Żurek (Jurek) Çorbası Tarifi
Polonya yemek kültürü denilince ilk akla gelen, tadı Polonya sınırlarını çoktan aşmış Zurek çorbasıdır sanırım. Tıpkı bizim kültürümüzdeki gibi, soğuk mevsimlerde şifa niyetine tabak tabak yiyebileceğiniz, görüntüsüyle iştah kabartan Zurek çorbası, özellikle Polonya'nın aşağı Silesia bölgesinin vazgeçilmez çorbalarından biri. Etli versiyonu Paskalya bayramında tüketilirken, etsiz versiyonu genellikle Noel arefesinde sıkça tüketilir.
Polonya yemek sofralarından eksik olmayan Zurek çorbasına esas lezzetini, ana malzemesi olan mayalı un karışımı verir. Yine eski bir geleneğe göre ekşi çavdar suyu, çeşit çeşit baharatlar ve çavdar ununun 4-5 gün mayalanmasıyla oluşan sıvı karışımı hazırlamak, sandığınız kadar zor değil... Polonya marketlerinde hazır şişelenmiş olarak satılan bu karışımı, esasında evde kolay bir şekilde hazırlayabilirsiniz.
KAÇ
KİŞİLİK
6 kişilik
HAZIRLAMA
SÜRESİ
1 saat
PİŞİRME
SÜRESİ
1 saat
Malzemeler
Mayalı un karışımı için
- 500 ml. su
- 1 su bardağı çavdar unu
- 2 adet defne yaprağı
- 2-3 adet tane karabiber
Çorba için
- 6 su bardağı ılık su
- 2 su bardağı mayalı un karışımı
- 1 adet defne yaprağı
- 2 adet patates
- 7-8 adet salamura mantar
- 400 gram dana bacon
- 300 gram dana sosis
- 3 adet yumurta
- 1 çay kaşığı kekik
Servis için
- 1 adet yuvarlak Trabzon ekmeği
- 2 adet haşlanmış yumurta
Żurek (Jurek) Çorbası Tarifinin Püf Noktası
Nasıl Yapılır?
Çorbanızın hazırlıklarına mayalı un karışımı ile başlayın. Orta büyüklükte bir kavanoz içerisine ölçülere dikkat ederek önceden haşlanmış ve soğutulmuş suyu ekleyin.
Daha sonra ise un, defne yaprağı, sarımsak ve karabiberi de ekleyip güzelce karıştırın.
Kavanozun üzerini ise hava geçiren bir bez ya da tülbent ile kapatın. Yaklaşık 4-5 gün mayalanmasını bekledikten sonra ise, Zurek çorbasının yapımına başlayabilirsiniz.
Büyük bir tencereye, dana baconları bütün halde ekleyin.
Daha sonra, 6 su bardağı suyu, defne yaprağını, küp küp doğranmış patatesleri, salamura mantarı, kekik ve tuzu ekleyerek yaklaşık 40 dakika kapağı kapalı bir şekilde orta ateşte kaynatın.
40 dakika pişen malzemelere, yine bütün halde dana sosisleri de tencereye ekleyerek, yaklaşık 10 dakika daha kaynatın.
Kaynama işlemi bittikten sonra ise, tencere içerisindeki dana bacon ve dana sosisleri, küçük parçalar halinde kesmek için tencereden çıkartın.
Tencere içerisine, daha önceden hazırladığınız mayalı un karışımından 2 su bardağı ekliyoruz.
Hemen ardından küçük parçalar halinde kestiğiniz dana bacon, dana sosis, kekik ve tuzu ekleyerek, 5 dakika daha kaynatın.
Kaynama süresi boyunca, eklediğiniz mayalı un karışımı sayesinde oldukça güzel bir kıvama sahip çorba elde edeceksiniz.
Son olarak yemeği servis etmek için, yuvarlak ve kalın kabuklu bir Trabzon ekmeği satın alın. Ekmeğin üst kısmını bıçak yardımıyla kesin ve çorbayı servis ederken kapak vazifesi görmesi için kenara ayırın. Eğer ekmek içinde servis etmek istemiyorsanız, normal bir kase de kullanabilirsiniz.
Ekmeğin iç kısmını çıkartın ve 1 adet yumurtanın sarısını çırparak, ekmeğin iç yüzeyine güzelce sürün. Hazırladığınız bu ekmeği, 160 derecelik fırında 10-15 dakika kadar pişirin.
Hazırladığımız çorbayı yuvarlak ekmeğin içine dikkatlice koyun. Daha sonra üzerine, isteğe bağlı olarak, haşlanmış yumurtayı iki parça şeklinde ekleyip servis edin.