Yemek.com
Çok Lezzetli:

Tam Kıvamında Aşure Tarifi

Aşure günü gelmişken sizlerle yıllardır yapmış olduğum, deneyenlerin de memnun kaldığı aşure tarifimi paylaştım. Tam ölçülü bir tariftir. Güvenerek yapabilirsiniz.

Bu ölçüden 30 kase çıkıyor. Daha az ya da daha çok olsun isterseniz ölçüleri az ölçü ve çok ölçü olarak yazdım.

Deneyeceklere kolay gelsin, afiyet olsun.

Videolu anlatımı için:

KAÇ
KİŞİLİK

30 adet

HAZIRLAMA
SÜRESİ

1 saat

PİŞİRME
SÜRESİ

2 saat

Bu tarif Yemek.com üyesi tarafından üretilmiştir.

Malzemeler

  • 500 gram aşurelik buğday (4 su bardağı )
  • 250 gram nohut (1,5 su bardağı)
  • 250 gram kuru fasulye (1,5 su bardağı)
  • 300 gram kuru üzüm
  • 300 gram kuru kayısı
  • 300 gram kuru incir
  • 2 adet elma
  • 1 adet portakal kabuğu
  • 1 çay bardağı pirinç
  • 1 kilogram şeker
  • 2 su bardağı süt
  • 10 litre su

Eksik malzemeleri indirimli tamamlamanın kolayı var.

Et, sebze, meyve, baharat ya da ihtiyacın olan ne varsa; hem taptaze, hem sürpriz indirimlerle Yemeksepeti Market ve Yemeksepeti Mahalle ile yanında, eksik malzemelerin dakikalar içinde kapında!

Tam Kıvamında Aşure Tarifinin Püf Noktası

Soğudukça katılaşacaktır. Çok su koyulduğunu düşünmeyin. Haşlanmış nohutların kabuklarını soyarsanız, aşureniz daha güzel olacaktır.

Nasıl Yapılır?

  1. Buğdayı 3 kez elimizde iyice ovuşturarak yıkıyoruz. Üzerine bolca ılık su koyup bir gece bekletiyoruz. Fasulyeyi de yıkayıp soğuk suyla ıslatıp bir gece bekletiyoruz.

  2. Nohutu sıcak suyla yıkayıp, ıslatıp bir gece bekletiyoruz. Fasulyeyi normal tencerede pişiyoruz, nohutu da düdüklü tencerede pişiriyoruz. Nohut normal tencerede geç pişiyor.

  3. Ertesi gün aşureyi yapacağım zaman işe öncelikle buğdayı 3 kez daha elimizde ovuşturarak yıkamakla başlıyoruz, aşurenin beyaz olması için çok önemli bir adımdır.

  4. Buğdayları ocağa koyacağımız zaman; minik küp küp doğranmış kuru kayısıyı, kuru inciri, kuru üzümü ayrı ayrı kaplarda ıslatıyoruz.

  5. İncirin suyu hafif sıcak olmalıdır. Sıraları gelene kadar kenarda bekletiyoruz. Yıkanmış buğdayın üzerine 4 litre kaynar suyu ekleyip ocağın üzerine alıyoruz.

  6. Yarım saat sonra 2 litre daha kaynar su ilave ediyoruz.

  7. Buğdaylar patlayıp açılıncaya kadar ( buğdayın patlaması ortalama 1.15 dk ile 1.30 saat arasında sürer )kaynamaya devam ettiriyoruz.

  8. Buğdaylarımızı kontrol edip piştiğinden emin olunca ıslatılmış ve suyu süzdürülmüş üzümü buğday tenceresinin içine alıyoruz.

  9. 10-15 dakika sonra pirinç ve kayısıyı tencerenin içine ilave ediyoruz. 10-15 dakika bu sonra nohut ve fasulyeyi ekleyeceğiz.

  10. Nohut ve fasülyeyi attığımız esnada 2 litre daha kaynar suyu tencereye dökelim.

  11. Bu pişme süreci içerisindeyken elmaları küp küp doğruyoruz, portakalın kabuğunu minik minik doğruyoruz ve küçük bir tencerede kaynar suyla 2-3 dakika haşlıyoruz ardından suyunu süzüp işlemi bir kez daha tekrarlıyoruz.

  12. Nohut ve fasulyeyi tencereye attıktan 5 dakika sonra elma ve portakal kabuğunu da ilave ediyoruz.

  13. Portakal kabuğu ve elmayı tencereye aldığımız esnada 2 litre daha kaynar suyu tencereye ekleyelim. Toplamda 10 litre su koymuş olacağız.

  14. Portakal ve elmayı ekledikten 10 dakika sonra önce sütü ilave edip bir kez karıştırıyoruz ve ardından şekeri ekliyoruz.

  15. Ağır ağır karıştırarak dibinin tutmasını önlüyoruz. Aşurenin suyu kıvamlaşana kadar pişiriyoruz.

  16. Piştikten sonra servis kaplarına alıp soğuduktan sonra üzerlerini süsleyip servis ediyoruz.