Hiç Merak Ettiniz mi: Türk Kahvesinin Yanında Neden Su İkram Edilir?
25 Ekim 2018Türk kahvesinin bizim için sadece bir içecek değil, aslında başlı başına bir kültür. Kırk yıl hatırı olan, kendine has bir içme adabına sahip Türk kahvesi aynı zamanda kız isteme törenlerinin onur konuğu, tuzlu olsa bile kendini aşkla içirten, koyu sohbetlerin görünmez dostu, kokusuyla mest edip gelecekten haber vermesiyle el üstünde tutulan büyülü bir lezzet.
Telvesiyle ikram edilen dünyadaki tek kahve türü olan Türk kahvesi başlı başına bir kültür olunca kendine ait gelenekleri de oluyor haliyle. Bu geleneklerden biriyse Türk kahvesinin yanında ikram edilen bir bardak su.
Peki hiç merak ettiniz mi Türk kahvesinin yanında neden hep su veriliyor? Bu bir bardak suyun içinde sakladığı gizli anlamlar neler?
Yaklaşın, teker teker açıklıyoruz.
Osmanlı'ya gidiyoruz: Suyun anlamı Türk kahvesinden önce mi sonra mı içildiğine bağlı olarak değişiyor
Rivayetler ta Osmanlı zamanına dayanıyor. Osmanlı Devleti döneminde topraklarımıza gelen kahve önce kahvehanelerde, sonra evlerde sıklıkla tüketilmeye başlanıyor.
İşte bu zamanlarda eve misafir geldiği zaman ev sahibi konuğuna bir fincan Türk kahvesiyle birlikte bir bardak su sunarmış. Eğer misafir suyu kahveden önce içerse bu karnının aç olduğuna işaretmiş, ev sahibi bunun üzerine hemen sofra hazırlamaya başlarmış. Ama eğer suyu kahve bittikten sonra içerse ise tok olduğuna, sadece tatlı muhabbet için geldiğine işaretmiş. Kısacası misafir "açım" demez, kahve içişiyle niyetini belli edermiş.
Bir diğer rivayet ise Osmanlı sarayından geliyor. Padişahın yiyeceği yemeklerin zehirli olup olmadığını anlamak için önceden tadan görevliler Türk kahvesini de tatmak zorundalarmış. Türk kahvesi ancak tek kişilik cezvede yapılıp sunulunca padişahın ağzına layık bir lezzette olduğu için tadamıyorlarmış. Bu yüzden sarayda yeni bir yöntem geliştirilmiş. Padişah kahveyi içmeden önce parmağını önce kahveye sonra suya bandırırmış. Kahvenin suda dağılımından ise kahvenin zehirlenip zehirlenmediği anlaşılırmış. Ancak bundan sonra padişah köpüklü kahvesini gönül rahatlığıyla içebilirmiş.
Bir de işin bilimsel yönü var
Rivayetler bir yana bir de olayın bilimsel boyutu var. Zira kahvenin içinde yüksek yoğunlukta oksalat bulunuyor. Oksalat ise böbrek taşı oluşumuna sebep oluyor. Öyle ki böbrek taşlarının %75’inin oksalattan oluştuğu biliniyor. Kahvenin yanında içilen su ise oksalatın böbreklerden atılmasına yardımcı oluyor. Bu yüzden Türk kahvesiyle birlikte su içmek sağlığımız için de oldukça önemli.
Bir diğer sebepse tamamen tat dokularımız ile ilgili. Kahveden önce içilen birkaç yudum su ağzın içini temizliyor, diğer tatlardan arınmasını sağlıyor ve böylelikle kahvenin tadı daha saf bir şekilde alınabiliyor. Kahvenin üzerine su içmek ise acı kahvenin tadını hafifletmek ve ağzı telvelerden arındırmak için, tahmin edebileceğiniz üzere.
Hangi sebebe inanırsanız bilemeyiz ama bol köpüklü Türk kahvenizi yudumlarken suyunuzu da ihmal etmeyin deriz. Afiyet olsun!