Mantı Tarifi
İyi ve lezzetli mantı için püf noktaları tarifinden daha önemli. Tarifi herkes veriyor ama yapan herkes aynı sonuca ulaşamıyor. Mantının püf noktaları; genel olarak unun cinsine ve yumurtanın büyüklüğüne göre hamurun kıvamı değiştiğinden suyun veya unun tamamı baştan koyulmaz birisi azar azar kontrollü olarak eklenir. Mantı hamuru yumuşak olursa yapışır ne kadar sert olursa o kadar iyi oluyor. Soğanın suyu sıkılır, direkt konursa hamuru ıslatıp yapışabilir.
Yoğrulan hamur 1 saat dinlendirilirse daha kolay açılır. Özellikle tek kişi bükecekseniz bezeleri küçük yapın. Açılmış hamur uzun süre beklerse kurur ve kapatamazsınız. Açılırken hafif unlanır ve yaklaşık iki yufka kalınlığında açılır. Çok unlanır ise ve yufka gibi ince açılırsa hamur kurur ve bükerken kapanmaz. Bu püf noktalarıyla mantı yaparsanız yiyen herkes hayran kalacaktır. Şimdiden ellerinize sağlık.
KAÇ
KİŞİLİK
4 porsiyon
HAZIRLAMA
SÜRESİ
40 dakika
PİŞİRME
SÜRESİ
25 dakika
Malzemeler
Hamuru için:
- 3 su bardağı un
- 1 adet yumurta
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 su bardağı su
İç harcı için:
- 150 gram kıyma
- 1 adet kuru soğan (suyu sıkılmış)
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı toz kırmızı biber
Üzeri için:
- 1 kase yoğurt
- 3 diş sarımsak
- 1 çay kaşığı kuru nane
Sosu için:
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 yemek kaşığı salça
Mantı Tarifinin Püf Noktası
Nasıl Yapılır?
Unu eleyerek yoğurma kabına alalım ve ortasına havuz açalım, tuzunu koyup ve yumurtayı kıralım suyun önce yarısını koyup karıştıralım.
Sonra suyu azar azar elimizle serperek kulak memesinden daha sert bir hamur yoğuralım.
Hamurun kaysaklanmaması (üzerinin kurumaması) için, biz yoğurma kabını direkt bir poşetin içine koyarak 1 saat dinlendiriyoruz. Dinlenen hamur daha kolay açılıyor.
Kuru soğanı rondodan geçirin veya rendeleyin sonra suyunu sıkın ve tüm iç harç malzemesini karıştırın.
Dinlenen hamuru bir tur daha yoğurup mandalina büyüklüğünde bezelere ayırın.
Bir bezeyi hafif unlayarak önce merdane, sonra oklava ile yaklaşık iki hazır yufka kalınlığında açın. Kare olacak şekilde kesin. Karenin küçüklüğü sizin becerinize göre değişir. Kapatabileceğiniz büyüklükte kesin.
İç harcınızdan minik minik karelerin ortasına yerleştirin ve bükerek kapatın.
Makarna haşlar gibi tuzlu suya koyarak haşlayın. Tüm mantılar suyun üzerine çıkınca 5 dakika kadar daha haşlayın pişmiş oluyor ama yine de bir tane alıp pişme kıvamını kendiniz belirleyin. Haşlarken kapağını kapatmayın hemen taşıyor.
Haşlanan mantıyı süzgecin altına bir tencere koyarak süzün ve süzülen suyu atmayın. Birazcık tabaklara eklersiniz. Kalan suyu da soğuyunca buzdolabına kaldırın çorbalara su yerine koyabilirsiniz.
Süzülen mantıyı soğuk Sudan geçirin, yoksa mantı sıcağıyla pişmeye devam ederek şişiyor kocaman oluyor. Sosu için küçük bir tavada tereyağını ısıtarak içine salçayı ilave ederek kavurun.
Tabağa mantıyı koyun ve süzdüğümüz kendi suyundan çeyrek kepçe kadar ilave edin.
Üzerine çırpılmış sarımsaklı yoğurt sonra salçalı sosu gezdirin. İsterseniz kuru nane ve sumak serpebilirsiniz. Afiyet olsun.