Kroppkakor Tarifi
İsveç mutfağının popüler ve geleneksel lezzetlerindendir, Kroppkakor. Bize ait, tanıdık bir çok lezzetimize benzese de onu farklı kılan, reçelle yapılan sunumudur. Tatlıyı tuzlu ve ekşili tatlarla bir arada yemeyi sevenlerdenseniz eminim bu tarifi de çok seveceksiniz.
Orijinal tarifte hamura haşlanmış patates ilave edilirken ben bu sefer bal kabağıyla denemek istedim. İçinde genelde domuz eti ve pastırması kullanılır. Haşlanır kızartılır tereyağı, reçel ve maydanozla servisi yapılır. Etin hiç bir türünü kullanmak istemeyenler, vejetaryen olanlar, benim gibi mantarlı iç hazırlayarak yapabilir bu tarifi.
KAÇ
KİŞİLİK
16 adet
HAZIRLAMA
SÜRESİ
25 dakika
PİŞİRME
SÜRESİ
15 dakika
Malzemeler
İç malzemesi için:
- 800 gram mantar
- 1 adet büyük boy kuru soğan
- 50 gram tereyağı
- 2-3 diş sarımsak (veya 1 tatlı kaşığı kadar toz sarımsak)
- 1 tutam karabiber
- 1 tutam yenibahar
- 1 tutam tuz
Hamuru için:
- 300 gram bal kabağı püresi (fırınlanmış)
- 2 su bardağı un (tip 00 un toplam 300 gr)
- 1 adet yumurta
- 1 tutam tuz
- 1 su bardağı su
- 1 yemek kaşığı tereyağı (kızartmak için)
Sunumda:
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 yemek kaşığı reçel (yaban mersini reçeli veya istediğiniz bir reçel, marmelat)
- 1 tutam maydanoz
Kroppkakor Tarifinin Püf Noktası
Nasıl Yapılır?
İçini yapmak için tereyağını tavada eritin. Temizlediğiniz mantarları küp doğrayıp harlı ısıda kavurun. Mantarlar önce suyunu bırakacak, sonra bıraktığı suyu çekecektir. Bu aşamada küp doğradığınız kuru soğanı ve baharatları da ilave edip biraz daha kavurun ve soğumaya alın.
Hamurun içine koymak için , bal kabağını büyük küp doğrayıp bolca zeytinyağı ve biraz tuzla harmanlayıp yağlı kağıt serili kapta 30 dakika 200 derece yumuşayana kadar pişirin.
Hamur malzemelerini bir araya getirip iyice yoğurun. Parlak, yumuşak ele yapışmayan bir hamur haline gelince yuvarlak yapın ve yarım saat kadar buzdolabında dinlendirin. Hamuru un serpilmiş tezgahta ister yuvarlak ister kare şeklinde mantı hamurundan biraz kalınca açın.
Hamur toplarımızın büyüklüğü yumurtadan büyükçe olacağı için kesme işlemini ona göre yapın. Her bir hamur parçasının içine soğuyan mantarlı harcımızdan bolca koyup hamuru kenarlardan çok fazla birbirinin üzerine gelmeyecek şekilde birleştirin. Ayrıca birleşme yerlerinden iyice yapıştırın ki kaynama sırasında açılmasın. Diğer tarafta derince bir tencereye su ve biraz tuz koyup kaynatın. Yaptığınız hamur toplarını suya atın ve mantı gibi 10-15 dakika haşlayın.
Hamur pişince su üzerine çıkacaktır. Siz yine de pişirme süresi ısı farkından dolayı herkese göre değişeceğinden hamurun pişip pişmediğini kontrol edin.
Mantılar pişmeye yakın başka bir tavada da bolca tereyağını eritin. Haşlanan mantıları süzerek kızdırdığınız tereyağına alın ve kızartın.
Servis tabağına alıp üzerine kızgın tereyağ gezdirip yaban mersini reçeli ile veya benim yaptığım gibi mantarlı sos yatağı üzerinde servis edin. Afiyet olsun.