Yemek.com
Tadına Doyulmaz:

Pratik Çavdar Ekmeği Tarifi

Az maya ve biraz sabır ile kendinize güzel bir ekmek ısmarlamaya ne dersiniz? Pratik çavdar ekmeği tarifi için gerekli malzemeleri toparlayın ve mutfağa geçin. Şimdiden ellerinize sağlık.

KAÇ
KİŞİLİK

2 adet orta boy

HAZIRLAMA
SÜRESİ

10 dakika

PİŞİRME
SÜRESİ

1 saat

Bu tarif Yemek.com üyesi tarafından üretilmiştir.

Malzemeler

  • 1 su bardağı arpa unu (250ml)
  • 4 su bardağı çavdar unu (250ml)
  • 4 su bardağı içme suyu (250ml)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı toz maya

Eksik malzemeleri indirimli tamamlamanın kolayı var.

Et, sebze, meyve, baharat ya da ihtiyacın olan ne varsa; hem taptaze, hem sürpriz indirimlerle Yemeksepeti Market ve Yemeksepeti Mahalle ile yanında, eksik malzemelerin dakikalar içinde kapında!

Pratik Çavdar Ekmeği Tarifinin Püf Noktası

Ekmekleri fırına koyduktan sonra bir kaç küp buz atarsanız buharlaşma sayesinde ekmeğiniz daha güzel pişecektir. Çavdar unu yanlara doğru yayılan bir yapıya sahip olduğu için baton kalıp ekmeğinizin güzel gözükmesini sağlar. Bekleme süresinde hamurun sönme aşamasına geçtiğini görürseniz tekrar biraz un ile karıştırıp kabarmasını bekleyiniz.

Nasıl Yapılır?

  1. Arpa ununu çavdar ununu 4 su bardağı suyu tuzu ve mayayı bir karıştırma kabının içerisine alıyoruz.

  2. Dostumla yardımıyla tüm malzeme birbirine karışacak şekilde karıştırıyoruz.

  3. Karıştırma işlemi sırasında ihtiyaca göre maksimum 1 bardak suya kadar su eklenebilir.

  4. Hamuru fazla hırpalamasan yoğurmadan karıştırma işi bitince mayalanmak üzere buzdolabına kaldırıyoruz ve 1 gün bekliyoruz.

  5. Bir gün sonra hamuru dolaptan çıkarıp iki küçük baton kalıba hamurumuzu bölüyoruz ve fırın ısınana kadar tezgahta dinlendiriyoruz.

  6. Önceden iyice ısıtılmış fırında üstü açık 220 derecede en az 1 saat kontrollü pişiriyoruz. Ekmeğin alt kısmına tıklattığınızda tok bir ses duyuyorsanız ekmeğiniz pişmiştir.

  7. Pişen ekmeği mutlaka kalıbından çıkartıp üzerini temiz bir pamuklu bez ile örtüp dinlenmeye bırakıyoruz. Dinlenmek için en az 1 gün bekletmek gerek. Afiyet olsun.