Yemek.com
Bir Dilimi Yeter:

Ekşi Mayalı Ekmek Tarifi

Ekşi mayalı ekmek, un, su, tuz ve doğal mayayla hazırlanan, fermente ekmek çeşididir. Ticari mayalardan farklı olarak doğal yöntemlerle üretilen ekşi maya ile hamur daha uzun sürede kabarır. Yavaş fermantasyon sayesinde gluteni kolay sindirilir hale gelir.

Un, su, tuz ve ekşi maya... İyi beslenmek, sağlıklı yaşamak ve kaliteli ekmek tüketmek işte bu 4 malzemeden ibaret aslında. Endüstriyel mayaları kullanmadan, biraz dikkat ve biraz sabırla yiyip yiyebileceğiniz en lezzetli ekmeği yapmaya buyurun deriz.

Ekmeği yapmadan önce elinizin altında bulunması gereken temel malzeme; ekşi maya. Un ve suyu karıştırıp, belli aralıklarla besleyerek, canlandırma mantığına dayanan ekşi maya, oldukça hassas bir yapıya sahip. En kolay yöntemi ise, güvendiğiniz bir ekşi mayayı alıp, evde besleyerek çoğaltmanız.

Adımları takip ederek, bir dilimi ile doyuran, mis kokulu bir ekmek hazırlayabilirsiniz. Başlıyoruz.

Ekşi Mayalı Ekmek Kalorisi Ne Kadar:1 dilim için145/kcal

1 dilim için;

  • 29 gram karbonhidrat
  • 6 gram protein
  • 0 gram yağ
*Bu değerler kullandığınız malzeme cinsine ve ölçülere göre değişiklik gösterebilir. Uygulayacağınız diyet planlarınızda uzman desteği almanızı tavsiye ederiz.

KAÇ
KİŞİLİK

10 dilim

HAZIRLAMA
SÜRESİ

6 saat

PİŞİRME
SÜRESİ

1 saat

Bu tarif Yemek.com editörü tarafından üretilmiştir.

Ekşi Mayalı Ekmek Tarifi İçin Malzemeler

  • 400 gram ekmeklik un
  • 300 ml. su
  • 90 gram ekşi maya
  • 2 çay kaşığı tuz

Ekşi Mayalı Ekmek Tarifinin Püf Noktası

Ekşi mayanızı, ekmeği yapmadan en az 1 gün önce beslemeniz gerekmektedir. Aksi takdirde mayanız aktif hale gelmeyecektir. Mayanızı suya koyduğunuzda dibe çöküyorsa kullanıma hazır değildir. Yüzüyorsa kullanıma hazırdır. Ekmeğinizi yapmaya başlamadan önce bir parça ekşi mayayı suya koyarak kontrol edebilirsiniz.

Ekşi Mayalı Ekmek Tarifi Nasıl Yapılır?

  1. Ekşi mayalı ekmek için derin bir kaba suyu aktarın. İçerisine bir gün önceden beslemeye başladığınız ekşi mayayı ekleyin. Maya ve suyunuzu iyice karıştırın.

  2. Unu, tuzu iki kez elekten geçirin ve ortasını açarak ekşi mayalı karışımı ekleyin.

  3. Yavaş yavaş yoğurmaya başlayın. Ele yapışan, cıvık bir hamur elde edeceksiniz. Hamuru elde ettikten sonra üzerini kapatın ve yarım saat bekletin.

  4. Yarım saatin sonunda ilk katlama işleminizi yapın. İlk katlamanın ardından yarım saat daha bekletin. Yarım saat aralıklarla toplam 5 kez katlama işlemi gerçekleştirin.

  5. Katlama işlemlerinin ardından bir tencerenin içine bolca un serpin ve bir bez yerleştirin. Onu da bolca unlayarak hamuru içerisine yerleştirin ve kapağını kapatın.

  6. Fırına içi sıcak su dolu bir kap yerleştirin ve hamurunuzu bu şekilde bir saat daha dinlendirin.

  7. Tercihen demir döküm bir pişirme kabının içine pişirme kağıdı serin. Mayalandırmaya bıraktığınız hamuru yerleştirin, şekil vererek kapağını kapatın. Fırınınızı 200 derece ısıtmaya başlayın. Fırınınızın içinde su dolu bir kap durmaya devam etsin.

  8. Fırınınızın ısındığında ekmeğinizi fırına verin. 40 dakika kapağı kapalı, 20 dakika kapağı açık bir biçimde pişirin. Ekşi mayalı ekmek hazır. Piştiğinde afiyetle tüketebilirsiniz.

Ekşi Mayalı Ekmek Pişirme Önerisi

Ekmeğin nem dengesini koruması oldukça önemli. Bu nedenle fırın içinde mutlaka su dolu bir kap bulundurun.

Ekşi Mayalı Ekmek Tarifinin Servis Önerisi

Sabah kahvaltılarında tost olarak ya da mezelerin yanında servis edebilirsiniz.

Ekşi Mayalı Ekmek Mayası Nasıl Hazırlanır?

Tam buğday unu ve su karıştırılır. Oda sıcaklığında, ağzı kapalı ama hava alabilecek bir kapta 24 saat bekletilir. Her gün aynı ölçülerle besleme (un ve su ekleme) yapılır. 5-7 gün içinde maya kabarmaya, köpürmeye ve ekşi kokmaya başlar. Bu, hazır olduğunu gösterir.

Ekşi Mayalı Ekmek Hamuru Kaç Saat Bekletilmelidir?

Ekşi mayalı hamur, yoğrulduktan sonra ilk mayalanma için 4-6 saat, ardından şekil verilip ikinci mayalanma için 2-4 saat (veya buzdolabında 8-12 saat) bekletilmelidir.

Ekşi Mayalı Ekmek Yapımında Hangi Un Kullanılmalıdır?

En iyi sonuçlar için taş değirmen unu, tam buğday unu, beyaz un veya çavdar unu gibi doğal unlar tercih edebilirsiniz.

Ekşi Mayalı Ekmek Nasıl Pişirilir?

Ekşi mayalı ekmek, önceden ısıtılmış 220-250°C fırında, buharla pişirilmelidir.

Ekşi Mayalı Ekmek Mayası Nasıl Saklanır?

Günlük kullanılacaksa oda sıcaklığında ve her gün beslenerek, daha seyrek kullanılacaksa buzdolabında haftada 1 kez beslenerek saklanabilir.