Artık öğrendik, hadi gezelim ve içelim! : )