Yemek.com

"Trabzon Hurması Neye İyi Gelir?" Diyenlere: Cennet Hurması Faydaları

3 Ekim 2023

Cennet hurması olarak da andığımız Trabzon hurmasının ardından çürük domatese benziyor diye konuşuyorsunuz, biliyoruz. Ama aslında şeklini beğenmeyip hor gördüğünüz Trabzon hurmasını tanısanız çok seveceksiniz. Bir kere, en azından bir kez şans vermiş olanlar lezzetinden sual olunmayacağını bilir. Hadi diyelim, tadı damağınıza hitap etmedi. Yine de onu bolca tüketmeli, meyve olarak çiğ çiğ yiyemiyorsanız da çeşit çeşit tarifin içine dahil etmelisiniz. Neden bu kadar ısrarcı olduğumuza gelirsek, cennet hurmasının faydalarını öğrenince siz de bize fazlasıyla hak vereceksiniz.

Sözü uzatmadan Trabzon hurmasının faydalarına, bu güzeller güzeli cennet hurmasının ne işe yaradığını anlatmaya geçelim. Tanıdıkça onu sevecek, kilolarca almak isteyeceksiniz zaten, eminiz.

Karşınızda, faydalarından nasıl tüketebileceğinize, nerede bulacağınızdan zararlarına, tüm yönleriyle Trabzon (cennet) hurması!

İçindekiler

  • Trabzon hurması (cennet hurması) nedir?

Trabzon hurması, abanozgiller familyasının en nadide üyelerinden biri. Cennet elması ve cennet hurması olarak anılacak kadar da sevilir, sayılır hani.

Siz onu bu iki isim dışında kocayemiş, Akdeniz hurması, kara hurma, ambe, amme ve Japon elması isimleriyle de duymuş olabilirsiniz.

Dünya üzerinde en elverişli yetiştiği iklim subtropik iklim olduğundan ülkemizde en çok Hatay ve Antalya çevresiyle Karadeniz kıyılarında yetiştiriliyor.

Bitkinin meyveleri bol miktarda A, B ve C vitamini, potasyum, kalsiyum, çinko ve fosfor içeriyor.

  • Trabzon hurması (cennet hurması) faydaları nelerdir?

  • İçindeki fenolik bileşikler ve askorbik asit sayesinde güçlü bir antioksidan özelliği gösteren meyve, vücudu hastalıklara karşı korumada etkili oluyor.
  • Bu güçlü antioksidan özelliği sadece grip ve nezle gibi kış hastalıklarına karşı korumuyor aynı zamanda kanser gibi çok ciddi hastalıklara yakalanma riskini de azaltıyor.
  • Tam bir kış meyvesi olan Trabzon hurması, vücut ısısını koruyarak soğuk algınlıklarından bizi uzak tutuyor.
  • Lifli yapısı sayesinde mide başta olmak üzere sindirim sisteminin sağlıkla işlemesine destek oluyor.
  • Bağırsaklar üzerinde de olumlu etkileri olduğu bilinen cennet hurması, özellikle bağırsakta oluşan iltihapların iyileşme sürecine katkı sağlıyor.
  • Cilt sağlığına olumlu etkilerde bulunarak daha ışıl ışıl bir cilde sahip olmayı sağlıyor.
  • Cilt üzerinde gösterdiği etkiyi saç üzerinde de gösteren Trabzon hurması, daha sağlam saç kökleri sağlıyor, dökülmeleri engellemede yardımcı oluyor.
  • İçindeki vitamin ve mineraller sayesinde kansızlık sorununun geçmesinde de olumlu etkilerde bulunuyor.
  • İştahsızlık çekenlerin de yardımına koşan cennet hurması, vücutta iştah açıcı bir etki oluşturuyor.
  • Meyvenin kurutulmuş hali ise toz haline getirilerek kullanıldığında öksürüğe iyi geliyor.
  • Trabzon (cennet) hurması nerelerde bulunur?

Ülkemizde en çok Hatay, Antalya ve Karadeniz kıyılarında yetiştiğini bildiğimiz Trabzon hurması, ekim-kasım aylarında olgunlaşarak tezgahlara çıkmaya başlıyor.

Bu yüzden, tam da bu aralar semt pazarlarında, büyük marketlerde ve manavlarda taze hali kolayca bulunabiliyor.

Kurutulmuş haline ise güvendiğiniz aktarlardan yıl boyunca erişebiliyorsunuz.

  • Trabzon (cennet hurması) nasıl tüketilir?

Trabzon hurmasını buldunuz ve aldınız. Sonrasında onunla ne yapacağınızı bilemezseniz diye biz şimdiden anlatalım.

Taze taze aldığınız Trabzon hurmalarını güzelce yıkadıktan sonra ısıra ısıra afiyetle yiyebilirsiniz, bu cepte. Bunun dışında dilerseniz taze Trabzon hurmalarından reçel, marmelat, smoothie, krema ve püre yapabilir hatta kek ve muhallebi tariflerinizin içine misler gibi dahil edebilirsiniz.

Kurutulmuş Trabzon hurmasını da tıpkı taze halinde olduğu gibi tek başına yiyebilir, dilerseniz ceviz, badem gibi kuru yemişlerle bir arada afiyetle tüketebilirsiniz.

Bunun dışında Trabzon hurmasının yapraklarıyla çay demlemeniz de mümkün, aklınızda bulunsun.

Daha detaylı bilgi ve nefis tarifler için: Cennet Hurmalı Tarifler

Onu kurutarak değerlendirmek isteyenler buraya: Cennet Hurması Kurusu Nasıl Yapılır?

  • Trabzon (cennet) hurmasının zararları nedir?

Her şeyini anlatıp Trabzon hurmasını bu kadar övmüşken zararlarından da bahsetmeden olmazdı elbette. Çünkü kendisi faydalarında da bahsettiğimiz gibi mide ve bağırsak gibi organlarımız üzerinde oldukça etkili. Bu yüzden aşırı tüketilmesi ve iyi çiğnenmeden yutulması gibi durumlarda bu organlar üzerinde faydalı değil zararlı bir hale gelebiliyor. Bu nedenle cennet hurmasını da tıpkı diğer her şey gibi ölçülü yemek gerekiyor.

Ülser, gastrit, reflü gibi mide sorunları yaşayanların ve şeker hastalarının da doktorlarına danışmadan Trabzon hurması yememesi gerekiyor.

Son olarak, hamilelik döneminde olan kadınların Trabzon hurması yemesi pek önerilmediğinden aş erme gibi durumlar olduğunda doktora danışmadan yememeleri gerekiyor.

Şu yazılarımız da tam size göre:

Cennet Hurmasıyla Yapabileceğiniz 10 Renkli Tatlı Tarifi

Birkaç Püf Noktasıyla Yıl Boyu Sizinle: Cennet Hurması Kurusu Nasıl Yapılır?

Trabzon Hurması

Önemli Uyarı

Bu yazı genel bilgilendirme amaçlıdır, reçete niteliği taşımaz. Bu yazıdaki bilgiler de dahil olmak üzere doktorunuzun sizin için uygun görmediği hiçbir yöntemi denememelisiniz.