Yemek.com
Dondurma Dile Gelir:

Fırınlanmış Peynir Helvası Tarifi

Höşmerim olarak da bilinen peynir tatlısının farklı bir versiyonu fırınlanmış peynir helvası tarifi. Yapılışı yöreden yöreye göre değişiklik gösteren tatlı Çanakkale'de taze taze hazırlanan tuzsuz Ezine peyniriyle hazırlanıyor. Un yerine sadece irmik kullanıldığı da oluyor. Tatlıya renk ve kıvam katan yumurta sarısı, ufalanmış tuzsuz taze peynir ve tereyağıyla peynir kıvamını tamamen kaybedene kadar pişiriliyor.

Sonrası biraz bileğe kuvvet. Gerçekten de öyle. Sırasıyla; toz şeker, un ve irmiğin katılmasıyla başlıyor helva kıvam almaya. Tahta bir kaşık yardımıyla dövüle dövüle, kıvam alana kadar kısık ateşte pişiriliyor. Fırın tepsisine alınıp önceden ısıtılmış fırında üzeri renk alana kadar pişiriliyor. Dilim dilim kesilip kaşık kaşık yeniliyor. Tadı sade dondurma ya da kaymak ilavesiyle çıkıyor.

KAÇ
KİŞİLİK

5 kişilik

HAZIRLAMA
SÜRESİ

20 dakika

PİŞİRME
SÜRESİ

40 dakika

Bu tarif Yemek.com editörü tarafından üretilmiştir.

Malzemeler

  • 300 gram tuzsuz taze peynir
  • 150 gram tereyağı
  • 400 gram toz şeker
  • 1 adet yumurta sarısı
  • 250 gram un
  • 75 gram irmik

Servisi için:

  • 500 gram dondurma (ya da kaymak)

Eksik malzemeleri indirimli tamamlamanın kolayı var.

Et, sebze, meyve, baharat ya da ihtiyacın olan ne varsa; hem taptaze, hem sürpriz indirimlerle Yemeksepeti Market ve Yemeksepeti Mahalle ile yanında, eksik malzemelerin dakikalar içinde kapında!

Nasıl Yapılır?

  1. Tuzsuz taze peyniri ufalayarak derin bir tencereye alın. Tereyağı ve yumurta sarısı ekleyip karıştırın.

  2. Kısık ateşte, aralarda karıştırarak peynir eriyene kadar pişirin.

  3. Peynir tamamen eridiğinde sırasıyla; toz şeker, un ve irmik katıp tahta bir kaşıkla karıştırarak pişirme işlemini sürdürün.

  4. Kaynamaya başlayıp özleşen helva karışımını ısıya dayanıklı kare bir fırın tepsisine aktarın. Üzerini bir spatula ile düzeltip önceden ısıtılmış 200 derece fırında renk alana kadar fırınlayın.

  5. Dilimledikten sonra ılık ya da soğuk olarak dondurma ilavesiyle sevdiklerinizle paylaşın.

Fırınlanmış Peynir Helvası Tarifinin Servis Önerisi

Peynir helvasını fırınlamadan da servis edebilirsiniz.Fırınlanmış peynir helvasını tarçın eşliğinde de servis edebilirsiniz.